Разсекретявам документ, ЦСКА има победа срещу Левски с резултат 9:0

7 Dni Sport07.10.2023
Левски - ЦСКА, Дюкенс Назон

Най-големият резултат във вечното дерби е 9:0, сочи безпристрастната статистика. И то в полза на ЦСКА. Всичко е официално, като срещата е за първенство.

Мачът е за републиканско първенство за жени преди 19 години. Датата е 17 април 1993 година, като повечето участнички в нея я помнят и до днес.

Тогава има решение всички родни грандове да поддържат и отбори при дамите, за да може по-бързо да се развие и този футбол. Заради това ЦСКА и “Левски” правят женски отбори.

“Червените” са републикански шампиони същия сезон, което е направо чудо, защото по същото време е тоталната хегемония на “Гранд хотел Варна”, където шеф е Павел Найденов – бащата на бъдещия президент на ЦСКА Илия Павлов.

“Мачът беше на “Герена”. Отнесохме си редовната доза псувни и атаки, все пак бяхме с червени екипи и се казвахме ЦСКА. Определено обаче бяхме по-добрият отбор на терена”, спомня си капитанката на тима Ваня Александрова. Тя завършва мача с хеттрик.

Мачът е отразен единствено във вестник “Футбол”, който е орган на футболния съюз по това време. Отчита се, че силите били тотално неравностойни.

“След това Валентин Михов беше толкова доволен, че ни даде и премии за победата. Може би бяха по 300-400 лева, което не бе толкова лошо за времето”, допълва Ваня Александрова.

“Със сигурност не съм останал безучастен, защото много съм помагал на женския футбол. След това се опитахме с Павел Найденов да направим и силен национален отбор, но не се получи. Но лично съм раздавал премии и на тях”, обясни бившият президент на ЦСКА.

След това Валентин Михов заема шефския пост в БФС.

ЦСКА е един от основателите на женския футбол в България, като участва в първото ни първенство, което стартира през 1985 г. заедно “Академик” (София), “Ботев” (Пловдив), “Гранд хотел Варна” (Варна), “Дунав” (Русе), “Саня” (Плевен), “Слънце” (Стара Загора), “Спартак” (Сандански) и “Спортист” (Нови пазар).

В историята си тимът е ставал два пъти шампион на България, два пъти е завършвал втори и три пъти е печелил бронзовите медали. Взема и една купа на БФС, но титлата през 1993 година е последният му успех.

Автор: Георги Банов / „24 часа“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ