CIES: Левски привлече новите „25“! Фабио Лима, Евертон, Хоакин Фернандес

Левски - Олександрия, Отбор

Трансферната политика е основен фактор за всеки клуб. Профилите на играчите, които се търсят са според критериите на спортно-техническия щаб. Откакто се завърна в клуба преди време Станимир Стоилов има почерк върху трансферната политика и стъпването отново на необятния бразилски пазар, където преди него „сините“ трудно успяваха да намерят някакво качество. И в момента това продължава, въпреки че наставникът вече е далеч от „Герена“. Не може да се каже, че Левски купува играчи от Бразилия, които да развива. Търси се перспектива, но същевременно вече изградени футболисти, които да помогнат на тима. Малко са тези, които са пристигнали с мисъл за бъдещо развитие, като например – Нейтън Олдър, Ел Джемили, Роналдо и Рикардиньо.

Според проучване на световната футболна обсерватория CIES, в което се проследява възрастта на играчите, които са били привличани в над 800 отбора от 48 световни лиги, на „Герена“ са запазили в общи линии профилите на търсените от тях играчи още от преди идването на Стоилов. В периода юни 2014 до юни 2019 средната възраст на играчите при „сините“ е била 25 години и 68 дни, а от 2019 до сега е 25 години и 18 дни. Статуквото общо взето е, че млади състезатели се взимат от школата, а чужденците, които се привличат са в една средна възраст, където се разчита и на опит.

Прави впечатление, че ако преди легионерите при Левски са били с около година по-големи на възраст средно от тези на „Армията“, то сега нещата седят по различен начин. Това обаче по-скоро е продиктувано от занижения критерий при привличането на футболисти при „червените“, отколкото от различна трансферна политика на „Герена“. Най-млади състезатели от чужбина се търсят от пловдивските Локомотив и Ботев, показва проучването.

В чужбина, лидери в това отношение са отборите на Ред Бул. Както знаем, известната компания за енергийни напитки притежава няколко футболни отбора носещи тяхната търговска марка в името си, а два от тях са лидери при привличането на млади таланти. Този от Залцбург е на първо място, следван от Брагантино в Бразилия. Третото място е за Атлетик (Билбао), а в топ 10 влизат НК Браво от Словения, Шахтьор Донецк (променил сериозно трансферната си политика след войната в Украйна), Генк, Елфсборг, Серкъл Брюж, Ружомберок и другият украински гранд – Динамо Киев.

В топ 10 на лигите, присъстват грандовете Реал Мадрид и Ювентус, които също смениха в последните си години трансферните политики и залагат не само на доказани имена, ами и на перспективата в играчите, които привличат.

В заключение при „сините“ през годините се е казвало какво ли не за трансферната политика, но в последно време тази златна среда, която се цели от 25-годишни опитни и с перспектива пред тях футболисти е донякъде успешна.  Така че няма нужда от излишно напрежение, важното е да се купува качество, което да върши работа и след това да бива продавано на печалба. Скорошните примери с Уелтън, Роналдо и Дарлан по рано през лятото, го показват.

А в момента на „Герена“ пристигнаха играчи, които можем да ги наречем новите „25“ – Фабио Лима, Евертон, Хоакин Фернандес.

„Мач Телеграф“.

 


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ