Георги Василев – Гочето: Искам да се намеся и да кажа истината за ЦСКА в момента, съчувствам на треньора

7 Dni Sport28.08.2023
Лудогорец - ЦСКА, Нестор Ел Маестро

Бившият треньор на ЦСКА Георги Василев коментира ситуацията при „армейците“. Според него отборът има голям потенциал и е въпрос на време да бъде разгърнат. Ето какво сподели специалистът пред нашата медия:

Г-н Василев, доста неприятен и неочакван старт на сезона за ЦСКА. На какво го отдавате?

– Имам чувството, че има някакъв разпад. Беше много силен отбор, а този сезон изведнъж не мога да разбера как лесно се губят точки. Вярно, че има някои основни футболисти, които не играят, но все пак. Въпреки, че онзи ден играха и срещу много силния отбор на Черно море. Един изграден състав, който знае какво прави на терена. Но в мен се създаде усещане, че въпреки силния старт на ЦСКА през второто полувреме и многото пропуски на „червените“, просто изглеждаше, че Черно море рано или късно ще изравни. Но и ЦСКА нямаше шанс. Шагоян на два пъти пропусна да реши мача, Юга удари греда… ако поне едно от тези положения беше влязло, мачът свършваше.

Възможно ли е тъжният край на миналия сезон да се отразил толкова негативно в отбора и това в момента да дава своя отпечатък в представянето?

– Разочарованието е 100% сигурно. Сигурен съм, че всички са били заредени с много голяма стръв, амбиция, желание… и разочарованието от факта, че не успяха заради една пропусната дузпа е огромно. Шансът не беше на тяхната страна. Но и не е само това. Моето усещане е, че подготовката не е минала добре. ЦСКА държеше този мач в ръцете си, но го изпусна.

Новият старши треньор на тима Нестор Eл Маестро е в доста трудна и деликатна ситуация. Ще може ли да се справи психически и физически с отбора?

– Аз лично му съчувствам много. Дойде в доста труден момент. По принцип не обичам да коментирам треньори и треньорски смени. Изпитал съм на гърба си проблеми от всякакво естество, така че не обичам да давам оценки. Той е млад, не можем да кажем, че е привършил сили, че няма енергия, че няма самочувствие. Мисля, че има всичко необходимо. Винаги ще изскочи някой опонент, който ще каже: „абе къде е бил треньор Нестор?“ Лично според мен има самочувствие и опит.

Предишния мач във Враца беше спечелен добре, но не беше с кой знае каква игра. А Ботев (Враца) също е добър отбор. Почти няма вече някой, който да го хванеш и с лека ръка да го преоодолееш, да го смачкаш.

Имам чувството, че във футболистите на ЦСКА има известен страх от резултата, от играта. Имат амбиция и виждам, че с мерак играят, но няма я тази освободеност, това спокойствие в играта. Добри изпълнители, с добри изпълнение, но някак си всичко става като на сила. И всичко идва от насъбралото се напрежение. Когато спечелят един-два мача, тогава нещата ще потръгнат. Това са тежки моменти, които играчите трябва да покажат характер и да прескочат своя рубикон, да покажат характер. Да се нагърбят и сами да решат мача. Това не го виждам. Иначе голът на ЦСКА беше отличен, прекрасна атака и завършващ удар, но това трябва да се вижда по-често.

– Новите попълнения на ЦСКА как ще ги коментирате? Кордоба и Фаетон играят по-често, какво ви е мнението за тях?

Кордоба определено ми харесва много. По принцип говорим за 6 месеца, за една година адаптация, но той захапа поста си от първия мач. Той положи много добра основа и съм сигурен, че ще върви само нагоре. А Фаетон е на друга позиция и има голяма разлика. Акцентът върху него е изключително голям. Но аз го виждам, че е добър футболист, като тръгне с топката и търси да разиграе с някого, да завърши атаката, търси остротата. Дано не стане като с Вилдсхут, който също имаше качества. Но мисля, че Фаетон е много по-добър от него и скоро ще го покаже. Да не забравяме, че и върху него тежи голяма отговорност, защото бяха платени много пари и той знае, че се очаква много от него, а пък точно сега ЦСКА е в някаква криза и няма как да разгърне потенциала си напълно. Аз съм убеден, че скоро ще покаже друго лице.

– Ако трябва да дадете някакъв съвет на ЦСКА в този момент, какво бихте посъветвали „червените“ играчи, треньори, ръководство?

На първо място – да слушат по-малко чуждите приказки. Да продължават да работят в същия дух и да не се влияят от чужди мнения. При всички положения това са класни футболисти и благодарение на силните единици в този отбор, ЦСКА трябва да тръгне напред. И пак казвам, по-малко „ухо“ на чужди съветници. Убеден съм, че всички тези неща стигат до футболисти и ръководство, а това не е най-доброто решение. Трябва обаче да се покаже и характер, защото не можеш да останеш и напълно извън спортното общество. Медии и фенове могат да говорят каквото си искат, но ЦСКА трябва да следва своя път.

Автор: Александър Линдарев / „Топспорт“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ