УЕФА с писмо към ЦСКА: Направете следните стъпки за да направим ние това, което искате

7 Dni Sport22.03.2024
Базел - ЦСКА, Дуаде Бамба

От дълго време ЦСКА се опитва да убеди УЕФА, че е наследник на ЦСКА. Поради тази причина на няколко пъти “червените” са пращали писма до европейската футболна централа с молба да им бъде променена историята що се отнася до статистиката в европейските клубни турнири. На сайта на УЕФА и към днешна дата е отразено участието в Европа само от 2018 г. (б.а. единствено на ЦСКА), а българският тим иска то да започва от 1956 година. Т.е. да им бъде добавена и историята на фалиралия ЦСКА.

В тази връзка адвокатите на ЦСКА са провели значителна кореспонденция с юристите на европейската централа в периода октомври 2020-а – февруари 2021 година, която не е била достояние на широката футболна общественост в България, пишат от „Спортал“.

От тях става ясно, че УЕФА в прав текст уведомява “червените”, че няма да им присъди статистиката на фалиралия ЦСКА в Европа. Нещата могат да се променят само чрез изрични съвместни искания на ЦСКА и БФС.

От своя страна българският клуб твърди, че бившият президент на футболния съюз Борислав Михайлов е потвърдил изрично пред УЕФА, че “най-титулуваният и системно важен клуб ЦСКА [на] … спортната идентичност [се] управлява от ПФК ЦСКА-София ЕАД („ЦСКА“)”. “Червените” допълват, че в този смисъл са приложили три отделни писма, изпратени още на 16.01.2018 г. до г-н Теодоридис, г-н Гарсия и г-н Лакович.

Кореспонденцията между ЦСКА и УЕФА, осъществена в края на януари 2021 година:

Писмо от ЦСКА към УЕФА:

„Здравей А***, Честита Нова Година!

Надявам се, че всичко при вас е наред. Исках да се свържа с вас и да видим дали можете да ми кажете дали има някакво движение по въпроса със статистиката на ЦСКА – София? От имейла изминаха почти три месеца и не сме чули никой от УЕФА. Междувременно статистиката на клуба продължава да се отразява неправилно в уебсайтовете на УЕФА и в статистическите брошури, включително тези, които бяха изготвени за мачовете от Лига Европа, което беше особено вредно за клуба.

Наистина бихме искали да приключим с това възможно най-скоро, тъй като вреди на репутацията на клуба. За тази цел, допълнително и в допълнение към материалите, прикачени към имейла ми от 15 октомври 2020 г., моля да намерите прикачени четири отделни решения на Дисциплинарната комисия на ФИФА, които изрично установяват, че „ПФК ЦСКА-София е спортен наследник на фалиралия клуб ПФК ЦСКА София.” Оставам на разположение за всякакви въпроси, които вие или съответните отдели в УЕФА може да имате. Поздрави *****“

Отговорът на УЕФА:

„Уважаеми господине,

Позоваваме се на вашите имейли по-долу от 15 октомври 2020 г. и 12 януари 2021 г., чието съдържание привлече цялото ни внимание. След вътрешна консултация със съответните отдели, бихме искали да повторим, че всички данни, които можете да намерите на нашата официална уеб страница, се основават на информацията, която ни предоставят асоциациите-членки на УЕФА, в конкретния случай от Българския футболен съюз (БФС). В тази връзка, в съответствие с информацията, с която разполагаме, бихме искали да ви информираме, че историческият рекорд на ЦСКА София и настоящите/бъдещи представяния на ЦСКА – София в европейските клубни турнири ще бъдат представени отделно, освен ако БФС официално не инструктира УЕФА да направи промени в това отношение.

Благодарим ви, че взехте предвид горното.

Искрено Ваш П**** адвокат по дисциплинарни дела“

Допълнение от УЕФА:

„Уважаеми господин *****,

В допълнение към вашия имейл, бихме ви посъветвали да се свържете с БФС и да се върнете към нас с общо искане в тази връзка, тъй като изглежда, че други български клубове също могат да имат интерес по този въпрос.

С уважение, Ж****“

Ново писмо на ЦСКА до УЕФА:

„Г-н Ж***,

Бихте ли били по-конкретни? Към кого в БФС да се обърнем и какво трябва да е естеството на това „съвместно искане“, което да отправим? Освен това не съм сигурен, че следвам забележката ви „изглежда, че други български клубове също могат да имат интерес към този въпрос“. Какво искате да кажете с това?

Поздрави, *****“

Отговор от УЕФА на зададения от ЦСКА въпрос:

„Извинете г-н *****, но смятам, че бях достатъчно ясен. Бих казал, че можете да се свържете с БФС. Под „съвместно искане“ имах предвид официално искане, подписано от вашия клуб и БФС; обаче официално писмо, идващо изключително от последния, също би било достатъчно.

Поздрави, Ж****.“

ЦСКА отговаря на първия имейл на УЕФА:

„Г-н П****, Благодаря ви за отговора.

Президентът на БФС е потвърдил изрично пред УЕФА, че „най-титулуваният и системно важен клуб ЦСКА [на] … спортната идентичност [се] управлява от ПФК ЦСКА-София ЕАД („ЦСКА“)“. Приложени са три отделни писма, изпратени на 16.01.2018 г. до г-н Теодоридис, г-н Гарсия и г-н Лакович в този смисъл. Подчертал съм съответния език в жълто.

Обърнахме се към БФС с молба да ни информират, ако са изпратили съобщение(а) до сайта на УЕФА, което противоречи на изявленията на президента на БФС.

Г-н Борислав Попов (изпълнителният директор на БФС) изрично заяви, че не са комуникирали с УЕФА по въпроса за спортното наследство или статистика и че УЕФА е „премахнала статистиката на ЦСКА от сайта си по свое желание, така че трябва вземете го с тях.

Както виждате, попадаме в ситуация, в която УЕФА ни казва да говорим с БФС, а БФС ни казва да говорим с УЕФА. Моля за съвет какво да правим?

Отделно, ако някой от БФС тайно е комуникирал с УЕФА, за да противоречи на официалните съобщения на президента на БФС до УЕФА, ви молим да ни информирате официално, за да можем да предприемем съответните действия.

Оставам на разположение на мобилния си телефон *********, ако желаете да обсъдим това по телефона.

С най-добри пожелания, *****“.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ