Трябват спешни мерки! Над 140 клуба запашени от фалит

Министър Димитър Илиев,

Над 140 клуба в България са заплашени от фалит и ако не се вземат спешни мерки, опасността това да се случи в рамките на следващите три месеца е напълно реална, научи Sportal.bg.

За какво точно става въпрос?

Казусът бе обсъден на 14 ноември тази година, когато министърът на спорта Димитър Илиев организира среща с представители на БФС и на изключените от футболния съюз над 140 аматьорски клуба. Идеята бе трите страни да намерят решение на проблема.

След нея стана ясно, че Илиев е предложил да се възложи одит на независима кантора, чието становище да се приеме от всички.

Хората от изключените клубове приеха, докато изпълнителният директор на БФС Борислав Попов отговори, че не може да вземе самостоятелно решение и трябва да се допита до Изпълкома.

Sportal.bg разбра, че от Министерството на спорта вече са изпратили официално писмо до футболния съюз, който е получил двуседмичен срок за отговор дали приема предложението. Той изтича в близките дни.

Дори БФС да каже “да”, е твърде вероятно това да не реши генералният проблем с надвисналата опасност за масов фалит на клубове, тъй като одитът може да се проточи до към март-април.

Бюджетите на общините, чрез които се финансират повечето от въпросните клубове, се правят до края на февруари. Към този момент споменатите над 140 отбора не могат да разчитат на общинско финансиране, защото не фигурират в регистъра на Министерството на спорта след изключването им от БФС. Т.е. не им се полагат пари от бюджета на общините отделени за спорт.

Sportal.bg провери, че в школата на един от тях тренират близо 250 деца и те не би трябвало да стават заложници на процедурни хватки.

Единственият начин да се избегнат масови фалити е ММС да върне временно изключените клубове в регистъра си, което да им позволи да се възползват от общинско финансиране. В противен случай, заради липса на средства, те ще прекратят своята дейност поне за година.

Автор: „Спортал“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ