Добрин Гьонов: Суперлигата би довела българските клубове до аматьорско ниво

7 Dni Sport23.12.2023
ФК ЦСКА 1948 - Хебър Пазарджик, Добрин Гьонов

Изпълнителният директор на ФК ЦСКА 1948 Добрин Гьонов е член на финансовата работна група на Асоциацията на европейските клубове. Както е известно, от два дни европейските спортни медии обсъждат решението на съда на Европейския съюз, според което УЕФА и ФИФА нямат право да заплашват желаещите да се присъединят към проекта „Суперлига“ клубове. Водещите английски клубове вече се обявиха против новия турнир, а от България засега това сториха ФК ЦСКА 1948 и ЦСКА. Добрин Гьонов, който е и член на УС на Българската професионална футбола лига говори пред колегите от „Спортал“ по темата.

Футболна Европа пламна заради Суперлигата. Как приемаш случващото се?

– Богатите отбори се опитват да станат още по-богати. Опитват се да си направят собствена лига, така че лимитиран брой отбори да генерират всички приходи, които идват главно от телевизионни права и реклама, така че да си ги разпределят помежду си. В последните близо 20 години УЕФА направи един изключително комерсиализиран продукт – Шампионската лига, която се провежда всяка година, и европейското първенство, което обаче е на всеки четири години. Да, в ШЛ също до някаква степен има лимитиран брой отбори и се загуби до някаква степен идеята от турнира КЕШ, доста се загуби всъщност. УЕФА добре знае, че освен традиционните 20 отбора, които играят в ШЛ, има доста други клубове, поради което продължи идеята за другите два турнира, които имаше преди това и които днес се наричат Лига Европа и Лига на конференциите. Така се дава шанс на повече отбори да играят в евротурнирите, като повече клубове биват компенсирани, че нямат възможност да играят в новия формат на ШЛ, който генерира големите пари. Много клубове не достигат до евротурнирите и затова е създаден фонд „Солидарност“, който разпределя финансови средства за такива отбори. Този фонд – „солидарити пеймънт“, компенсира отборите, които не играят например в Лига Европа, за сметка на свои конкуренти, които получават големи суми от този турнир. Трябва да подчертаем, че става дума за участие в груповата фаза. От България Лудогорец е регулярен участник в групи и получава приблизително 10 милиона, а УЕФА, за да компенсира всички останали 15 отбора от Първа лига, разпределя парите от „солидарити пеймънт“. В последния четиригодишен цикъл „солидарити пеймънт“ беше в размер на 4% от печалбата на турнирите. Следващите четири години ще бъдат 7%, тъй като приходите нарастват. Пак казвам, че това е когато имаме български отбор в груповата фаза – дано да са два, дано да са и три!

Очакваш ли да се случи Суперлигата?

– Не го очаквам, защото това ще убие футбола. Наистина богатите ще стават още по-богати, а бедните – още по-бедни. Това е разковничето. Големите европейски клубове не искат, макар че не го казват, парите от „солидарити пеймънт“ и парите, които отиват за Лига Европа и Лига на конференциите да бъдат взимани от техните печалби. Факт е, че големите клубове генерират основния интерес, но от друга страна е факт също, че българският шампион много трудно може да играе в Шампионска лига и де факто само един отбор от България може да участва в най-комерсиалния турнир. Знаете по колко отбора играят в ШЛ от Испания, Англия и т.н. Много трудно българският шампион, който стартира от първия квалификационен кръг, може да стигне до групите на това състезание.

От Бистрица се обявихте против Суперлигата. От „Армията“ също. Имаше коментари, че това е глас в пустиня.

– Искам да кажа първо, че се надявам това интервю да достигне до повече футболни хора. Давайки гласност, ние се опитваме да покажем ролята и на българските клубове. Не трябва България да бъде считана като някаква второстепенна държава – ние сме редовен член на УЕФА, Първа лига е член на Асоциацията на европейските лиги и съответно нашите клубове са равноправни членове в Европа – те също трябва да имат право да участват в евротурнирите и да получават пари по „солидарити пеймънт“. Приветствам това, че отборът от стадион „Българска армия“ също реши да изкаже своята позиция. Това е позицията, която трябва да изповядват всички български футболни клубове, защото малко или много сме зависими от тези пари. Е, не точно зависими, но те ни помагат много. Знаем колко е важно да се играе в групова фаза, знаем какви пари има там – турнир като Суперлигата би убил парите от едно такова участие. Като прибавим и затрудненията, които имаме в българския футбол, ако ги няма тези средства, може да се стигне до едно абсолютно аматьорско ниво. Пак ще кажа, че би било много хубаво, ако България има два-три отбора, които всяка година играят в групова фаза. Тогава може да се генерират суми от УЕФА, които да са повече, отколкото са в момента бюджетите на някои български клубове.

Шест български отбора са в Асоциацията на европейските клубове.

– Да, шест отбора сме. Така е. Надявам се, че през 2024 година ще се присъединят повече отбори към асоциацията. Тя, между другото, осъществява кореспонденция с голяма част от клубовете в Първа лига. Аз като представител на асоциацията също се опитвам да промотирам повече наши отбори да влязат вътре. Това ще защитава интересите на всички български клубове, защото ние сме част от европейското семейство. Трябва да се опитаме да извлечем всички позитиви от този факт.

Какво очакваш да стане в крайна сметка?

– В интерес на истината, решението на съда е изненада за всички. Мисля си обаче, че федерациите на големите страни, както и феновете на големите отбори няма да допуснат да има такъв продукт. Това че Реал Мадрид и Барселона искат такъв турнир си го обяснявам с факта, че благодарение на тях се генерират огромни печалби, от които голяма част отиват у по-бедните клубове. Но футболът е структуриран в този си вид от над 50 години. Да, с раждането на Шампионска лига в началото на 90-те структурата беше променена и печалбите се вдигнаха. Това че всеки вторник и сряда гледаме едни определени 15-16 отбора, не означава, че в Европа няма други освен тях. В Ла Лига има огромно противопоставяне между Реал и Барса и останалите клубове – това си е техен конфликт, който си го имат, за съжаление. На този етап някакси успяват да намерят добрия тон, но въпреки това има разделение. Дори при телевизионните права има голяма разлика в полза на Реал и Барса, но въпреки това двата клуба отново са недоволни. От Ла Лига правят съпоставка с Премиър лийг и Серия „А“ и тя показва, че в Ла Лига е най-голяма процентната разлика между първия и последния относно парите от ТВ права. И въпреки това имат проблем с Реал Мадрид и Барселона. Аз самият симпатизирам на единия от двата отбора, но в крайна сметка, за да го има футболът, трябва да ги има и всички останали отбори – не може да играят само срещу Челси, Манчестър Юнайтед и Байерн Мюнхен. Структурата на първенствата е ясна, имаме и европейски клубни турнири, но всичко това не е за 16 отбора.

Възможна ли е Суперлигата?

– Не бих казал, че е невъзможна. Но Суперлигата би убила футбола, какъвто го познаваме ние от десетилетия насам. Суперлигата би довела всички останали клубове по страните до едно аматьорско ниво.

С Лудогорец откривате пролетния полусезон. Говореше, че Пловдив ще е домакин на мача за Суперкупата. Как от Горнотракийската низина стигнахте до Велико Търново?

– Програмата на Лудогорец е изключително натоварена в началото на пролетния дял, предвид това, че се класираха като втори отбор от групата си в Лига на конференциите и ще играят допълнителен двубой през февруари. По тяхно предложение стана. Те предложиха да играем за Суперкупата на 10 февруари във Велико Търново – приехме, предвид всичко, което им предстои във връзка с мачовете със Сервет.

За финал – как върви зимната покупко-продажба във ФК ЦСКА 1948?

– Работим по селекцията, естествено. Наблюдаваме футболисти. Много съм щастлив за Симеон Петров, който отиде да играе в лидера в Полша. На финалната права сме да продадем Георги Русев. Нека Симеон и Жоро отидат и се развият още повече. Мисля, че на техните позиции имаме футболисти, с които да ги заместим, а ще гледаме евентуално и да подобрим конкуренцията. Смятам, че е хубаво за българския футбол да имаме повече играчи, които да излизат навън на тяхната възраст. Ако могат да се развият и да направят последващи трансфери в още по-големи отбори, това ще е добре и за българския национален отбор.

Автор: „Спортал“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ