Истината за Стилияна Николова, тежащата 39 кг. и висока 141 см. гледаща към златен медал от Олимпиадата в Париж

7 Dni Sport27.02.2024
Screenshot 2024-02-27 at 14.32.04

Българската гимнастичка Стилияна Николова прави истински фурор в кариерата си. Тя печели златни медали из цял свят. Красавицата успя да завоюва цели четири титли и отвя своите конкурентнки с изящество и грация на домашната Световна купа презо 2023-та година. Тя триумфира в многобоя, след това грабна златото на топка и обръч, Николова бе най-добра и във финала на бухалки. Малката Стилияна и всико около нея са много щастливи за огромния успех. Те печели и на много добри места по които участва с националния отбор по художествена гимнастика.

В този материал ще Ви запознаем със Стилияна, защото звезда от такъв калибър, който носи толкова много щастие на цяла една държава заслужава хората да го познават в най-добра светлина.

Стиляна е родена на 22 август 2005 г. в Кайро, Египет. Баща й Илия Дяков е футболист, който представя България на Световното първенство по футбол в Мексико през 1986 г. Майка й, Паулина Николова, е била състезателка по художествена гимнастика, състезаваща се за България и е световна шампионка в груповия многобой от 1985 г. Стиляна има една сестра Паола и брат Денис. От съвсем малка Стилияна прекарва цялото си време в тренировъчната зала заедно с майка си и по-голямата си сестра, които работят като треньорки по художествена гимнастика в Египет. Тя се мести сама в България през 2018 г. на 13 години, за да се присъедини към българския национален отбор по художествена гимнастика.

Интересна подробност за красавицата е, че тя е високо само 141 см. и тежи около 39 килограма. Размери, които са доста малки, но тя разполага с огромно сърце на шампион, което тя започва да демонстрира все по-често.

Тя се състезава на Националното първенство на България за юноши през 2019 г., където спечели златния медал във финала на многобоя, топка и лента и сребърния медал във финала на въже и бухалки.

Николова се състезава на Световното първенство за юноши през 2019 г. в Москва, Русия, където се класира на 8-мо място в отборното състезание и на 16-то място в квалификациите за бухалки.

През 2020 г. тя отново става републиканска шампионка на България в многобоя за юноши, спечели златен медал на топка, бухалки и лента и бронзов медал на въже. Участва на международния турнир в Москва, където заедно със съотборничката си Ева Брезалиева заемат 2-ро място в отборната надпревара. Тя печели и златния медал в многобоя на международния турнир „Corbeil-Essonnes“ във Франция. На финала тя се класира 1-ва с въже и топка и 3-та с лента. Тя се състезава на Европейското първенство за юноши през 2020 г. в Киев, Украйна и се класира за два финала на уреди. Стилияна печели златния медал с лента и сребърния медал с топка.

През сезон 2022 тя влиза при жените. Тя участва в „Grand Prix Marbella“, където се класира на 3-то място в многобоя. Класира за три финала на уреди, като печели златото на обръч и бухалки и взима среброто във финала на топка. На 8-10-ти април участва на Световната купа в София, където се класира трета в многобоя. Печели също злато на бухалки и сребро във финала на лента. През май Николова участва на „World Challenge Cup 2022“ в Памплона, където печели сребро в многобоя зад съотборничката си Боряна Калейн. Тя също спечели златото във финала на бухалки и спечели сребро на топка. На 3-5 юни тя се състезава на Световната купа в Пезаро, където завършва на 3-то място в многобоя и се класира за три финала на уреди, печелейки бронзови медали с бухалки и топка и сребро на обръч. От 15 до 19 юни Николова се състезава на Европейското първенство през 2022 г. в Тел Авив, Израел, където печели един златен медал и един бронзов медал съответно в отборен и многобой финал. На 26-28 август тя се състезава на „World Challenge Cup 2022 Cluj-Napoca“, където печели среброто в многобоя. Стилияна спечели и 2 медала във финала на уреди, златен на бухалки и бронзов на обръч. След това тя е избрана да се състезава на Световното първенство по художествена гимнастика през 2022 г. в София, България, заедно със съотборничката си Боряна Калейн. Тя се класира за индивидуалния финал на многобоя и три финала на уреди, в които спечели един бронзов в многобоя и три сребърни медала на обръч, бухалки и лента. Николова печели и олимпийска квота за България.

Първото ѝ състезание през сезон 2023 беше „Grand Prix Miss Valentine“ в Тарту, Естония, където завършва на второ място в многобоя и се класира за финал с топка, бухалки и лента. Тя печели финала и с топка, и с бухалки.

След това се състезава на „Grand Prix Marbella“ 2023, където печели сребро в многобоя. Тя се класира за всички финали на уреди, като спечели злато на топка и бухалки и бронз на финали на обръч и лента.

Участва и в Световната купа в Атина, където спечели сребро в многобоя, злато на топка и бронз във финала на лента.

В мрежата при попълване на имената на Стилияна Николова се открива и интересно четиво, в което учени пишат няколко реда за това, че нашето момиче е с много малки габарити, но въпреки това тя е отличничка в залата. Влага се много в тренировките, слуша своите възпитателки, ментори и треньори на 100% и всичко това комбинирано с огромния ѝ талант и помагат да успява. Тя много се гордее, че постига успехите си за България родината на своите родители, въпреки, че е родена в Кайро, Египет където ѝ е започнала да тренира любимия си спорт.

Снимка: От Официалната Федерация на България по Художествена гимнастика / Ива Тепешанова


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ