„В ЦСКА са послушковци. Нестор в Хебър Пазарджик. Любо Пенев в ЦСКА, това е хода.“

7 Dni Sport27.02.2024
ЦСКА - ФК ЦСКА 1948, Велко Капланович, Любослав Пенев

„Нивото на Ел Маестро е за Локо Пд или Хебър, а е и „послушко“, не може Любо да е треньор в Пазарджик, а него да сме го взели при нас“, категоричен е Георги Илиев в интервю по темата ЦСКА.

Бившият футболист и изпълнителен директор в ЦСКА – Георги Илиев-Майкъла, даде интервю пред „Гол.бг“, в което анализира загубата на „червените“ 0:1 при визитата на Черно море и засегна наболялата тема за треньора Нестор Ел Маестро.

Бизнесменът посочи и кои специалисти са най-подходящи да водят отбора на армейците. Той засегна и други любопитни теми около родния си клуб в типичния си прям и директен стил на изказване.

Ето какво заяви Майкъла в първата част от интервюто пред медията ни:

– Г-н Илиев, каква е оценката Ви за представянето на ЦСКА в мача с Черно море и защо според Вас се стигна до загубата?

– ЦСКА никога не е играл добре в дерби мачовете, визирам поне напоследък. Когато дойдат слабите отбори, започваме да играем страхотно.

Един голям отбор се вижда в големите мачове, т.е срещу първите 3 в класирането. Ние нямахме и едно положение във Варна.

– Проблем е, че наистина отборът на практика не успя да отправи дори точен удар към вратата в тази среща…

– Проблемът е, че след като Черно море поведе, имаше чиста дузпа за нас, но никой не реагира. Абсолютна дузпа и червен картон, но реакция нямаше – нито от ръководството, нито от играчите за въпросната ситуация. Но не това е най-важното, а фактът, че ЦСКА не играе добре в дерби мачовете. Мисля, че през този сезон стигнахме само до 1 равен.

Каквито са ръководителят и треньорът, такъв е и отборът.

– След поражението във Варна продължиха призивите най-вече на феновете за освобождаване на треньора Нестор Ел Маестро. Необходима ли е треньорска рокада според Вас?

– Моето мнение е, че който си го е купил и взел, той да му мисли. Той (б.р Ел Маестро) мисля, че е личен трансфер на Гриша Ганчев. Той си го е харесал, той е собственик на клуба. Нека да не забравяме, че собственикът е този, който решава нещата.

Феновете си имат мнение. Аз също имам свое мнение по въпроса. Според мен той не става за ЦСКА. Просто няма ниво за нашия клуб. Неговото ниво е за Локомотив Пловдив, Хебър Пз и т.н. Не може Любослав Пенев да е треньор на Хебър, а този сме го взели начело на ЦСКА. Вместо Любо Пенев да е при нас.

Подчертавам отново, че това е мое мнение, а собственикът решава какво ще се случва. Възможно е да му харесва този начин на игра и представянето в дербитата. Феновете не могат да променят това. Привържениците обаче са прави, те са го разкрили много отдавна. Човекът прави каквото може, но просто това му е нивото, както вече заявих.

При тези добри играчи, с които разполагаме, той не може първо да налучква състава. Същото важи и за тактиката. За мен е един среден треньор, но не е лош човек. Средното ниво не е за ЦСКА.

– Известният фен на отбора Иван Велчев – Кюстендилеца обяви, че в ЦСКА може да има само „послушковци“, които биват „сготвени“ от играчи и шефове. Смятате ли, че е възможно наистина да се случва?

– Разбира се. Абсолютно е прав. Всички са послушници, нямат мнения. Чували ли сте този треньор да даде мнение за един играч, който е привлечен в ЦСКА, както и за някой изходящ трансфер?

Защо примерно не каза: „Защо продавате голмайстора ми (б.р Дюкенс Назон)?“.

Просто в ЦСКА нямат мнение, те са послушковци.

– Кюстендилеца твърди още, че дори се случва футболистите да се оплачат на шефовете от треньора. Какво мислите и за евентуалното „сготвяне“, за което той споменава?

– Не. Това е кокошкарска работа. Няма играч, който да не иска да бие. Първо, те не знаят какво е ЦСКА. 80%, а да не кажа и 90% не знаят какво представлява този клуб. Не става само с един или двама българи.

– Каранга се завърна в ЦСКА, но пък емоциите в него избиха във Варна и ще бъде наказан. Какво е мнението Ви за неговото повторно обличане на „червения“ екип?

– Трябваше да го изгонят веднага. Визирам още при ситуацията, когато му отмениха гола. Наистина имаше засада. Тогава съдията го пожали. Спаси го, но това е донякъде. Добър играч е, но не е това, което беше преди. Може би му трябва време, за да вдигне формата си. Нека не се заблуждаваме, той е добър голаджия, но му е необходимо време.

– Грешка ли е раздялата най-вече с Дюкенс Назон, когото продадоха в Турция?

– Това мнение трябва да се чуе от треньора. Защо не каза, че не можеш да смениш голмайстора си по средата на сезона, защото се бориш за шампионската титла?

Ще вземем една купичка там, с която си мият очите в ЦСКА.

– Искате да кажете, че ЦСКА ще триумфира с Купата на България ли?

– Тя е купичка, не е Купа на България. Открай време я наричаме така в ЦСКА. Освен първото място в първенството и участието в евротурнирите, всичко друго е купичка.

– Това означава ли, че не очаквате ЦСКА да срещне проблеми с Арда Кърджали на ¼-финалите в турнира?

– Остава и с Арда да имаме проблеми! Значи, по-добре да пускаме втория отбор да играе. В момента ние играем с 9 чужденци. Преди коментирахме, че Лудогорец залага почти изцяло на легионери, а сега същото прави и ЦСКА. Те просто не знаят какво е клубът. Нямаше никаква агресия, нямаше нищо във Варна.

Капитанът и треньорът заявиха, че сме играли добре срещу Черно море. Майко мила!

Да, играем добре за равен мач. Това правим във всички дербита. Целта сякаш е да не паднем. И да може треньорът да си вземе заплатата.

– Арда се разделиха с треньора си Александър Тунчев. Според Вас той подходящ ли е за наставник на ЦСКА?

– Не мисля, че той е подходящ.

– А кой подхожда на ЦСКА според Вас?

– Любо Пенев, това е треньорът. Стойчо Младенов също, като двамата са треньорите за ЦСКА.

– Не е ли малко сложно, след като и двамата работиха за ЦСКА 1948, като може би по-деликатна е ситуацията за Стойчо Младенов?

– Сложно или несложно, ние говорим кой приляга на ЦСКА. Те трябва да си изхранват семействата, не трябва да гледаме кой къде е работил. Примерно, един човек трябва да е цял живот в Манчестър Юнайтед и Ливърпул ли? Когато не му дават възможност за развитие, отива в другия клуб. Нормално е. ЦСКА го освободи и трябва човекът да отиде някъде.

Треньорът на ЦСКА трябва да е лидер и личност, както казва Паро Никодимов, който знае отлично какво е ЦСКА.

– Какви са основните недостатъци на Ел Мастро според Вас?

– По-нагоре вече казах, че просто нивото му е ниско. Може и да е добър специалист, но не е за ЦСКА. Също така най-вече, че той не дава мнението си за купуването и продаването на играчи зад гърба му. Той е съгласен на всичко. Това не може да е личност, която ще води ЦСКА към шампионска титла. Той трябва да каже: „Този футболист ми е необходим и ставам шампион!“

Просто да застане зад думите си. Да каже и ако някой футболист не му е нужен, защото не го е гледал нито един мач. Който го е взел, да му мисли. След това може да каже, че играчите ги взимат други, а не той и той не носи вина.

Автор: Илиян Радков / „Гол.бг“

Всички новини около ЦСКА през последните 24 часа, прочетете ги.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ