Моментът настъпи: Везенков дебютира в Лигата на извънземните тази нощ

Голдън Стейт Уориърс - Сакраменто Кингс, Александър Везенков

Идната нощ може да се превърне в историческа за българския баскетбол, защото именно това е нощта, в която Александър Везенков най-вероятно ще запише официалния си дебют в най-силната лига в света – НБА. Неговият Сакраменто Кингс открива сезона си с трудно гостуване на Юта Джаз, като двубоят между двата тима ще започне от 4:00 часа българско време в зала “Делта Сентър” в Колорадо.

Така 38 години по-късно България отново има свой представител в Лигата на извънземните, като Везенков наследява Георги Глушков, който прекара един сезон във Финикс Сънс през 1985/86. Новото попълнение на Сакраменто пристига в Европа с богата визитка, след като в последната си година на Стария континент бе определен за най-полезния играч в Евролигата, а освен това спечели требъл със своя Олимпиакос и заслужи сребърен медал от най-комерсиалната европейска надпревара.

В навечерието на двубоя с Юта стана ясно, че един от конкурентите на Везенков на позиция 4 – Трей Лайлс, е с контузия в левия прасец и няма да може да вземе участие в мача. Това означава, че българският национал най-вероятно ще влезе в игра заедно с втората петица на “кралете”, с която така или иначе тренираше на някои от последните тренировки на своя тим. Кингс най-вероятно ще заложат от първата минута на оптималните си петима – Ди’Аарън Фокс, Кевин Хъртър, Кийгън Мъри, Харисън Барнс и Домантас Сабонис.

Везенков вече успя да понатрупа малка доза опит в НБА, след като взе пълноценно участие в предсезонната подготовка на Сакраменто. Той се отчете със средни показатели от 6.8 точки и 4.2 борби при 38% стрелба от игра и 27% стрелба от тройката в пет мача. В два от тях най-добрият български баскетболист попадна в титулярната петица, като и в двата причината за това бе факта, че титулярното тежко крило Кийгън Мъри не игра.

Юта е един от интересните отбори през новия сезон в НБА, като сериозно внимание приковава тежкото крило Джон Колинс, който пристигна в тима след трансфер от Атланта Хоукс. Стартовата петица на тима е солидна, като освен Колинс включва в себе си Джордан Кларксън, Тейлън Хортън-Тъкър, Лаури Марканен и машината за чадъри Уокър Кеслър. От пейката пък ще влизат Кели Олиник и Симоне Фонтекио, като в последната проверка на Сакраменто, която бе именно срещу Юта, Везенков трябваше да пази италианеца.

Както е известно, редовният сезон в НБА започна снощи с победите на Денвър Нъгетс над ЛА Лейкърс със 119:107 и на Финикс Сънс над Голдън Стейт Уориърс със 108:104. Идната нощ ще се изиграят още 12 двубоя в първата по-натоварена вечер отвъд океана.

Автор: „Спортал“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ