Беше искан от Левски, но мечтаеше за ЦСКА

7 Dni Sport02.02.2024
ЦСКА, Мартин Стойчев

Само на 20 години, а вече сбъднал една от мечтите си. От няколко дни това е реалността за младежкия национал на България Мартин Стойчев, който подписа с ЦСКА до лятото на 2027-а. Любопитно е, че възможността да премине в любимия отбор се откри пред десния краен защитник преди едва около две седмици, а преди това повече от година изглеждаше доста по-близо до преминаване във вечния съперник Левски. Малко след като записа дебют в Първа лига с екипа на Септември и още преди да навърши 19 през есента на 2022-ра, бранителят грабна вниманието на тогавашния треньор на сините Станимир Стоилов. Мъри бе впечатлен от високата тактическа грамотност на правещия първи стъпки в елита играч, а освен това от комбинативността му и сериозната скорост, които му позволяват често да се включва в атака. Опитният специалист виждаше в лицето на Мартин бъдещето за дясната зона на синята отбрана. Той обаче не искаше да спира развитието му и гласеше негов трансфер на „Герена“ най-рано през лятото на миналата година. По ирония на съдбата Стойчев получи тежка контузия именно в двубой с Левски на Мъри – извади рамото си при сблъсък с Велтон на 16 октомври 2022 г., ден преди 19-ия си рожден ден. По време на зимната подготовка младокът получи нова травма, която го извади от сметките за пролетния полусезон, а след това Стоилов вече не бе начело на сините.

Септември пък бе изпаднал във Втора лига, като в клуба бяха наясно, че потенциалът на Стойчев е много по-висок и го преотстъпиха в Арда. Десният бек веднага „захапа“ в Кърджали и се превърна в основна фигура в състава. През есента записа 19 участия в елита и се отчете с 3 асистенции за небесносините. Това накара и Левски да поднови интереса си към него. На „Герена“ го гласяха за заместник на Жереми Петрис, който отказва да преподпише, но не успяха да постигнат споразумение със Септември и Арда за правата му. Ако това се беше случило, Стойчев едва ли щеше да пропусне възможността да се присъедини към един от двата родни гранда, въпреки симпатиите си към ЦСКА.

За негово щастие обаче, малко след като идеята да премине в Левски отпадна, на масата се появи мечтаното предложение от армейците. Имаше обаче проблем – в Арда бяха много доволни от развитието му и искаха да го задържат за постоянно, като имаха клауза първи да купят правата му от Септември през лятото. Ключово се оказа силното желание на самия Стойчев да премине в ЦСКА, за което „Тема Спорт“ писа още преди седмица, а онзи ден спортният директор на Арда Ивайло Петков потвърди. „Имахме желание Мартин да остане при нас. Работихме с тази цел, след като го взехме под наем от Септември. Той е млад български футболист, който искаме да развиваме. След като му излезе тази оферта, той имаше желание да отиде в ЦСКА и ние нямаше как да го спрем. Разбрахме се с тях да го вземат, но срещу известна компенсация“, коментира Петков пред колегите от „Дспорт“.Така след едноседмични преговори червените се разбраха както с Арда, така и със Септември и парафираха за 3.5 сезона със Стойчев. И той вече можеше уверено да изрече мечтаните първи думи: „Здравейте, армейци. Много съм щастлив, че изпълних детската си мечта да подпиша с ЦСКА. Нямам търпение да дам всичко от себе си и да имаме много успехи заедно“.

Мартин безспорно разполага с огромен потенциал, но тепърва предстои да разберем дали ще успее да го развие в Борисовата градина, а и дали ще получи нужното доверие и търпение, за да го направи. Но е факт, че само на 20 години десният бек изпълни първата голяма цел в кариерата си. Самият той признава, че следващите са преминаване в чужбина и място в мъжкия национален отбор. Ключът и към двете е силно представяне с червената фланелка. Мартин със сигурност ще бъде посрещнат много топло от феновете на ЦСКА, които са зажаднели за качествени български изяви в тима. От младока зависи да им ги достави.

Автор: Мартин Костадинов / „Тема спорт“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ