Първият легионер в съветския футбол навърши 70

7 Dni Sport03.03.2024
Screenshot 2024-03-03 at 10.45.02

В Деня на Освобождението на България от османско иго – 3 март, днес 70-годишнина празнува един от големите любимци на привържениците на Берое – Теньо Минчев. Бившият футболист на заралии е първият легионер във футбола в СССР.

Появил се на бял свят на 3 март 1954 година в старозагорското село Любеново, той започва кариерата си в Енергетик Гълъбово, още докато е ученик в Механотехникума. За първи свой учител смята вуйчо си Иван Танев – бивш футболист, подвизавал се в зона „Загоре“.

Носи екипа на Берое в продължение на 14 години – между 1972 и 1984 г., а след това и между 1985 и 1987 г. Започва като ляв бек, а впоследствие играе предимно като стопер и дефанзивен халф. Защитава цветовете и на Локомотив Стара Загора.

Минчев е капитан на тима, спечелил историческата шампионска титла през 1986 година. Бронзов медалист през 1972-ра, двукратен носител на Балканската купа, три пъти финалист в турнира за Купата на Съветската армия. Опазва знаменития нападател на Ювентус и Италия Роберто Бетега по време на дуелите в турнира за КНК.

През 1989 година легендата на Берое влиза в историята, обличайки екипа на Криля Советов Куйбишев (днес Самара) – Минчев се превръща в първия чуждестранен футболист в съветското първенство.

По време на престоя си в тима от Самара, Минчев достига до полуфинал в турнира за Купата на СССР, a Криля Советов записва победи над Зенит Ленинград (сега Санкт Петербург) и Шахтьор Донецк.

Записва участия и в националния отбор на България. Играе срещу Аржентина на Диего Армандо Марадона. Справя се успешно и със задачата да опази една от големите звезди на европейския футбол през 70-те – Гжегош Лато (Полша).

Снимка: „Голове, метри, секунди“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ