Гордей се България, историческо домакинство на Световно първенство по волейбол

7 Dni Sport28.02.2024
326334405_1237670597098482_2874259170569601385_n

Международната федерация по волейбол (FIVB) повери на България домакинството на първото по рода си Световно първенство за мъже под 17 години. Шампионатът на планетата в тази възраст е насрочен за 24-31 август тази година. У нас ще пристигнат 15 отбора от петте континента, а българският национален отбор се класира по правото на домакин.

От FIVB информираха днес Българска федерация волейбол с официално писмо, адресирано до президента Любомир Ганев. От международната централа посочват, че страната ни е била избрана сред много други кандидати.

„След успешното домакинство на Световното първенство по волейбол през 2018 г., България ще приветства отново спортисти и фенове от 24 до 31 август“, посочват на официалния си сайт от FIVB и припомнят, че България завоюва сребърните отличия на първенството за мъже под 19 години преди 2021 г.: „По-младото поколение играчи ще се бори за шампионската титла в категория U17“, допълват на сайта.

През 2023 г. с бронзови медали се окичи и тимът на България за мъже под 21 години. Форматът на историческото Световно първенство във възраст под 17 години включва 16 отбора. В първия етап те ще бъдат разделени на 4 групи по 4 отбора. Първите два отбора в класирането на всеки поток продължава към фазата на директните елиминации. Следват осминафинали, четвъртфинали, полуфинали и финал.

Държавите, които ще пристигнат у нас за шампионата на планетата са: Аржентина, Белгия, Бразилия, Чили, Тайван, Куба, Египет, Иран, Италия, Либия, Мексико, Пуерто Рико, Испания, Тунис и Узбекистан. Датата на тегленето на жребия ще бъдат потвърдена и публикувана по-късно през март.

В същото време Перу получи домакинството на Световното първенство за жени под 17 години (17-24 август).

„Тези турнири представляват невероятна възможност за изява на това младо поколение играчи и на техния талант на световната сцена. Изгряващите звезди на волейбола ще излязат от Световните първенства под 17 години и ще продължат да блестят в бъдещите си спортни кариери“, посочват от Международната централа.

Снимка: От Фейсбук страницата на Българската федерация по волейбол


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ