Емил Спасов: Левски иска подкрепа, а не дестабилизация

7 Dni Sport27.12.2023
Левски - Локомотив Пловдив, Отбор

Бившият футболист на Левски Емил Спасов даде интервю пред „Тема Спорт“, в което направи равносметка на представянето на сините през есента. Славното крило на столичани посочи какво е нужно на тима по време на зимния трансферен прозорец и даде оценка на Николай Костов. Той говори и за престрелките между ръководството и организираните фенове в последните седмици.

Г-н Спасов, краят на годината наближава и е време за равносметки. Каква трябва да бъде тя за Левски?

Ако кажа, че Левски изпраща много добра година, ще излъжа. През последните два месеца отборът не се представи, както трябва за такъв клуб, и то основно откъм резултатите. В повечето мачове тимът играеше нападателен футбол и с голямо желание, като изключим последните два двубоя с Хебър (1:2) и Ботев Враца (1:0). Казах го и преди, основната причина сините да губят точки и да не побеждават е липсата на попадения. Няма ги тези футболисти, които да завършват ситуациите. Това най-вече си пролича, когато Велтон отсъстваше. Определено той бе най-силният играч на Левски през есента и ясно се видя, че липсва, когато бе измъчван от контузия. Нападателите трудно бележат и видяхте, че последните попадения, които вкараха сините, бяха дело на халфове или защитници. Това говори много лошо за атакуващите футболисти в тима. Знаем, че голаджии трудно се намират. На „Герена“ от доста време липсва такъв човек, който с лекота да завършва атаките. Разчитах на сегашните нападатели, но за съжаление повечето от тях ме разочароваха. Почувства се и спад в играта в защита, особено след продажбата на Ноа Сонко Сундберг. Той беше сред най-стабилните футболисти в отбора. В отделни мачове се усети и липсата на Хосе Кордоба, който също бе измъчван от травма. Много често отбраната се пропукваше и допускаше голове, а след това трудно се връщаха.

Как оценявате и играта на Левски под ръководството на Николай Костов?

Много пъти съм го казвал, че отборът играе много прилично и добре при Николай Костов. Залага на нападателен и директен футбол. Такава е концепцията му и виждаме, че не я променя въпреки противниците. Но

съперниците

се настроиха

към стила

на Левски. Знаят вече, че се залага на висока преса и изтеглена линия. Използваха моментите, когато сините допускаха пространства в половината си и действаха на контраатака. Нормално е, аз ако съм треньор, ще направя същото – играеш затворено и организираш бързи контри, особено виждайки, че Левски трудно бележи попадения. Когато защитата ти е добре подредена, шансовете да спечелиш точки срещу сините са големи. Но дано отборът започне да вкарва повече голове през пролетта.

Това ли трябва да е целта през зимата – намиране на централен нападател?

С оглед на това, че някои от футболистите не пожелаха да преподпишат договорите си, за мен правилно ще е да не играят през пролетния дял, ако не променят решението си. А може и да ги продадат. В крайна сметка ще трябва да се търсят заместници на Краев и Петрис. Но много трудно се намират добри свободни агенти, да не кажем, че е невъзможно без пари да се привлекат качествени играчи. Левски го очаква тежък полусезон. Определено сините имат нужда от нападател, който да може да бележи голове, за да се осмисли трудът на целия отбор. Човек, който да промени нещо в атака.

Какво е мнението ви за постоянните престрелки между ръководството и организираните фенове?

Не искам да говоря много по темата, но за мен феновете трябва да подкрепят отбора, а не да командват и да правят бойкоти. Привържениците е необходимо да помагат с каквото могат, както го правиха допреди 7-8 месеца. Дай Боже през новата година да се променят нещата и

отново да се види

обединението

както бе преди година. Когато го имаше, нещата бяха перфектни. Отборът бе в много добро състояние и вървеше нагоре. Имаше всякаква подкрепа. За съжаление през последните месеци се атакуват определени кръгове. Не съм запознат и не мога да кажа много по темата. Знам, че в момента на Сираков и другите хора от ръководството им е много трудно. Отборът има нужда от подкрепа, а не от дестабилизация.

Автор: Мартин Владимиров / „Тема спорт“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ