Марко Одермат над всички в първия манш в Банско

7 Dni Sport10.02.2024
Световна купа по ски и алпийски дисциплини в Банско, Марко Одермат

Абсолютният хегемон в гигантския слалом Марко Одермат оправда статута си на фаворит в Банско и води след първия манш на старта от Световната купа в българския курорт.

Швейцарската звезда се намира в серия от осем победи в дисциплината и е спечелил всичките пет състезания от нея през настоящия сезон.

Той има аванс от 0.35 секунди пред втория във временното класиране Александър Стеен Олсен от Норвегия, а трети е Мануел Фелер с пасив от 0.47 секунди.

Вторият манш е от 13:15 часа.

Двама от победителите в предишните стартове в Банско през годините Филип Зубчич и Хенрик Кристоферсен са четвърти и десети след първия манш. Щефан Бренщайнер е пети, Зан Кранец – шести, Лоик Меярд – седми, Ривър Радамус – осми, а Александър Шмид е девети. Андорецът Жоан Верду беше водач на втората контрола, но направи грешка и не завърши надпреварата.

Цели 66-има алпийци са в стартовия списък на гигантския слалом в Банско, а Алберт Попов не е сред тях. В неделя той ще се включи в коронната си дисциплина слалом.

Това е 18-ият старт от Световната купа в историята, на който Банско е домакин – девет при жените и вече девет при мъжете. Любопитното е, че 16-има от предишните 17 победители в тези състезания са под 30-годишна възраст, а изключението е Марио Мат (на 31), който на 27 февруари 2011-та спечели слалома.

Специално в гигантския слалом това е пети старт в Банско. Марсел Хиршер спечели през 2012-та, Кристоферсен – през 2019-а, Зубчич през 2021-ва и Матьо Фавре също през 2021-ва. Последният от изброените не е в българския курорт сега заради контузия, а Хиршер, естествено, прекрати кариерата си през 2019-а.

Сред специалните гости на състезателния уикенд в Банско са легендите Тина Мазе, Тед Лигети, Алберто Томба, Марк Жирардели и Петър Понагелов.

Автор: Даниел Любимиров / „Спортал“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ