Густаво Араголаса: Имаме разногласия с президента, няма финансови проблеми, Берое и Стара Загора завинаги ще останат в сърцето ми

7 Dni Sport21.09.2023
Лудогорец - Берое, Густаво Араголаса

Вече бившият старши треньор на Берое Густаво Араголаса каза специално за dsport, че е имал разногласия с президента Ернан Банато и това е причината за раздялата между двете страни. Той заяви, че няма финансови проблеми в клуба. Аржентинецът допълни, че Берое и Стара Загора завинаги ще останат в сърцето му.

Г-н Араголаса каква е причината да се стигне до това развитие на нещата?

Имаме някои разногласия с президента и в крайна сметка се разбрахме, пътищата ни се разделят.

С какви чувства напускате Берое?

Малко съм тъжен от начина, по който се отнесоха с мен. Градът е прекрасен, феновете са невероятни. Моето желание бе да продължа моята работа, но във футбола е така.

Много се говори, че причината за вашето уволнение е това, че сте давали повече игрово време на български футболисти, вярно ли е, има ли нещо такова?

Не, не, това не е така. Винаги съм се стремял да давам еднакво време за игра на всички. Мисля, че българските футболисти в Берое се представят добре. Те имат право да играят, както всички останали футболисти, които са в отбора. Не съм имал предразсъдъци към никой.

Вие много пъти сте казвал, че в Берое няма разделение на българи и чужденци. Сега, когато вече не сте треньор на Берое ще ви питам още веднъж – има ли разделение в Берое на българи и чужденци?

Не, не съществува такова разделение в отбора. Българските млади футболисти се разбират много добре с латиноамериканците. Мисля, че футболистите помежду са изградили една чудесна група, едни чудесни отношения. Аз лично получих много съобщения в подкрепа, както от българските момчета, така и аржентинските, от латиноамериканските. Това ме прави щастлив от моята работа. Аз си вършех работата с много страст и съм доволен от постигнатото.

Вини Трибуле причина ли е да се стигне до раздялата между Берое и вас?

Не, това не е сред причините за нашата раздяла. Трибуле трябва да оправи нещата си с клуба. В крайна сметка не мога обаче да кажа дали това ще стане или не.

Причина ли е за вашето уволнение това, че шефовете на клуба не успяха толкова продължително време да не картотекират играчи като Ойос и Годой?

Не, аз от първата минута започнах да работя в Берое с футболистите, които бяха налични. Формирахме отбора с момчета, с които имахме на разположение. За съжаление нямах възможност да разчитам на Ойос и на Годой. Причината е бюрократичен проблем. Това е за голямо съжаление, защото се загуби много време, а отборът загуби възможност те да демонстрират техните възможности.

И все пак тогава какви са причините за вашето уволнение? Резултатите от последните три мача или други?

Президентът иска да направи промяна на обстановката. Аз съм много благодарен за възможността, която ми даде да работя в Берое. Изключително много съм щастлив от възможността, която се откри пред мен, да се запозная с България. Винаги ще съм благодарен на президента.

Какъв Берое оставате?

Аз дойдох в Берое и след 25 дни пуснахме отбора на терена. Тим, който спечели първия си мач от първенството. Горд съм, че изпратихме един играч в Лацио, който играе като титуляр срещу Атлетико Мадрид в младежката Шампионска лига. Дадохме път на друг млад играч – Виторио, който получи повиквателна за националния отбор на България U19. Берое е на пета позиция в класирането. Това е моят баланс, това което направих за това време, в което съм в Берое. Изключително съм благодарен за подкрепата, която получих от града, от привържениците на отбора. Феновете винаги ме подкрепяха и винаги подкрепяха отбора. Съжалявам единствено, че няма да може да продължим проекта.

Кой ще бъде следващият футболист, който е в състояние да направи крачката и да пробие в първия отбор, според вас?

Не, не искам да казвам едно име, защото много пъти се е случвало, когато кажеш едно име, нещата да не се получат точно така, както си очаквал. Най-важното е, че подрастващите работят добре, трябва да доизградят една добра култура на работа. Вярвам, че младите футболисти са бъдещето на Берое и на българския футбол. Надявам се един ден да се завърна да работя в България. Това е страна, която отвори прегръдката си за мен. Аз съм много щастлив от моя опит, който натрупах в България.

Много доброжелатели твърдят, че Берое има финансови проблеми? Вие може ли да кажете от вашата гледна точка Берое има ли финансови проблеми? Има ли неизплатени възнаграждения към играчите?

От моята работа в клуба, мога да кажа, че Берое няма финансови проблеми. Няма неизплатени задължения към мен или към някои от играчите.

Може ли някой ден да видим Густаво Араголаса обратно в България?

Надявам се, надявам се, че моята работа в Берое е била забелязана. Надявам се, че съществува възможност да се върна и да работя отново в България. Страната е много хубава.

Какво искате да кажете на финал на феновете на Берое и на цяла Стара Загора?

Искам да благодаря на всички, да им дам една прегръдка на всички. Никога няма да забравя тяхната подкрепа, атмосферата, която създаваха особено на домакинските ни мачове. Искам да им благодаря от сърце. Изключително съм щастлив от подкрепата, която получавам, когато хората ме срещнат по улицата и ме поздравяват. Берое и Стара Загора завинаги ще останат в сърцето ми!


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ