Екипа на Бербатов с иновативна идея: Такса „лукс“ за част от клубовете

Стилиян Петров,

Бившият капитан на Селтик и Астън Вила Стилиян Петров говори пред фенския подкаст „Трибуна Левски“. Той представи една от идеята на екипа, воден от Димитър Бербатов, който ще се бори за властта в БФС. Става дума за въвеждането на такса „лукс“, която ще бъде плащаната от клубовете, разчитащи основно на чужденци. Събраната сума пък ще бъде разпределяна между професионалните клубове, които развиват български играч.

„Ние минахме навсякъде и направихме презентации какво ще направим за професионалния футбол. Най-голямата и болна тема са телевизионните права. Как ние ще надградим клубовете да получават по-голямо възнаграждение. Много важно нещо е първенството. Как ще бъде то. Голямата тема са чужденците, болната тема. Колко българи могат да играят, колко време. Такса „лукс“. Кой ще плаща, какви са сумите, къде ще отиват тези финансови потоци, как ще се подкрепят клубовете, които използват българските футболисти. От там влизаме в детско-юношеския футбол. Промяната като цяло на треньорската школа, изискванията към треньорите, статуса им. В момента българските треньори нямат статус“, каза Стилиян Петров.

„При нас няма ограничаване на чужденците, а такса „лукс“. Когато някой си позволи да играе с повече от определения брой, който ще бъде гласуван от всички професионални клубове, има тази такса. Когато се плаща, парите ще бъдат давани за футболните клубове, които развиват българските футболисти. Има доста такива, които развиват българските футболисти. Ние не ги ограничаваме, а правим така, че българският футбол ще бъде финансиран от такса „лукс“. Така българските футболисти ще бъдат поощрявани. Клубовете, които ги използват, да бъдат поощрявани и да направим един баланс, в който клубовете, развиващи българските футболисти, ще получават поощрение. Измислили сме и друго – определена бройка български футболисти, които трябва да играят в мача, за да може ние също да развиваме нашите футболисти. Българските клубове да имат задължение да изпълняват това нещо. Има един баланс, в който клубовете не се спират да купуват чужденци. Когато обаче надминеш допустимата бройка, си има такса „лукс“. Имаме бройката, всичко е подготвено. Вече два пъти преминахме през България. Срещнахме се с всички клубове. Говорихме за бройката. Няма да я кажа, защото знам какво ще стане. Имаме бройката, сумите, всичко. Ако тези хора си подадат оставката и свикат нов Конгрес, ние отново ще направим обиколка. Отново ще покажем какво сме направили и какво сме надградили. Всеки ще бъде запознат така както винаги сме казвали, че всичко трябва да е прозрачно. Футболът трябва да се решава на терена, не извън него“, добави една от основните фигури в екипа на Димитър Бербатов.

Автор: „ДСпорт“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ