Павел Колев излезе и каза скандалната истина за Левски

павел_колев

Бившият изпълнителен директор на Левски Павел Колев, който към момента работи за Локомотив Пловдив, направи скандални разкрития в обширно интервю пред „Свободна Европа“.

Той обхвана много теми, като призна, че е бил заплашван, докато е бил на „Герена“. Павел Колев говори още за Васил Божков, ръководството на БФС и черното тото в българския футбол.

Ето част от казаното от Колев:

За Божков и Левски

„Защо Васил Божков каза, че не е взел Левски по собствено желание? Не мога да потвърдя или отрека такова твърдение, защото не съм присъствал. Бях поканен малко постфактум. Много трудно ми е да дам оценка дали наистина е така или не. При всички положения знам едно – че да си собственик на Левски е нещо изключително сериозно и тежко – не само като отговорност и внимание, но и като средства. При всички положения няма как да е направено просто от любов към клуба. Това е абсолютно сигурно. Най-вероятно става дума за нещо много повече“, заяви Павел Колев.

„Бил съм заплашван тук-таме, когато съм се опитвал да защитавам интересите на Левски. Част от търговската дейност на клуба беше обсебена от тия хора. Опитах се да я направя независима от тях, за да работи по начина, по който да носи приходи на клуба, а не на определени групи. Когато влязох, това се бе случило. Предишният собственик им я беше подарил. Ние си я взехме, което предизвика доста сериозни конфликти. Ако си спомняте, имаше служител на Левски, който беше жестоко пребит на стадиона, демонстративно и доста тежко. И никой не знае кой го извърши, което е голяма изненада в кавички”.

„Докато аз бях изпълнителен директор, Левски, не само при Васил Божков, но и при Наско Сираков беше сравнително независим и се опитваше да се оправи със средствата, с които разполагаше към този момент. При Васил Божков бяха много, а след това при Наско Сираков – никакви”, отговаря Колев на въпрос за зависимостта между политици и футболни собственици“.

За натиск към Борислав Михайлов

„По мое време не съм усетил да има натиск. Естествено, имало е политически фигури в Изпълнителния комитет на БФС. Това не е нещо ново. И аз, честно казано, не го намирам и за особено нередно, стига да не означава обвързване с политически партии и тясно сътрудничество, което да обслужва интереси“.

За ролята на политиците в БФС

„Ролята на президент на БФС е доста важна. И тя много често е сравнявана с тази на спортния министър. Той, без значение как се казва, има ранг почти на министър. Има достъп до всички важни фигури, които управляват държавата. От тази гледна точка някаква комуникация с политическите фигури е неизбежно да има. Факт, че през времето, в което Борислав Михайлов управляваше БФС, общо взето най-добре представена винаги е била партията за права и свободи – ДПС“.

„Камен Костадинов като член на Изпълкома е присъствал във всички негови конфигурации. Но той по-скоро беше не като политическа фигура, а като експерт и юрист. Осъществяваше и връзка с народното събрание – това беше официалната му функция. През годините е имало и други политически фигури. В последния Изпълком е и кметът на Велико Търново Даниел Панов, който е и председател на Сдружението на общините, което аз намирам за добра практика!“

„Каква е причината политически фигури да са в БФС? За меко оръжие. Това е публична тайна. Меко оръжие, но в някои случаи то става твърдо. Това е средство за постигане на определени цели. Футболът е сериозен бизнес и възможност за прокарване на една или друга политика по места. Това се използва навсякъде по света. В цял свят футболът се използва за пране на пари и осъществяване на корупционни сделки. И това бе причината хора на върха на футбола – в световен и европейски мащаб, да си заминат опетнени“.

Корупция и черно тото

„Имаше един случай, за който разбрах от други хора, че е воден такъв разговор. Конкретни имена не искам да споменавам, защото така или иначе предложението беше отхвърлено. За Левски става въпрос. По-скоро имаше мачове с друг отбор – единият за Купата, другият за първенство. И предложението беше: „Дай да си разменим по една победа. За нас е по-важен този турнир, за вас другият“. Не се случи това. Даже не съм бил човекът, който е трябвало да реши, но разбрах, че е воден такъв разговор. С мен обаче никога не е имало такъв, никой не си е позволявал“.

„Публична тайна е, че черно тото има. Какви са мащабите в България и аз бих се радвал да се установи. Защото аз съм абсолютно убеден, че едни от най-шумните футболни функционери, включително и президенти на клубове, са част от това черно тото. Тук става дума и за натиск върху съдии, защото съдиите са средство за постигането на определен резултат на терена. Разбира се, става дума и за натиск върху футболисти. Всички тези неща съществуват“.

„В тази среда се опитваш да ограничиш това нещо да не се случва при теб, в твоя клуб (б.а. говори вече за Локомотив). Това е начинът. Има ясни принципи в самата организация, която управляваш. Който не е съгласен – става и си тръгва. Не че не съм имал случаи. Наскоро един приятел ми се обади и ми каза: “и вие ли започнахте да играете черно тото”. Аз му казах, че при нас няма как това нещо да се случи. “Провери си нещата, защото може и да не те информират”, ми каза. В смисъл, че е станало без мое знание, което е абсурдно, но самият факт, че тази подозрителност съществува, това явление не е без почва, то съществува. Когато говорим за него, не е лошо да видим конкретни доказателства и някои хора да понесат отговорност. Аз съм и с двете ръце “за”.

„Спомням си, че извикаха Христо Стоичков на разпит като свидетел за един мач на Литекс, което беше абсурдно. Имаше някакви данни по една система за мониторинг на УЕФА. Следят се коефициентите на мачове в световен мащаб и при някакви съмнителни движения на потоците, този мач попада в радара, светва в червено. В този контекст беше забъркан Христо Стоичков, което беше напълно нелепо, но така или иначе се случи”.

За снимката на Михайлов с Дан Тан

„Когато управляваш такава организация, трябва много внимателно да си хигиенизираш контактите. И когато някой те е завел там, ако случайно си попаднал… Зададох му един път въпроса: „Вярно ли е това?“, защото тогава бе слух, нямаше снимка още – говоря за преди 12-13 години. Той ми каза: „Не“. Оказа се, че не е точно така“.

„Затова е важно да имаш хигиена на контакти и публични изяви. Защото всяко подхлъзване струва скъпо. Когато не си сигурен, по-добре не прави нищо и си остани вкъщи на Нова година“.

Автор: „ДСпорт“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ