Да си кажем правичката. Истината на преден план. Кой искаше Левски в групите на Лигата на конференциите.

7 Dni Sport02.09.2023
Левски - Айнтрахт Франкфурт, Отбор

Малките неща решават мачовете. Със сигурност всеки един футболен фен е чувал подобно изказване на треньор след края на даден двубой.

Разликата между “Айнтрахт” и “Левски” изобщо не изглеждаше малка на хартия преди началото на дуела между българи и германци от плейофа за влизане в груповата фаза на Лигата на конференциите. Все пак играчите на немския клуб са цели 15 пъти по-скъпи от селекцията на Николай Костов. В състава на Дино Топмьолер личи и името на световен шампион – Марио Гьотце. Но въпреки това победителят от сблъсъка бе решен от “онези малки неща”. Само че не става дума за ключово отиграване, фамозен пас или гениална комбинация, а за други малки или пък не чак толкова малки неща – Адам Ладебек и Алард Линдхоут. Ако не знаете, това са имената на главните съдии съответно в първия и втория дуел между “сините” и тима от Франкфурт.

Още в първия мач си пролича ясната тенденция “Айнтрахт” да получава леко реферско побутване. Всички спорни отсъждания шведът Адам Ладебек даваше в полза на гостите от Германия. Въпреки че голямата звезда на “Айнтрахт” Марио Гьотце не спираше да шушука на рефера и да му дава акъл, той така и не получи официално предупреждение. За сметка на това съдията бръкна в джобчето си и показа картони за аргументи на двама от играчите на “Левски”. Разбира се, шведът Ладебек не посмя да посочи точката за изпълнение на дузпа при събарянето на Роналдо в наказателното поле на тима от Германия. Изненадващо как само за няколко секунди съдиите от ВАР прегледаха ситуацията и подшушнаха в слушалката на шведа, че играта трябва да продължи.

Прехвърляме се седмица по-късно. Но вече във Франкфурт, Германия. Същите отбори, фаворитът все още е същият. Мачът е отворен – общият резултат е равен – 1:1. Съдийските решение обаче са като тези в София, само дето името на рефера е различно – Алард Линдхоут. За фаул на играч на “Левски” нидерландецът веднага му вдига картон. Роналдо посегна опасно към топката, вдигна крака си до главата на връхлитащия футболист на “Айнтрахт”, но без да го удари, и хоп – официално наказание.

За сходно нарушение от страна на противника няма нищо – само забележка. Така се случи при грубо нарушение срещу Хосе Кордоба, когато играч на немците вдигна крака си над коляното и посече бранителя на “сините”.

Това е показателно и от статистиката, която е красноречива. Германците са направили повече нарушения – 15 на 9, но “Левски” е с повече жълти картони – 4:1.

Тук изобщо няма да коментираме как рефер, който е на метри от ситуацията, не вижда ударът с лакът в лицето на Рикардиньо, след който веждата му не спира да кърви. Само за протокола – реферът не даде дори нарушение.

И стигаме до извода защо тимът от Франкфурт бе леко побутнат. Няма как да не признаем класата на “Айнтрахт”, но показването на картони, нееднаквият критерий при вземането на решение малко или много накланят везните.

Как, по дяволите, УЕФА ще допусне в надпреварата да няма тим от Германия. А за сметка да това да играе някой си “Левски”. “Айнтрахт” е топотбор. Носител на трофея от Лига Европа за 2022 г. Тим, който продава. Популярен из цяла Европа. С футболисти от най-висок ранг. А от другата страна има едни българи – не изживели своята приказка от 13 г. Не стига, че имаме вече един отбор в най-новото отроче на УЕФА, че сега и втори. Как да стане? Ако и грандът от Франкфурт бе отпаднал, каква щеше да е равносметката – “Фиорентина” от Италия, “Астън Вила” от Англия и “Лил” от Франция в третия по сила турнир на европейската футболна централа. Останалото – пълнеж от Турция, Белгия, Фарьорски острови, Косово, Исландия и т.н.

Едва ли УЕФА не мисли за приходите – кои ще продава повече – “Левски” или “Айнтрахт”? Колко телевизии ще искат да излъчват германски отбор с хиляди фенове? А колко на Запад ще желаят да предават 4-ия от българското първенство? Отговорът е пределно ясен. Така че УЕФА си знае работата. Тънко, без да се бие на очи, лансирането на големите си го има, колкото и да се твърди обратното. Неслучайно от години феновете на футбола скандират “УЕФА, мафия”. И това не е само в България. По цял свят е!

Автор: Симеон Демирев / „24 часа“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ