Гордей се България, Белослава Кръстева поведе на Световното първенство по шахмат в Мексико, лидер е

7 Dni Sport30.09.2023
Screenshot 2023-09-30 at 9.02.40

Белослава Кръстева продължава да впечатлява на световното първенство по шахмат за жени до 20 години в Мексико Сити. Състезателката на клуб Шах XXI оглави еднолично класирането след деветия кръг. Кръстева победи с белите фигури Роксанхел Обрехон Гарсия от Куба. Спорът им продължи точно 5 часа.

Кръстева и Гарсия играха разменен вариант на Славянска защита, а талантливата ни шахматистка матира съперничката си на 69-ия ход.

Успехът изпрати Белослава еднолично на върха в класирането на шампионата в Мексико само два кръга преди края. Кръстева има 7,5 точки и изпревари с половин точка досегашната лидерка Кариса Ип (САЩ). Американката загуби с черните фигури от китайката Лу.

Именно 13-годишната Лу е следващата опонентка на Кръстева.

Белослава, която е възпитаничка на СМГ „Паисий Хилендарски“, ще бъде с черните фигури. Разликата в коефициентите между двете е много малка и е в полза на Кръстева. Лидерката в класирането има ЕЛО от 2223 точки, докато китайката е с рейтинг 2214.

До момента Кръстева има шест победи и три ремита на шампионата в Мексико Сити. До края остават два кръга.

Силното й представяне е нов български фурор в шахмата след успеха с второто място на Нургюл Салимова на турнира от Световната купа в Баку през лятото. Сега Белослава Кръстева прави нов успех за шахмата.

Автор: „БЛИЦ“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ