Цялото интервю с Обертан: За това защо всеки в Левски се е мразел, неговият гол срещу ЦСКА, Роси, Стоянович и още, и още…

ЦСКА Левски (41) обертан

Звездата на Левски Габриел Обертан разкри в интервю за Канал 3, че иска да удължи своя договор с клуба. Полузащитникът заяви, че все още се водят преговори, но подписването на нов контракт е въпрос на време.

– Габриел, как се чувстваш след може би най- важната победа на Левски от началото на сезона?

– Чувството е страхотно. Успехът бе плод на отборната игра. Всички победи са важни, но за феновете винаги е приятно да спечелиш срещу пряк съперник, особено когато и двата отбора са на върха в класирането. Целият отбор имаше нужда от това. Доволен съм , че всичко мина добре и всички сме много щастливи. Надявам се да продължим по този път.

– Какъв беше ключът за победата срещу ЦСКА? Всеки фен искаше да види отбора по този начин, с духа, който демонстрирахте.

– Най- важното в този мач беше борбата. Бяхме много мотивирани. Знаехме какво значи този мач за нашите привърженици и за целия клуб и бе много важно да подходим по този начин и да победим.

– За статистиката ти не отбеляза гола, но какво беше чувството да видиш топката в мрежата след удара в гредата и рикошета?

– Аз не отбелязах гола, но всъщнох го вкарах. Ако не бях шутирал към вратата, нямаше да поведем в резултата. Вратарят докосна топката, но според всички фенове, голът е мой и ако не беше така, нямаше да стана играч на мача. Това обаче не е толкова важно за мен. Не гледам дали моето име е на таблото. Доволен съм от нашето представяне и от това, че победихме. Чувството е страхотно. Много шумно беше на стадиона и не можах да чуя какво скандират феновете ни, но бях много развълнуван.

– След края на мача много хора казаха, че Левски е спечелил с повече желание. Така ли беше?

– Така е, защото бяхме по-мотивирани. Така видях нещата и на терена. Отстрани също е изглеждало по този начин. Всички бяхме готови да воюваме, за да победим. Играхме един за всички, всички за един. Дори нападателите се включиха в защитата. Играхме добре във всяка една линия на терена. Спечелихме всички индивидуални двубои, а това са детайли, които печелят даден мач

– Какво ви каза треньорът по време на полувремето? Трябваше ли да потърсите нов гол или да запазите преднината си?

– Знаехме, че ни предстоят още 45 минути и това, което си говорим на полувремето на всеки мач не се различава много. В такива срещи обаче концентрацията е ключът. Не искахме да излезем и да играем сякаш вече сме спечелили. Разбира се, че искахме да вкараме още един гол, не успяхме, но е важно колко бяхме мотивирани да победим. Борихме се до края и така спечелихме. Това беше нещо, което ни липсваше през миналия сезон

– Можем ли да кажем след тази победа, че Левски е реалният конкурент на Лудогорец за титлата?

– Още е много рано. Движим се в правилната посока, но е рано. Предстоят още много мачове, все още не сме и наполовината на сезона. На добър път сме и ще се борим с тях. Мисля, че тази година наистина имаме шанс за нещо.

– На Левски му престои мач със Славия. Това е среща, която ще е по-специална за феновете, особено след загубения финал за Купата. Какво трябва да направите, за да победите този път?

– Както треньорът ни каза след мача с ЦСКА, това е страхотна победа, но и тя носи три точки. Не сме спечелили 9, а три точки и срещу Славия ще бъде същата ситуация. Няма да ни трябва допълнителна мотивация за този мач, заради начина по който загубихме финала. Все още ни боли от този двубой и мислим за него и феновете заслужават този път да победим.

– Каква е разликата с миналия сезон, защото е видно, че сега Левски играе по- добре?

– Много неща се промениха. Дойде нов треньор, пристигнаха и нови футболисти, някои си тръгнаха. Духът в отбора след мача с Вадуц го нямаше. Бяхме много разстроени, беше ни писнало от самите себе си и знаехме, че трябва да променим нещо и това се случи в мача с Ботев Пловдив. Тогава си казахме, че трябва да продължаваме в тази посока. Мисля, че когато започнеш да печелиш, искаш това да ти се превърне в навик. Ние обичаме да печелим и мразим да губим. Виждаме как големи шампиони и атлети искат да печелят пак и пак.  Кристиано Роналдо например, вече е на 33 години, спечелил е почти всичко във футбола и въпреки това не се спира. Защо ние да спираме при положение, че все още не сме спечелили нищо?

– Защо Левски игра по този начин срещу Вадуц и Славия? Всеки един от феновете на стадиона по време на финала за Купата бе убеден, че ще спечелите, но това не стана.

– Няма нищо сигурно във футбола, особено в един финал. Виждал съм много финали, където фаворитът губи. Това не е изненада. Със сигурност трябваше да спечелим този мач, но така е във футбола. Обикновено по-малките отбори играят мача на живота си, нямахме късмет, но се надявам, че тази година ще е различно

– Колко голяма е разликата между Делио Роси и Славиша Стоянович? Можеш ли да кажеш кой е по-добрият треньор?

– Не мога да кажа това. Те са много ралични, но не знам кой е по- добър. Делио Роси не успя тук, но е имал успехи в Лацио и Фиорентина, а това са добри отбори. Не мога да кажа, че е лош треньор. Просто не му се получи тук. С новия треньор е много по- добре. Имаме добри резултати, знае как да мотивира играчите и е страхотно чувството, когато знаеш, че наставникът те оценява, както трябва.

– Сега Левски играе по-атакуващ футбол. Колко важно е това за теб? Не само за съотборниците ти, но и за феновете, както и за резултатите, които постигате.

– Сега се наслаждаваме повече на играта. Сега не гледаме кой отбор излиза срещу нас или в каква система ще играе той, просто играем нашата си игра. Имаме добри офанзивни играчи и трябва да ги използваме.

– Някои от твоите бивши съотборници казаха, че Делио Роси не е говорил много с играчите, не е знаел как да комуникира с вас. Така ли бе наистина?

– Всеки треньор е различен. Той не беше много комуникативен, просто не беше от този тип треньори, които разговарят с футболистите, но аз нямах проблем. Всеки има свои методи, но мисля, че миналия сезон бе толкова труден за нас, защото той не говореше много с нас.

– Колко добър отбор е Левски сега? По-качествен ли е от миналата година с новите футболисти?

– Имаме по-добри резултати, ако съдим това, мога да кажа, че сме по-силни, но някои добри футболисти си тръгнаха като Жорди Гомес и Прохазка. Сега всичко върви в правилната посока, но както казах, сезонът е много дълъг и ще видим какво ще стане.

– Колко трудно е за теб, след като Жорди Гомез си тръгна? Разбирахте се на терена чудесно, дори бяхте и близки приятели извън терена?

– Двамата играем футбол от много години. Сменяли сме отбори и преди, но продължаваме да поддържаме връзка. Мислиш за тези неща за около седмица, но след това животът продължава, идват нови играчи и аз трябваше да продъ;лжавам да се готвя. Не мога да мисля за всички, които напускат, защото няма да мога да спя нощем.

– Защо според теб не успяхме да видим най-доброто от него? Особено в края на миналия сезон…

– Трябва да попитате него, според мен престоят му тук бе добър, наслаждаваше се на времето си тук. За съжаление, нещата не се развиха по най-добрия начин, но той трябва да каже защо.

– След мача с ЦСКА видях една твоя снимка, на която показваш буквата Л до сърцето си. Колко дълбоко там е Левски?

  • Все още уча нови неща за клуба, но усещам страстта на хората, които обичат клуба. Вече съм тук от година и половина и мога да кажа, че всичко това е заразно. Искам да побеждаваме защото много хора ни гледат и живеят с нас. По- добре е когато печелим мачовете си , но когато допуснем загуба това остава в съзнанието за дълго време, както стана и с финала за Купата, това трябва да мотивира всички играчи.

Започна ли да обичаш клуба, както други играчи като Роман Прохазка, който имаше много силна връзка с феновете?

  • Да, той даде много години на този клуб и когато се върне ще бъде гледано на него като на играч на Левски, въпреки че вече напусна.

Искаш ли да останеш в Левски дълги години като него, какво се случва с преговорите ти за нов договор?

  • Водим преговори за новия договор. Ще видим аккво ще се случи, но знам, че искам да остана. Харесва ми тук, харесвам, отбора и треньора. Собственикът Спас Русев също се държи много добре с мен.

Голяма ли е разликата между това, което ти искаш и това, което клубът е готов да ти даде?

  • Мисля, че ще се споразумеем и, ако трябва да съм честен, искам да остана. Това са неща от кухнята, но ще се разберем . Сега съм по-възрастен и разбрах, че когато намериш място като тук, където хората оценяват това, което правиш си щастлив и искам да продължа да играя в Левски.

Може ли Левски да се класира отново за финала за Купата на България , да се бори за титлата с Лудогорец и ЦСКА?

  • Възможно е. просто трябва да останем концентрирани. Имаме нужните футболисти с които да играем на ниво и на двата фронта. Ако нищо не ни разсейва и вярваме наистина в това, че можем да постигнем целите си не виждам причина да не се справим

Коя е по- голямата цел на Левски титлата или купата на България

  • Не мога да избера, искам да спечелим и двата трофея.          Ще се борим до последно. До самия няма да е ясно кой ще стане шампион, за Купата също ще се хвърлим максималко. Няма да пестим сили защото искаме да спечелим и двата трофея.

Какво промени Славиша Соянович в съблекалнята, защото виждаме много раличен отбор, поведението ви е също различно?

  • Не мога да кажа, че се дължи само на треньора. Той дойде и донесе нова енергия, нова страст в отбора по време на тренировките, неговите асистенти също са страхотни. Всички знаем, че миналия сезон не беше добър, началото на този също. Когато се прибереш вкъщи и се погледнеш в огледалото и си казваш, че е трябвало да се справиш по- добре започваш да се стараеш повече. Всеки играч разбра, че трябва да работи по- здраво и сега виждаме резултата. Треньорът е на пейката, не е на терена. Футболистите играят и вършат работата. Той е страхотен и ни мотивира , но ние вършим страхотна работа.

В отбора има много млади момчета, на какво се опитваш да ги научиш по време на всяка тренировка?

  • Аз не говоря много, но когато виждам нещо, което не е както трябва го казвам. Когато тренирам съм много строг със себе си и с останалите около мен и говорим. Те ме познават, защото съм тук от година и половина и знаят, че аз искам да печеля без значение дали е на тренировка, на карти или видео игри. Познават характера ми и се опитвам да го предам и на тях

В България е много по- различно, но какво използваш тук от това, което си научил по време на престоя си в манчестър юнайтед и Нюкясъл, все пак си работил с човек като сър Алекс Фъргюсън, казвал ти е специални неща?

  • Научих много от времето ми в Англия. Манчестър и Нюкясъл са места от които можеш да вземеш много неща. Във Физически аспект научих много и го използвам тук. Усещам се силен , както всеки играч , които е бил там. Когато дойдох тук видях разликата в това отношение и точно това качество ми помага най- много тук.

Колко далеч е нашият футбол от Англия и Франция?

  • Трудно е да се каже. Говорим за различно ниво. Винаги е така, когато са намесени парите. Когато там плащат повече за по- добри играчи става невъзможно да се конкурираш с тях.

Какво би казал сега за Манчестър Юнайтед, които има големи проблеми ?

  • Трудно е, когато не съм в клуба. Това е толкова голям отбор и е тъжно да го гледам по този начин. Там има много добри играчи, страхотен треньор и наистина не виждам причина защо отборът не върви. Егото на играчите може да е причина. Така става когато имаш такива футболисти с голямо самочувствие, но те ще се изправят отново, сигурен съм

От кой футболист в Юнайтед си се учил най- много и използваш това тук?

  • Бих казал Пол Скоулс. Той беше гений с топката в крака. Не беше най- големият или най- бързият, но мозъкът му работеше със 100 мили в час. Мисля че Пол Скоулс е най- добрият с когото съм играл.

Левски е на върха в класирането, можете ли да спечелите титлата. Какво би казал на феновете, дои и на твоите съотборници  ?

  • Можем да станем шампиони, да. 100% съм сигурен в това, но пред нас има дълъг път и трябва да останем заедно и концентрирани. През миналия сезон пресата на няколко пъти се опита да ни раздели ,а  това не ни хареса. Не виждам причина да не можем да се преборим, имаме силен отбор, добър треньор и отличен колектив.

Скоро ще играете срещу Лудогорец, това ли е най- ключовият мач до края на годината?

  • Не знам дали е ключов, но е много важен. По- лесно е да играем срещу Лудогорец, защото се изправяш срещу отбор, който знае да играе футбол, стадионът обикновено е пълен и не се нуждаеш от допълнителна мотивация, когато отиваш за мач срещу тях през декември на 5 часа път. За мен лично мачовете срещу по- малките отбори са по- трудно от тези с Лудогорец и ЦСКА.

Искаш ли да кажеш нещо след победата в събота?

  • Нека да продължат да ни подкрепят. Знам, че в последните 10 години е трудно и виждал колко много обичат Левски. Ние ще даваме най- доброто от себе си за отбора и този сезон заедно можем да постигнем нещо. Това обаче ще стане ако продължат да ни подкрепят на стадиона и ни помагат по пътя към титлата

И може би нещо на български, успя ли да научиш нещо?

 

  • Нужни са ми още уроци, но … Елате на стадиона!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ