Владимир Николов: Ние сме в най-лесната група, жребия е добър

7 Dni Sport30.09.2023
Владо Николов,

Бившият капитан на представителния ни тим Владимир Николов говори пред „Тема Спорт“ за очакванията му преди олимпийските квалификации. За него турнирът ще бъде с особена стойност, защото в състава на Пламен Константинов попаднаха двамата му синове Александър и Симеон.

Противниците

Ние сме в най-лесната от трите групи. От гледна точка на противници жребият беше благосклонен към нас. От гледна точка на играта, която показахме на европейското първенството, шансовете са умерени. Ни бих говорил дали мисията е невъзможна, но мога да говоря как се представихме на шампионата във Варна. Начинът, по който играхме на европейското, не стига за класиране на Олимпиада. Абсолютно несъгласен съм с твърдението, че тази прекрасна публика във Варна, пречи на отбора. Аз съм абсолютно убеден от личен опит, че публиката помага. За нашите момчета бе едно безкрайно богатство и незабравимо преживяване да могат да играят в тази невероятна обстановка във Варна.

Шансовете за нещо по-добро

Можем да се надяваме, че състезателите ни са в по-добро състояние, по-добра спортна форма. Особено това е валидно за Цветан Соколов. Той почива три месеца през лятото, откакто се върна от Русия – май, юни, юли. Той не беше играл волейбол, така че този допълнителен месец тренировки би трябвало да повишат неговата спортна форма. Нещо, което може да бъде катализатор за по-добра игра и по-добри резултати. Дали това е оптималният състав не мога да кажа, това е въпрос към Пламен Константинов. Щом той, който всеки ден е в залата, се е спрял на тази група, значи това е така.

Най-големите резерви

Началният ни удар беше трагичен в цялата Лига на нациите и беше жалък по време на европейското първенство. Нямаме как да победим силен отбор без начален удар. По простата причина, че при равни останали условия, силният сервис на противника те поставя в ситуация на догонващия и защитаващия се. Видяхте на мача със Словения, където демонстрирахме най-добрия си волейбол на европейското първенство, в решителните моменти няколко добре изпълнени сервиса от страна на съперника решиха изхода на геймовете. Там виждам най-големи резерви. На блокада отборът стоеше добре през цялото време. На посрещане са ни пробивали само в отделни геймове и за кратко. По моето скромно мнение отстъпваме най-много на водещите отбори в началния удар. Той е индивидуално умение. Добрият сервис може да е разликата между победата и поражението. Давам пример – отбор с разпределител като Лусиано де Чеко е абсолютно невъзможен за побеждаване с началния удар, който ние изпълнявахме това лято. Такъв разпределител, когато има топката в ръцете, прави посредствени състезатели да изглеждат като световни и олимпийски шампиони. Това е само един пример.

Фаворитите

Няма какво да се заблуждаваме. Полша с начина, по който игра и спечели европейското първенство, играе друг спорт. Не играе нашия. Ние трябва да се борим с тимове като Аржентина, Канада, ако искаме да направим резултат, който е трудно да бъде постигнат. Полша е категоричният фаворит. Аржентина – много зависи от състоянието, защото те нямат особено много състезатели. Тези, с които разполагат, са технични, което им помага в голяма степен. Но в дълъг турнир липсата на скамейка би могла да им изиграе лоша шега. Но ако те ще правят посредствени мачове, това очаквам да стане в пети, шести и седми мач. В началото по-скоро са малко вероятни изненади. Иначе Аржентина е с най-добри шансове от останалите отбори.

От нашата страна

Нашият основен състав не е впечатляващ, та камо ли резервите. Лично аз посрещам олимпийската квалификация с тъга. Тъга за нивото на българския волейбол. Защото очакваме чудеса от един 19-годишен младеж и още по-големи чудеса от един 16-годишен. Колкото добре да се справят двамата, преди 15 години нито един от двамата нямаше да бъде дори в 12-те на националния отбор. Това 30-о място в световната ранглиста е дъното. По-зле от това няма накъде и пътят от тук нататък е само напред и нагоре.

Автор: Петър Стоянов / „Тема спорт“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ