България излиза срещу Китай на олимпийската квалификация в Сиан

7 Dni Sport30.09.2023
България, Волейбол, Алекс Николов

Волейболистите от националния отбор на България стартират днес участието си в олимпийската квалификация за Париж 2024 в Сиан, Китай в опит да се класират за надпреварата.

Българите, водени от Пламен Константинов, се изправя срещу домакина Китай в първия си мач от Група С. Двубоят е този следобед от 14:30 часа българско време.

Селекционерът Пламен Константинов направи някои промени в състава за турнира. На поста разпределител дебют с „лъвовете“ ще направи 16-годишният Симеон Николов. Като либеро отново ще се изявява Мартин Божилов. В последния момент поради контузия отпадна Денис Карягин.

В турнира съперници на България са европейските шампиони от Полша, бронзовите медалаисти от Токио 2020 Аржентина, Нидерландия, Канада, Мексико и Белгия. Първите два от крайното класиране получават квоти за олимпийския турнир в Париж 2024.

Съперникът ни в стартовия двубой се намира непосредствено преди нас в световната ранглиста, като заема 29-то място в подреждането. Само до преди дни представителите на Китай играха финал на Азиатските игри.

По рано през лятото тимът на Китай завърши на последното 16-о място в Лигата на нациите.

Волейболистите на България са на 30-то място в световната ранглиста преди старта на олимпийската квалификация. Нашите играха на европейско първенство, на което страната ни бе един от домакините. Тимът ни стигна само до 1/8-финал, където загуби от Франция с 0:3 и отпадна от по-нататъшно участие.

„Лъвовете“ изразяват амбиции и желание за далеч по-добро представяне в Сиан. Тимът ни пропусна последните 2 олимпиади, като за последно игра на Олимпийския турнир в Лондон 2012, където зае 4-то място.

За някои от играчите ни, като Цветан Соколов, това ще бъде последва възможност да осъществят мечтата си за присъствие на най-престижния форум на планетата.

Автор: „Спортал“

Снимка: Официална Фейсбук страница на Българска федерация по волейбол


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ