Енес Махмутович: Предпочитам схема с четирима в защита

7 Dni Sport10.10.2023
ЦСКА - Левски, Енес Махмутович

През март 2022-а ЦСКА привлече централния защитник Енес Махмутович. 26-годишният национал на Люксембург, роден в Косово, постепенно се утвърди в състава и в дербито с Левски изнесе един от стабилните си двубои с червения екип. Махмутович бе привлечен от украинския Лвов, а преди това играе за нидерландския Маастрихт и английския Йоувил, бил е и в Мидълзбро. Бранителят отговори на въпросите на „Тема Спорт“ след дербито с Левски.

Енес, вече година и половина си в ЦСКА, как се чувстваш?

– Много добре знаех къде идвам, когато подписах с ЦСКА. За какъв отбор става въпрос, за каква славна история. Трябваше ми малко време, за да се адаптирам и интегрирам в тима. Благодаря на всички за подкрепата и помощта.

Какво е усещането да играеш пред такава публика?

– Както сами видяхте в дербито – атмосферата беше феноменална. Поклон пред публиката на ЦСКА. Всеки мач се играе за феновете и за победа. Така, че съм напълно доволен от избора, който направих да дойда в ЦСКА.

Беше привлечен по времето на Саша Илич, сега работиш с Нестор Ел Маестро. Къде виждаш разликите?

– Знаете, че всеки треньор има своя философия и виждане за играта.

Илич и Ел Маестро имат

различни възгледи

но ние, футболистите, трябва бързо да се интегрираме към тези на Нестор Ел Маестро.

В дербито с Левски си партнираше с Християн Петров. Как се чувстваш с него и с трима или с четирима в защита се усещаш по-добре?

– Аз повече обичам, когато играем с четирима в защита, но все пак треньорът решава кой и как да играем. Ние сме просто изпълнители на терена. Християн Петров има добър потенциал. Играе на константно добро ниво с всеки изминал мач, а и с него по-лесно се разбирам, защото може да си говорим на български.

Конкуренцията в центъра на защитата обаче е сериозна…

– Да, и това е страхотно. Всеки, който игра на тази позиция, доказа, че може да се разчита на него във всеки един момент. Така че всичко опира до треньорския щаб, който трябва да избере кой да започне. Искам да кажа, че всички сме приятели, позитивно настроени сме. Няма никаква негативна енергия по отношение на това кой ще играе, кой ще е резерва. Колективът ни е изключително силен и това се вижда. Всички сме тук за ЦСКА.

През миналия сезон изпуснахте титлата в края. Време ли е за реванш?

– Още е рано. Първенството тепърва се завързва. Ще вървим крачка по крачка. Мисля, че сега по време на паузата през септември направихме много силна миниподготовка. След нея спечелихме 13 точки. Сега отново има прекъсване за националните отбори, през което ще работим също толкова здраво и ще се фокусираме към следващата задача – мача с Пирин.

По време и на това прекъсване обаче ти няма да си с тима, а ще си с националния отбор на Люксембург, който все още е в битката за класирана на Евро 2024. Какви са шансовете ви четири кръга преди края?

– За съжаление в последния мач загубихме тежко от Португалия, но сме само на 3 точки зад Словакия, която е на втората позиция в групата. Сега ни предстоят два много важни двубоя – първо, гостуване на Исландия (13 октомври), а след това домакинство на Словакия (16 октомври). Ако спечелим тези две срещи,

ще сме само на

крачка от класиране

Да те върна на темата ЦСКА. Какво толкова успя да подобри Нестор Ел Маестро по време на този лагер през септември, въпреки че ти не беше част от него? Смяташ ли, че физически сте по-подготвени…

– Да, виждаше се, че може би ни трябваше малко подобрение във физическо отношение. Но не е само това. Ментално бяхме доста уморени след края на миналия сезон, когато бяхме толкова близо до титлата, а накрая – нищо… Бързо отпаднахме и от евротурнирите, което също оказва влияние. Но продължаваме напред.

Докога имаш договор с ЦСКА?

– До лятото на 2024 година. После ще видим.

Желаеш ли да останеш на „Армията“?

– Аз съм доволен. Във всеки мач имаме гореща подкрепа от феновете. Всеки мач се борим за победата, гоним титлата, купата. Тази атмосфера е незаменима. Доволен съм и от София като град.

Смяташ ли, че този сезон конкуренцията е по-силна, след като Локо Пловдив и Черно море са в челото?

– Да, този сезон е по-различно. В предишния сезон бяхме само ние и Лудогорец. Сега имаме Черно море, Локо Пловдив и Левски. Така че все мач е важен, не само този с Левски. Трябва да печелиш и тези така наречени „малки“ двубои, защото накрая може те да натежат.

Престоят ти в Чемпиъншип ли беше най-доброто училище за теб във футбола?

– Да. За един стопер, за защитник английската школа в долните нива е най-добрата школа. Времето, прекарано в Мидълзбро, беше феноменално. Научих много неща. Там играех и със силни футболисти. Тренировките бяха различни от всички преди това. Като интензитет, натоварвания.

Автор: Росен Ангелов / „Тема спорт“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ