България тръпне! Националният ни отбор чака със затаен дъх жребия за Евро 2020

България Словения Лига на Нацийте 10

Днес в 13:00 часа в Дъблин започва церемонията по тегленето на жребия за квалификационния цикъл за Евро 2020. Събитието ще бъде предавано пряко по БНТ 3. За последен път България участва на подобен форум преди повече от 14 години – на Евро 2004 в Португалия. Оттогава лъвовете не са се класирали на голямо първенство. В „Конвеншън сентър“ в столицата на Ирландия палци за по-лек път към финалите ще стискат президентът на БФС Борислав Михайлов и националният селекционер Петър Хубчев. Част от делегацията ни са заместник изпълнителният директор на централата Павел Колев (от 1 януари 2019 г. започва работа в Левски) и Андрей Медвинцев.

След доброто ни представяне в Лигата на нациите нашите се изкачиха в трета урна, което поне на книга ни дава по-голям шанс за класиране.

В квалификациите за Европейското първенство ще се пуснат 55 отбора. Жребият ще ги разпредели в десет групи, като за финалната фаза на турнира ще се класират първите два от всяка. Тимовете, с които България със сигурност ще се размине, са Словакия, Турция, Ейре, Северна Ирландия, Сърбия, Шотландия, Норвегия, Израел, Сърбия и Финландия. Те са в трета урна заедно с нашите трикольори. Лъвовете обаче могат да се паднат с всеки един съперник от останалите 5 урни. Водачи на групи ще са Белгия, Хърватска, Англия, Франция, Холандия, Италия, Португалия, Испания, Швейцария и Полша, като последните два тима са по-поносими. Във втора урна най-голямото име е четирикратният световен шампион Германия и ще трябва да стискаме палци да се разминем с хората на Йоги Льов. Срещу всеки един от останалите шансовете ни не са толкова малки – Исландия, Босна и Херцеговина, Украйна, Дания, Русия, Австрия, Уелс, Чехия, Швеция. Естествено, подводни камъни има и в по-долните урни – Румъния например е в четвърта. Като цяло мечтаната за нас група би била с водач Полша или Швейцария и подгласник Исландия.

Квалификациите ще стартират през месец март следващата година и ще приключат до края на ноември 2019-а. Ще има по две срещи през март, по две през юни, по две през септември, по две през октомври и по две през ноември. След тяхното изиграване класиралите се на първите две места отбори от всяка група ще имат виза за Евро 2020. А още 4 квоти ще бъдат раздадени от плейофите, за които отборите ще бъдат разпределени спрямо класирането им в завършилата първа част на турнира Лига на нациите.

„Тема спорт“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ