Левски се бори, но не успя срещу Монца в първия 1/4-финал за „Чалъндж къп“

7 Dni Sport09.01.2024
ВК Левски - ВК Монца,

Волейболистите на Левски София се бориха мъжки, но не успяха срещу италианския Минт Веро Волей (Монца) в първия 1/4-финал от третия по сила евротурнир „Чалъндж къп“. Момчетата на Николай Желязков отстъпиха на италианския тим с 0:3 (22:25, 23:25, 13:25) в среща, играна тази вечер в пълната зала „Левски София“.

Реваншът между двата отбора е следващата сряда (17 януари) от 20,00 часа българско време в Италия. Левски трябва да направи истинско чудо и да спечели с 3:0 или 3:1, за да стигне поне до т.нар. „златен“ гейм. Монца пък се нуждае само от два спечелени гейма, за да се класира напред към полуфиналите на „Чалъндж къп“.

Двата тима започнаха напълно равностойно в първия гейм до 7:7, след което Левски успя да поведе с 10:7 след успешна атака на Кристиан Титрийски, отлична контра от втора линия на Владимир Гърков и страхотна блокада на Симеон Николов. Това накара треньорът на Монца Масимо Екели да вземе прекъсване. Въпреки това, разликата нарасна до 12:7 след нов блок, този път на Майкон Морейра и силен ас на Титрийски. Преднината на „сините“ стана 14:8 след поредна страхотна блокада. Левски задържа предимството си до 16:11 след сервис в аут на Джанлука Галаси от гостите. Монца върна две точки благодарение на Ерик Льопки и резултата стана 16:13, което принуди наставникът на Левски Николай Желязков да поиска тайм-аут. Италианският тим продължи със силната си игра и успя да изравни при 17:17 след два поредни аса на Льопки, което накара Желязков да използва второто си прекъсване за гейма. Монца дори дръпна с 20:17 след контра през центъра и блокада на Томас Берета и нов силен ас на Льопки. Левски намали изоставането си до 20:21 след нова атака на Титрийски и блок на Майкон Морейра. Все пак, Монца запази предимството си и спечели гейма с 25:22 след успешна контра от втора линия на Стивън Маар.

Втората част също стартира по-добре за домакините от Левски, които поведоха с 4:2 след отличен блок на Майкон Морейра и силна контра на Владимир Гърков. Играта продължи равностойно и точка за точка до 8:6 след нова успешна атака на Кристиан Титрийски. Последваха две атаки на младия словенски национал Ник Муянович и силни изяви на Ерик Льопки – 10:8 за Монца и прекъсване за Ники Желязков. Независимо от това и предприетите от треньора на „сините“ смени, разликата нарасна до 14:10 след нов бомбен ас на Льопки. Постепенно Левски стопи пасива си до 15:16 след две страхотни блокади на Светослав Гоцев и влезлия като резерва Венислав Антов. Домакините стигнаха и до равенство при 17:17 след контра блок-аут на Алехандро Торо. Левски дори излезе напред при 19:18 след нова контра, този път на другата резерва Александър Къндев, което принуди Масимо Екели да поиска тайм-аут за Монца. Веднага последва обрат и 20:19 за италианския тим след атака на Ник Муянович и блокада на Томас Берета. Преднината за Монца стана 22:20 след грешка в атака на Торо. „Сините“ стигнаха до 22:22 след сгрешен сервис на Льопки и страхотна контра на Антов. Грешка от начален удар на Антов и ас на влезлия като резерва за гостите Петър Вишич и 24:22. В крайна сметка Монца затвори гейма в своя полза при 25:23 след бърза атака през центъра на Джанлука Галаси и 2:0 за италианците.

В началото на третия гейм Монца бързо дръпна с 5:2 след две грешки в състава на Левски и отличен блок на Томас Берета, което накара Николай Желязков да поиска прекъсване. Въпреки това, последва пореден ас на Ерик Льопки и 6:2. Сгрешен сервис на Льопки, страхотна блокада на Симеон Николов и мощна контра на Майкон Морейра и 6:5. „Сините“ стигнаха и до равенство при 6:6 след атака в аут на Стивън Маар от гостите. Италианският тим отново поведе с 10:7 след две мощни атаки и бомбен ас на Ник Муянович. Разликата нарасна до 15:9 след грешки на Венислав Антов и Владислав Гърков и поредна успешна блокада на Берета. Монца запази преднината си и дори я увеличиха до 20:12 след поредна атака на Муянович и грешка на Морейра. Играчите на Масимо Екели спокойно спечелиха гейма с убедителното 25:13 след блок на разпределителя Фернандо Крелинг, а с това и мача с 3:0.

Левски София – Минт Веро Волей Монца 0:3 (22:25, 23:25, 13:25)

Левски София: Симеон Николов, Кристиан Титрийски, Алехандро Торо, Владимир Гърков, Светослав Гоцев, Майкон Морейра – Владислав Иванов-либеро

Старши треньор: Николай Желязков

Монца: Петър Вишич, Ерик Льопки, Стивън Маар, Ник Муянович, Томас Берета, Джанлука Галаси – Марко Гаджини-либеро

Старши треньор: Масимо Екели

Автор: „Спортал“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ