Димитър Кузманов: Целта ми е да вляза в първите 150

7 Dni Sport13.12.2023
Димитър Кузманов,

Тенисистът Димитър Кузманов си постави за цел за следващата 2024 година попадане в първите 150 на световната ранглиста и влизане в основната схема на турнир от Големия шлем. 30-годишният пловдивчанин даде интервю пред „БТА“, в което направи равносметка на изминалия сезон и се върна към историческия успех с българския отбор, спечелил за първи път място в Световна група I на турнира за Купа „Дейвис“, неофициалното световно отборно първенство по тенис за мъже. Кузманов определи изминалата година като успешна и коментира темата с изграждането на базата на неговия тенис клуб в Пловдив.

Здравей! Благодаря, че прие поканата ни за интервю. Годината още не е приключила, а ти вече започна подготовка за следващия сезон. Къде те намираме в момента?
Вече се намирам във втория етап на моята подготовка, който е в чужбина. Започнах преди 7-8 дни в България. Този път не в София, където си тренирам по принцип, а в Стара Загора. Избрахме този град, защото искахме малко повече спокойствие и съответно – да имаме по-голяма концентрация. Първата седмица от подготовката мина прекрасно и вече сме във втория етап, който ще бъде в Братислава – в Националния тенис център на Словакия. Тук ще се готвя преди да замина за Австралия.

Каква година изпращаш? Каква е равносметката ти за представянето ти през изминалия сезон?
Мога да кажа солидно, стабилно. Изпълних някои от поставените цели, други, за съжаление, не можах. Най-важното е, че успяхме да се запазим здрави почти до края на сезона. Имаше само един период около турнира Sofia Open, когато имах лека травма, но през цялата година бях здрав. Направихме един много дълъг и динамичен сезон, с изключение може би на последните 1-2 седмици. Със сигурност можеше и много по-добре, но най-важното е, че поддържах едно ниво през цялата година. Останах на 2 точки от титла на турнира в Братислава, където се намирам и в момента, но мога да определя сезона като успешен. Имах и доста трудности, така че аз и моят екип сме щастливи, че успяхме да се съхраним.

Връщам те към мачовете за Купа „Дейвис“. Донесохте огромна радост на България, след като за първи път отборът се класира за Световна група I на турнира. Какви бяха емоциите след успеха над Нова Зеландия през февруари и след това около сблъсъка с Казахстан в София?
Това беше един от най-хубавите моменти през тази година. Една от целите, които си бях поставил да постигна, защото направихме нещо историческо през месец февруари. Никога не се бяхме класирали за Световна групa I. Успяхме да си спечелим шанса да играем през септември в България срещу много силния отбор на Казахстан. За жалост, не успяхме да спечелим срещата, но тях пък беше много оспорвана. Със сигурност обаче спечелихме хората, което може би е и по-голямата победата, защото въпреки загубата, получихме много любов от публиката. Имаше много емоции за нас като състезатели, за българските фенове и за подрастващите. Трибуните на Националния тенис център бяха препълнени. Това е най-важното нещо, защото всичко, което ние правим, е именно за феновете. Те са важните и тези отборни успехи повдигат духа на български спорт и българския фен.

В тази връзка – през тази година ти бе част и от състава на България в първото издание на турнира за смесени отбори Юнайтед къп. Какво бе това изживяване за теб, особено след страхотните моменти в на АТП Къп през 2020 година?
Все едно за мен беше дежавю. И в двете участия се представих много добре. В Юнайтед Къп постигнах две победи, отборът отново беше с много добър колектив, с много емоции и успяхме да зарадваме българите, които ни подкрепяха. Това е едно от участията ми през тази година, от които съм горд и съм щастлив, че се случиха по този начин.

Сякаш през тази година положителни неща за теб бяха с акцент върху отборното представяне. В личен план доволен ли си от показаното? През 2022 три пъти бе на победа от влизане в основната схема на турнир от Големия шлем, което е и голямата ти цел. Какво все още ти трябва, за да я осъществиш?
Мисля, че факторът вече е чисто психологически. Три пъти останах на една крачка от влизане в тези турнири и то с резултати, които бяха изключително оспорвани. По нищо не се различават съперниците за влизане и тези, с които играеш в първи и втори кръг. Единствено различно е психическото натоварване, защото за всеки един от нас това е огромна крачка и голямо постижение. Може би е чисто психологически факторът. През тази година не можах да се представя добре на турнирите. На първите два имах много големи очаквания, на другите пък имах други проблеми, които не се забелязват, но са част от процеса. В крайна сметка, важното е, че по този път се трупа опит и мога да кажа, че съм готов и психически, и технически. Просто това е една ментална битка.

Основа свой тенис клуб. Как върви развитието на този проект? Все още ли има пречки, които спират построяването на базата на клуба?
За жалост, процедурите са много дълги. Системата е доста затлачена и затова всичко се случва бавно. Нещата са в процес, който постоянно продължавам с адвокати и съдилища. Знаете, че наскоро имаше местни избори. Вече има нови управляващи и нов общински съвет. Все още този тромав процес продължава, колкото и да искаме да бързаме, за жалост ни спират много неща. Аз обаче не се отказвам, както и хората, които са до мен. Когато има новини, ще ги обявя. Това нещо продължава и няма да спра, докато не стане реалност.

Завършваш годината съвсем близо до първите 200 в света. Какво си пожелаваш за 2024 година?
Пожелавам си на първо място да бъда здрав. Пожелавам си вляза в първите 150, тъй като бях на прага от топ 150 преди време. Пожелавам си титла и влизане в основаната схема на турнирите от Големия шлем. Това са част от целите, които съм си поставил аз и моя екип за следващата година. Дано да сме здрави, за да може с много работа да ги постигнем.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ