България победи Мексико в Олимпийските квалификации в Пекин

7 Dni Sport07.10.2023
Screenshot 2023-10-07 at 11.11.51

България спечели трети мач на олимпийския квалификационен турнир в Китай. Убедително се наложихме над Мексико с 3:0 (25:23, 25:19, 25:22). Това беше третият ни успех, но той не е достатъчен за класиране на Париж 2024. В последния ден от турнира утре се изправяме срещу Белгия от 5 ч.

Нашите си върнаха на Мексико за загубата преди малко повече от година на световното първенство в Полша. Треньорът Пламен Константинов започна с изключително млад състав. Титуляр бе 16-годишният разпределител Симеон Николов за сметка на Георги Сеганов. Капитанът Цветан Соколов също стартира на пейката, както и Мартин Атанасов.

България тръгна колелбиво в мача. Оставихме мексиканците да ни поведят с 5:2, но бързо изравнихме. Започна размяна на точки. Първият пробив направихме при 10:8 след единична блокада на Никола Пенчев. „Ацтеките“ на свой ред изравниха. Отново за известно време съперниците разменяха успешни атаки. Мексико от своя страна направи втори пробив с 16:13.

Изравняването дойде при 17:17. За съжаление отново мексиканците направиха три поредни точки и предизвикаха втори таймаут на Константинов – 20:17. Върнахме се в частта, изравнявайки до 23:23. С втора поредна тройна блокада стигнахме и до първи геймбол. Успяхме още при първия – 25:23.

Втората част започна с ас на Симеон Николов. Именно началният удар ни беше проблемът в първия гейм, когато сбъркахме осем пъти. Серията на Николов от добри сервиси ни помогна да поведем с 3:0. Не позволявахме на съперника да ни приближи и стигнахме до убедителното 8:3.

Състезателите на Мексико бяха решени да не се дадат лесно. Успяха да намалят изоставането си до 9:12. Българите възстановиха преднината на 14:9. Младият ни ти не остави никакво съмнение кой е по-добър. Авансът ни така и не спадна, а дори се увеличи. Геймът завърши с успех – 25:19.

Третата част пак започна с българска доминация, макар Мексико да изглеждаше по-стабилен. Симеон Николов и Аспарух Аспарухов най-често се грижеха за нашите точки. 16-годишният ни разпределител се демонстрира много хубави неща. Интригата се държа до 10:8 за нас. Тогава резултатът набъбна до 15:10. В последен опит да остане в мача Мексико се приближи до нас и преднината ни стана само 19:17. Константинов поиска таймаут, за да прекъсне серията на съперника и да даде последни указания. Така и стана. Симеон Николов направи две нови точки, едната от ас, който беше под №3 за него в двубоя. Младият ни разпределител определено трябва да е доволен от първия си мач като основен разпределител на България.

Мексико отново се върна в двубоя. „Ацтеките“ направиха поредни точки и стигнаха до 20:21. Алекс Николов направи мощна забивка през центъра. След това мексиканците сбъркаха. Цветан Соколов влезе вместо Аспарухов, за да изпълни начален удар. Капитанът остана на корта до края на мача. Двубоят завърши с 25:22 с точка на Алекс Николов.

Автор: „Дспорт“

Снимка: От официалната Фейсбук страница на Българската федерация по волейбол


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ