Марко Одермат: Атмосферата в Банско е невероятна

7 Dni Sport10.02.2024
Банско,

Швейцарецът Марко Одермат е на гребана на вълната със страшно успешно представяне до момента в световната купа по ски. Той пристигна Банско с мисълта да продължи тази лииня. Одермат бе любезен да отговори на въпросите на колегите от „24 часа“.

– Марко, Банско е един от малкото курорти, в които не си печелил, имаш само второ място. С каква нагласа дойде тук?

– Ще е прекрасно да си тръгна от Банско с победа, но не трябва да забравяме, че има още много момчета, които искат да бъдат на върха. Банско е място, което не познаваме толкова добре, защото не сме тук всяка година. Затова е изключително важно в събота сутринта да направим добра инспекция и да изберем перфектната тактика за състезанието.

– Как се чувстваш в България, за трети път си тук и може би ще ти е за късмет.

– Да, така е – за трети път съм тук. Винаги има някаква промяна за добро. Много ми харесва да идвам тук. В Банско е много по-различно от курортите, в които обикновено караме. Много е хубаво да има състезания на различни места. Спомням си атмосферата тук преди няколко години. Хората бяха невероятни – направо фанатични, и затова много ми харесва.

– Мислиш ли понякога за всички рекорди, които можеш да счупиш? Като брой световни купи, този на Стенмарк за поредни победи в гигантския слалом.?

– Не, не мисля за тях. Вече имам няколко много хубави рекорда от миналия сезон. Заради това тези не са важни за мен. Просто искам победата. Когато съм на старта, единствената ми мисъл е да спечеля състезанието. Ти печелиш състезание, печелиш точки, печелиш световни купи и всичко си идва на мястото.

– Ти си олимпийски шампион. Какво би предпочел – златото от олимпиада или големия кристален глобус?

– Много е трудно да се сравнят тези две неща. Чувствата са различни. Да спечелиш олимпийската титла, е една невероятна емоция, тъй като е само веднъж на четири години. Ти никога не знаеш дали ще го направиш отново. Нямаш представа дали ще си на същото високо ниво, или няма да си. Големият кристален глобус означава, че си просто най-добрият скиор в света. И при това във всички дисциплини за един сезон. Това като постижение е може би много по-голямо, но олимпийското злато е съвсем друга емоция.

– Всички се питат кога ще извадиш ските за слалом?

– Може би никога. Вадя ги за тренировки, един-два пъти на сезон. Но за състезание няма да стане. И без това календарът ни е прекалено претрупан. Обичам моите три дисциплини, програмата е натоварена и заради това повече не смятам да карам в слалом.

– Има ли други спортове, които следиш?

– Да, обичам и гледам много. Предимно тенис и футбол. Не съм толкова запален, просто си следя.

– Имаш ли си любим футболен отбор?

– Нямам. Следя лигата на Швейцария и Шампионската лига, но нямам конкретен тим.

Автор: Георги Банов / „24 часа“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ