Един Тиаго за чудо и приказ, 75 млн. лева

7 Dni Sport22.02.2024
Рома - Лудогорец, Игор Тиаго, Крис Смолинг

Преди седмица в информационния поток влезе интересната новина, че Игор Тиаго е продаден от белгийски Брюж на английския Брентфорд за сумата от 31 милиона паунда, което е около 38 милиона евро, или 75 милиона лева. Цифрите са впечатляващи, но са нещо нормално за модерния свят на футбола.

Игор Тиаго е бразилец на 22 години и играе на поста централен нападател. И естествено такива като него струватмного пари, а предвид възрастта му, може от осемте цифри да прескочи и деветте. Новият му отбор Брентфорд е чудесна платформа за още по-големи трансфери към вече наистина топклуб. Няма нищо чрезвичайно и в това, че сделката е осъществена от Брюж. Белгийският клуб само за последните 3 години реализира продажби за над 100 милиона евро. Целият свят знае имената на Де Кетеларе, Косоно, Клинтън Мата, Ланг, Чонг, Окереке, които вкараха в касата на клуба от Северната Венеция суми, равни на пет участия в групова фаза на ШЛ.

Брюж продава в Премиершип, Лига 1, Бундеслигата, Серия А и в грандовете от Ередивизие на Нидерландия. Трансферираха Игор Тиаго, но готвят да го направят за още повече пари с норвежката си сензация Антонио Нуса. Но поне засега Игор Тиаго им е личен рекорд и няма как да не са щастливи, защото само за половин година му вдигнаха пет пъти цената. Вдигна си я самият той, след като направи фурор в европейските турнири и Юпилер Лийг. Преди два месеца заради изявите си срещу Моленбек получи максималната оценка 10, която се дава само на боговете във футбола.

Брюж си е Брюж, но цялата тази работа засяга и България. Защото Игор Тиаго е най-големият повод за гордост на българския хегемон. През 2021 Лудогорец закупи от бразилския Крузейро 188 сантиметровия атлет за скромната сума от 1,3 милиона евро. През лятото на 2023-та Игор вече струваше около 8 милиона евро. И цялото това повишение се получи от изявите му в едно първенство, което е сред най-слабите в Европа.

Автор: Желю Станков / „Тема спорт“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ