Точно за каква титла ще се бие Кубрат Пулев? Световна? Най-старата?

7 Dni Sport26.02.2024
Кубрат Пулев,

Българският боксьор излиза, за да стане „регулярен шампион“ в най-старата организация

В професионалния бокс има четири версии и един куп шампионски колани. Това е доста объркващо за обикновения фен. И все пак има някаква последователност в техния избор. Кубрат Пулев ще се бие в “Арена София” срещу Махмуд Чар, но точно за какво? Ето един опит за обяснение на боксовия хардуер преди двубоя.

Линеен шампион

Дефиницията му е “Мъжът, който победи Мъжа”. Терминът е от края на XIX век, когато Джон Съливан властва в свръхтежка категория и се е смятало, че има само един истински шампион. Боксьорът, който побеждава този шампион, става следващият “Мъж”. Сред тези, които са носили тази титла, са легенди като Ивендър Холифийлд, Майк Тайсън, Мохамед Али, Джордж Форман, Джо Фрейзър и Сони Листън.

Обединен шампион

Това е боксьорът, който държи две или повече титли на четирите организации в професионалния бокс.

Абсолютен шампион

Това е този, който държи титлите и в четирите версии в бокса. От 2004 г. насам, когато организациите станаха четири, в свръхтежка категория няма такъв. Можеше да има, ако не бе контузията на Тайсън Фюри, който отложи двубоя си с Олександър Усик в Саудитска Арабия. Последният такъв при свръхтежките е Ленъкс Луис, който победи Ивендър Холифийлд в реванша през ноември 1999 г. Тогава обаче организациите бяха само три.

IBF

Световната боксова федерация, или IBF бе официално сформирана през април 1977 г. В началото бе нещо като регионална организация в подкрепа на Боксовата асоциация на САЩ. През 1983 г. получи статута на една от световните организации.

В нея има едно доста интересно определяне на претендента за титлата. Първите две места в ранглистата са свободни, докато се намерят двама достойни боксьори, които да се бият за първото място. След това спечелилият става задължителен претендент за титлата срещу шампиона.

WBA

Световната боксова асоциация, или WBA е най-старата организация в професионалния спорт. Съществува от 1962 г. През декември 2000 г. тя раздели шампионатите си във всяка една категория, като новият пояс бе наречен “суперсветовен”. Това е главният шампион на WBA и в момента това е Олександър Усик. Титлата световен шампион остана, но тя се нарича “регулярна”. Регулярният първенец се признава за претендент от другите три организации само ако супертитлата е вакантна.

Точно за регулярната титла излиза Кубрат Пулев. От началото през 2013 г. и тя е била притежавана само от Александър Поветкин, Руслан Чагаев, Махмуд Чар, Тревър Брайън, Даниел Дюбоа и отново Чар.

Интересното е, че почти никой не защитава този пояс с изключение на Поветкин, който го прави 4 пъти. След загубата му от Владимир Кличко титлата става свободна. Взема я Чагаев, който обаче отказва да плати таксата за защита и я губи. Така за първи път отива у Чар, който надвива Александър Устинов на 25 ноември 2017 г. Той я губи след като 38 месеца не я защитава и Тревър Брайън я взема след бой с Бърмейн Стивънс, за да я загуби веднага от Даниел Дюбоа. Дюбоа я губи в мача си срещу Олександър Усик. И поради липсата на шампион, WBA върна пояса на Чар на 31 август миналата година, без да има въобще бой. Така мачът с Кубрат е първата му защита на титлата въобще.

WBC

За много боксьори Световният боксов съвет или WBC е най-престижната федерация в спорта. Тя стартира само година след WBA. Според специалистите, ако си неин шампион, то си най-добрият в категорията.

Легендарният зелен колан е със 161 национални знамена, които представят членовете на съвета. Но реално WBC с него има четири отделни шампионата. Диамантеният пояс се дава на победителя в исторически бой, като този между Флойд Мейуедър-младши и Мани Пакиао през май 2015 г. Сребърният колан е второстепенна награда. И накрая е Вечният пояс, който се дава на шампионите, които приключват кариерата си без нито една загуба.

Колкото до задължителния претендент, шампионът трябва да направи поне една защита годишно. Но може и да смени съперника, ако се разбере за определена компенсация със задължителния претендент.

WBO

Световната боксова организация, или WBO е най-младата организация, която санкционира четирите големи титли в бокса. Тя се появи през 1988 г. Чак през 2004 г. бе призната от всички, като последен бе WBC. Както при WBC шампионът е длъжен да защитава титлата си поне веднъж годишно.

Според правилника на WBO организацията оценява мачове си по качество на съперниците, чесотата на мачовете, положителен телевизионен отзвук, добро отношение към WBO и липсата на проблеми с допинга.

Автор: „24 часа“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ