„Ще Ви запозная с публични данни, извадих ги и ги разчепках. Ще Ви кажа къде е заровено кучето за срама в ЦСКА.“

7 Dni Sport28.08.2023
ЦСКА - Сепси, Отбор

От Фейсбук профила на Тодор Беленски – фен на отбора на ЦСКА:

„Често си казваме, че когато държавното управление и устройство не е на ниво, от това страда всеки един сектор. Но аз считам, че проблемите са дори по-дълбоки и са на ниво манталитет.Да вземем футбола като пример.

Ще ви запозная с няколко публични данни, които си поиграх да извадя и разчепкам. Виждате, че България се намира чак на 27 място в Европа по отношение на клубния си коефициент. Пред нас е дори държава като … Кипър. Почти всичките ни съседни страни са пред нас. Румънците са 22-ри, хърватите – 20 -ти, гърците -19, а сърбите са на доста по-предното 13 място.

Може би това се дължи на повече пари за чуждестранни звезди? Амии не. Нещо повече – в първенството на Сърбия има само три отбора, които имат повече от 10 чужденци в отбора си. В Румъния са повечко, но и там във водещите пет отбора, единствено в Клуж преобладават чужденците.

Нека да видим какво се случва в България. Хегемонът Лудогорец има цели 22 чужденци в отбора. Това са цял титулярен и цял резервен състав. Това е рекордно количество чужденци за всички балкански първенства. На второ място не само в България, но отново и на Балканите е…. моя любим ЦСКА с цели 19 чужденци.

При последния позорен хикс с Черно море участие в мача за ЦСКА взе само един българин. Също с 19 чужденци е друга емблема на родния футбол – Ботев Пловдив. Като представянето на канарчетата също е изключително слабо,още повече с оглед на ентусиазма покрай новия им стадион. С огромно количество чужденци са и Берое (Стара Загора – 17), , клонингът от Бистрица – 14 , Левски – 12 и дори Крумовград -11. Дори и трагично представящият се Локо София има 10 чужденци.

Какво показва тази политика на клубовете? Че къщата се строи от покрива и моментално се искат резултати. Само за справка – холандският Аякс, който преди дни преби Лудогорец има с цели 10 чужденци по-малко от орлите в състава си. А постоянно се бори не само за титлата в страната си, а търси и резултати в евротурнирите.

ЦСКА направи доста скъпа селекция, докато в същото време състоянието на стадиона и школата на клуба е плачевно. И не, няма никакво оправдание за ужасно мръсните седалки на Армията. Откакто се помня единствено в България се ходи на мач с вестник, за да не си изцапаш панталоните. Абсурдът е превърнат в норма!

Обидно поведение е да те е срам да си покажеш стадиона и години наред да не можеш да се похвалиш със собствени юноши, а да плащаш луди пари за Фаетон и Маетон. Безобразно поведение и престъпна безстопанственост. Затова и българските псевдоолигарси си останаха парвенюта по същност и манталитет.

Абсолютно небрежни по отношение на наследството, което ще оставят. Инвестиращи единствено в неща, от които чакат бърза възвръщаемост, без дългосрочна страгегия, мисъл и визия. Също както е в българската политика, култура, инономика и която се сетите още сфера. Но се опасявам, че тоя манталитет е типичен и за обикновените българи. Теглят кредити за потребление, вместо мисъл какво да оставят на децата си. Не само материално, но и духовно.

Искаме нещата да се оправят не днес, а направо вчера, ако може. Не се мисли за утре, камо ли за вдругиден.. С такова мислене няма да прокосаме и само ще наблюдаваме докъде стигат съседите ни. Докато ние окончателно губим културата си, спорта си, икономиката и независимостта си. Защото имаме манталитет на чуждопоклонници. И ако днес ме псувате за това, което пиша в тези редове, вероятно ще ах-кате и ох-кате, ако ви го каже някой чужд. Защото уважаваме повече чуждите пред своите и това се е превърнало в дълбок национален комплекс!“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ