Илиан Илиев: Много хора очакваха Унгария да ни разгроми, футболът остана на заден план

7 Dni Sport18.11.2023
Илиан Илиев,

Селекционерът на България Илиан Илиев даде официална пресконференция преди гостуването на Сърбия в последен мач за двата тима от квалификационната Група „G“ за Евро 2024. Срещата на стадиона в Лесковац е в неделя (19 ноември), от 16:00 часа.

Опитният наставник говори за протеста, който протече преди и по време на домакинството на Унгария на 16 ноември, което се игра на празния Национален стадион „Васил Левски“, докато пред него няколко хиляди души протестираха срещу сегашното ръководство на Българския футболен съюз.

„Нещата, които се случиха, не са добре за никого. Единственото хубаво е, че футболистите показаха характер. Футболът остана на заден план. С оглед показаното играчите можеха да получат по-хубав отзвук. Знаехме, че ще има мирен протест. Като е почнал мачът, протестът е станал не толкова мирен. Съжаляваме всички, свързани с българския футбол“, категоричен е Илиев.

Относно предстоящия съперник на България, той каза: „Познаваме Сърбия всички. Не само от куртоазия, но може да кажем, че могат да направят нещо на Европейското и като отбор, и като индивидуалности. Искаме да покажем нашия характер. Да стъпим на здрава основа, за да вървим напред, както го направихме в мача с Унгария. Сърбия се нуждае от точка или победа. Нашият отбор може да израсне, показахме го с човек по-малко и негативен резултат“.

„Много е важно за нас да подходим по същия начин. Да сме по-спокойни. Много хора очакваха Унгария да ни разгроми. Това, че футболистите постигнаха позитивен резултат, от една страна ни афектира, но от друга ни дава самочувствие. Трябва да подходим по същия начин. Всеки да си остави егото извън терена. Тези, които почнат и тези, които влезнат. Сърбия може да държи много добре топката. Трябва да сме колектив. Равният е част от играта, но ние с точката няма да се класираме. Бихме искали да спечелим, не да загубим. Искаме да имаме начин на на игра. Да се опитаме да имаме стил, разпознаваем, за отбора“, надява се селекционерът на България.

Илиан Илиев говори и за дългата серия без победа за националите: „Цяла календарна година няма победа. Утре ще опитаме отново. Знаем, че ни чака труден противник с играчи от световна класа. Играхме в четвъртък, Сърбия в сряда и то със 7-8 човека, които не са титуляри. Имаме 2-3, които може и да не издържат физически. Не сме избрали още точния начин, но след първия мач, физически, това, което показа системата – футболистите бяха добре. Знак, че са работили добре в клубовете или са професионалисти“.

Той бе запитан дали футболистите на България са щели да започнат мача, ако са знаели за сблъсъците между полиция и фенове на протеста пред стадион „Васил Левски“: „Всички неща, които започват с „ако“, са спекулации. Мога да отговоря по много начини и по начин, който би задоволил повечето хора. Но европейска квалификация да тръгнем да…има забавяне. Но аз мисля, че това беше по време на мача. Предполага спекулация отговора“.

Автор: „Дспорт“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ