Вечен мераклия за треньор на ЦСКА оплю червените, както и левскар не го е правил!

payimage-621874

Вечният мераклия за треньор на ЦСКА, Александър Станков, даде интервю за сайта Nostrabeт. Той даде своето мнение за състоянието на червените преди голямото дерби с Левски този уикенд.

Станков не вярва, че столичани имат шансове за титлата след загубата срещу Локомотив Пловдив. Той за пореден път изтъкна, че клубната политика на ЦСКА е тотално сбъркана, изтъквайки наличието на много чужденци в отбора, които с нищо не вдигат класата на състава.

Здравей, Сашо! ЦСКА допусна поражение срещу Локо Пловдив преди дни. Абдикираха ли „червените“ окончателно от битката за титлата?

– Не бих искал да го констатирам, но това, което се случва с отбора не е само плод на последния резултат. Алармирам от много време, че ЦСКА не играе футбол, който би подхождал на отбор от тази черга. ЦСКА играе безидеен, средняшки футбол. Самите футболисти, с малки изключения, също нямат качествата да играят за такъв отбор. Всичко беше явно предначертано. Шансовете за титла са минимални. Винаги трябва да има оптимизъм, но аз не виждам перспектива в този отбор. Трябва да се променят и много неща в ръководството на целия клуб.

Къде е ролята в цялото нещо и на Нестор Ел Маестро? Стилът му сякаш наистина не подхожда на такъв клуб…

– Нямам нищо против момчето, и аз съм бил чужденец дълго време, знам какво е. Неговата осанка обаче не е за треньор на ЦСКА. Отдавна съм го казал и там, където трябва. Като носиш ръкавици през април, докато водиш мач, нещата стават ясни за всички. ЦСКА трябва да има треньор, който да изповядва философията и ценностите на клуба. Затова се изисква сериозно проучване, преди да се назначи даден наставник. Това не е клуб, който да се бори за оцеляване, за да може да се правят спонтанни назначения. Не е подходящият човек за клуба, че и да му се дават толкова шансове за поправителен.

Феновете изразяват мнението, че треньорската позиция се е превърнала във фарс след назначенията в последните години. Има ли български треньори, които да назовеш и да са по-подходящи?

– По принцип не е моя работа да ги назовавам. Аз лично съм изразил мнението си в много интервюта за всички проблеми в клуба. Тези неща не ги казвам само пред медиите, открито съм ги заявявал на правилните места, дори и това да не се харесва. За мен най-добрият вариант е треньорът да е свързан с историята на клуба, да разбира ценностите на ЦСКА. Трябва да се види дали неговите идеи са подходящи за отбора. На прима виста мога да изтъкна Александър Томаш и неговия екип. Те са израснали в ЦСКА, минали са през юношеските формации и през мъжкия тим. Познавам ги добре, израснали са пред очите ми. Той е пресен пример, има още много имена, които са подходящи. Така нещата биха изглеждали по много по-подходящ начин.

Виждаме призиви от различни фенски групировки за промени в ЦСКА. Може ли ситуацията сега да доведе до отлив на интерес?

– Феновете винаги са били чувствителни и са били добър коректив, ако не се стига до крайности. Те казват неща, които не се харесват на ръководството. Да, привържениците не би трябвало да се месят в управлението, но след толкова години на провали явно тези мнения са релевантни. В момента в ЦСКА няма човек, който да излезе и да каже, че за дадено нещо еди кой си носи отговорност. Цари една колективна безотговорност. На кого да се търси отговорност за селекцията? Трябва да има ясни профили на хората, които работят в клуба. В момента не се знае кой за какво отговаря. Няма как да се получат нещата така. Когато отборът върви, много хора излизат на преден план, когато не върви – всички се покриват. За мен няма ясно профилирани директори, с ясен ресор и прочие. Не може да се върви напред по този начин.

Отмина ли и ентусиазмът около градежа на новия стадион след този слаб период?

– Изграждането на новия стадион е най-важният приоритет. Не можеш обаче да покриеш проблемите само защото багерите са влезли на „Армията“ и такива неща. Това е чудесно, но другите проблеми остават и няма да изчезнат, защото е започнала реконструкцията на стадиона. Изграждането на дома е приоритет пред титлата, но има и много други важни теми в живота на клуба. Трябва да има ясна клубна политика. Стига само сме говорили за глобализация. ЦСКА винаги е бил силен, когато има добро ядро от български футболисти. Излезе някое момче от школата и веднага бива преотстъпен. Защо няма търпение към собствените кадри? Сега сме наложили Християн Петров, но наред с него можеше по още един българин на сезон. Така ядрото щеше да е съставено от 5-6 родни състезатели и няколко класни чужденци. Тогава шяхме да говорим за друго нещо. На какво основание идват всички тези чужденци, ние да не сме благотворително дружество? Какви са тези хора – Шакич, Санянг, по каква работа са в ЦСКА? Пращаме юношите си по Ботев Враца, за сметка на такива футболисти. Питам? Отворени били границите – за кого, за някакви некадърници, които нямат никаква работа у нас. Как да очакваме да имаме конкурентноспособен национален отбор? Казвал съм ги тези неща на правилния човек, но глас в пустиня. Ако се наложат 3-4-ма родни играчи в отбора, феновете щяха да са далеч по-снизходителни към техните грешки, дори и резултатите да не са оптимални. Сега какво се случва? Хем няма резултати, хем няма български момчета.

Да погледнем и към мача в неделя. И двата състава влизат в него ранени. Може ли да се стигне до поредно доста трудно за гледане дерби?

– От дербито всичко може да се очаква, защо да не стане и някой хубав мач. Всичко е възможно. Дербитата са класика и в тях може да се получат интересни неща. Дори и обаче ЦСКА да победи, това няма да прикрие истинските проблеми в клуба, конкретно. Това е просто моментно замазване на положението. Проблемите са дълбоки и имат нужда от кардинални решения.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ