Арестуваха и националния треньор по щанги за корупцията в спортното министерство

7 Dni Sport16.12.2023
payimage-586213

Олимпийският шампион по вдигане на тежести и настоящ треньор на националния отбор на България Иван Иванов също е бил арестуван във връзка с корупционния скандал в Министерството на младежта и спорта, разразил се в петък 15 декември.

Иванов не е водил съботната тренировка на отбора, а е бил заместен от помощника си Никола Колев, съобщи „бТВ“.

Информацията за още един арестуван Иван Иванов бе потвърдена и от източник на „24 часа“.

Първият арестуван по случая бе синът на националния треньор – Иван Иванов-младши, който е експерт в дирекция в спортното министерство.

Ето и цялата корупционна история, развихрила се в петък:

От шефа на федерацията по вдигане на тежести Ариф Маджид е поискан подкупът от 62 хил. лева, с който е хванат експерт от Министерството на младежта и спорта. Парите били, за да му осигурят 1,2 млн. лв. за организиране на европейско първенство догодина и да не бъдат спирани по-нататъшни финансирания на съответната федерация. Това стана ясно от официално изявление на зам. градският прокурор на София Христо Кръстев.

Парите били белязани, а служителят Иван Иванов е задържан. Арестът е извършен в петък в сградата на спортното ведомство на бул. “Васил Левски”. Задържаният работи като експерт в дирекция на министерството.

По-късно в петък бяха арестувани още двама души, включително шефката на дирекцията. Те бяха изведени с белезници и качени в патрулки. Има и още отведени за разпит.

Разследването започнало, след като шефът на федерацията по вдигане на тежести се оплакал в антикорупционната комисия, че му искат подкуп. След като не използва конкретните имена, но бе попитан за Маджид и Иванов, Кръстев каза, че не отрича информацията. В понеделник от прокуратурата ще дадат нов брифинг.

От държавното обвинение поискаха повече време за подробности, тъй като при тях случаят е дошъл по обяд. Градският прокурор Илиана Кирилова изтъкна, че експертът е задържан за 24 часа. Извършват се обиски, претърсвания и разпити.

“Ръководството на Министерството на младежта и спорта оказва пълно съдействие на Софийската градска прокуратура и на Комисията за противодействие на корупцията. Задържаното лице е на експертна длъжност в дирекция на ММС и няма никакви ръководни функции”, съобщиха от спортното министерство след първия арест.

“Поздравявам службите за добре свършената работа. В министерството няма място за корупция”, заяви спорният министър Димитър Илиев.

Европейското първенство по вдигане на тежести ще се проведе от 12 до 20 февруари в “Арена София”.

Автор: „24 часа“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ