Левски е кандидат за шенгенска виза

7 Dni Sport24.08.2023
Левски - АПОЕЛ Беер Шева, Фенове

Край на чакането на синя България за голям евромач – Левски приема тази вечер Айнтрахт в първи плейоф за влизане в групите на Лигата на конференциите. Сблъсъкът на „Васил Левски“ започва в 20:00 часа и ще бъде предаван пряко по Диема Спорт. Сините си осигуриха среща с носителя на Лига Европа за 2022 година благодарение на отлично свършената работа срещу северномакедонския Шкупи (2:0, 1:0) и израелския Апоел Беер Шева (0:0, 2:1). Тимът на Николай Костов е млад (б.а. – само резервният вратар Николай Михайлов е над 30 години) и гладен за успехи. Вече елиминира един фаворит, сега желае скалпа и на друг. На всички е ясно, че германците са друга бира. Но точно този състав на Айнтрахт не е такова страшилище. Важните играчи, вдигнали евротрофей, един по един си тръгнаха. В момента ликувалите на финал срещу Глазгоу Рейнджърс, спечелен с дузпи, могат да се изброят на пръстите на едната ръка – Кевин Трап, Макото Хасебе, Тута, Себастиан Роде, Йеспер Линдстрьом, но част от тях въобще няма да дойдат в София…

За сините трудното бе срещу Апоел. Елиминирането на израелците беше изключително важно поради няколко аспекта. В спортно-технически план отборът расте точно след такива здрави двубои, подобрява самочувствието си, добива увереност. В положението, в което се намира клубът, пък финансовата страна въобще не бе за подценяване. Достигането до тази фаза ще вкара в касата от наградния фонд на УЕФА точно 1 050 000 евро – по 100 хиляди евро за преминат кръг и 750 000 евро за участието в баража (б.а. – влизане в групите носи 2.94 млн. евро). Само приходите от билети от над 30-те хиляди фенове по трибуните на „Васил Левски“ тази вечер ще надхвърлят милион лева. Със сигурност тези цифри не са впечатляващи за съперника от Франкфурт – финансовата столица на ЕС. Но за сините са жизненоважни.

Докъде може да стигне младият състав на Николай Костов? Отговорът ще получим срещу Айнтрахт. Тимът обаче не трябва да изневерява на ценностите, които изповядваше до момента. Сините бяха в ролята на аутсайдер и в третия квалификационен кръг на Лига Европа, но на игрището не се държаха като такива. С много битка успяваха да вкарат срещите в руслото, в което искат. Показаха манталитет и характер в реванша с израелците и не рухнаха на „Герена“, след като допуснаха изравняване. Те поне със сигурност ще имат едно предимство срещу по-класния съперник – обиграността. Левски вече навъртя девет официални двубоя, докато Айнтрахт има едва 2 зад гърба си – измъчено 1:0 на старта на Бундеслигата над новака Дармщад, както и 7:0 за купата срещу нискоразредния Локомотиве Лайпциг.

До момента Николай Костов и екипът му показват отлично разузнаване на съперниците. Именно така Левски сложи край на 13-годишна мъка в евротурнирите – от толкова не бе елиминирал последователно два съперника. И след 16 години отново ще играе евродвубой пред пълните трибуни на националния стадион. Видял ли е щабът бели петна в играта на орлите? Ще могат ли да се възползват от тях разигралите се в предни позиции бразилци Велтон и Роналдо? Краев, Митков и Дарлан ще бъдат ли отново монолитен блок в средата на терена дори и срещу тим от Бундеслигата?

В последните дни най-изричната дума от сините фенове наред с името на отбора бе „билет“. Точно такива двубои създават младо поколение фенове. Защото питането „Тате, взе ли билети?“ преминава бързо през „Тате, няма ли вече да тръгваме към стадиона“. И само от футболистите и треньора Николай Костов зависи да се стигне до „Тате, ще идем и на другия мач, нали?“. Те вече направиха достатъчно по тези въпроси, но победа над Айнтрахт ще ги вкара в друго измерение. България очаква да влезе в Шенген. Е, шенгенската футболна виза за сините минава през елиминиране на Айнтрахт. Те вече се качиха на добра сцена. Но стъпване на голямата означава отстраняване на още един съперник. След това ще могат да танцуват на нея до зимата. А Левски пак ще бъде европейски. Засега това са по-скоро пожелания. Но кой знае? Нали понякога те се сбъдват. Сините три пъти са елиминирали германски противници, два пъти са отпадали в такива сблъсъци. Стъпване накриво сега няма да е трагедия, а продължаване ще бъде оценено като малък подвиг. Името на съперника означава „Единство“. Само обединен Левски може да го елиминира.

Автор: Янаки Димитров / „Тема спорт“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ