Анатоли Нанков: Искам да кажа истината за ЦСКА в очите на Нестор Ел Маестро

7 Dni Sport23.08.2023
ЦСКА, Анатоли Нанков

Преди две години направихме много силна есен, след като не познавахме

футболистите, припомни бившият помощник на Стойчо Младенов

Бившият капитан на ЦСКА Анатоли Нанков има няколко престоя в клуба като част от треньорския екип на Стойчо Младенов. В момента той е наставник на втородивизионния Струмска слава, но продължава да следи случващото се в клуба на сърцето му. Нанков говори пред „Тема Спорт“ за слабия старт на сезона, треньорската смяна на Саша Илич с Нестор Ел Маестро и процесите на „Армията“

Мартин КОСТАДИНОВ

Г-н Нанков, как си обяснявате лошия старт на сезона на ЦСКА?

– ЦСКА не успя да направи пълноценна подготовка, времето за почивка беше малко. Освен това новите попълнения, които се взеха, имаха прекалено малък период за адаптация към начина на живот в България, изискванията на Саша Илич. И затова ЦСКА влезе в първенството и евротурнирите неподготвен.

Вината трябва да се търси у Саша Илич или смятате, че ЦСКА стана жертва на обстоятелствата?

– Ами факторите са много. Със сигурност се очакваше с новите попълнения отборът да надгради, особено след като гръбнакът на състава беше запазен. Но пак повтарям, че просто времето за подготовка не беше достатъчно.

Тръгнахте си от ЦСКА, след като Стойчо Младенов не беше доволен от ролята си в клуба, а в Сърбия се говори, че и Саша Илич е имал такива проблеми. Какво мислите по тази тема?

– Отговорността за резултатите на един отбор се носи от старши треньора и неговия екип. И затова най-нормалното нещо е той да определя кои играчи са му нужни, за да изпълни целите, поставени от ръководството.

Одобрявате ли смяната на Саша Илич след слабите три мача в началото на сезона?

– Не одобрявам, естествено. Видя се, че при Саша Илич отборът беше в борбата за титлата до последния кръг. Затова и трябваше да му се позволи да продължи да работи. Една година не мисля, че е толкова голям период и да казваме, че Илич е получил достатъчно време да разгърне идеите си. И аз съм треньор, така че със сигурност

не одобрявам

тази честа смяна

на наставниците. Един треньор трябва да се остави да работи 2-3 сезона, да си избере футболистите и да изгради стил на игра. Щом ръководството е гласувало доверие и е избрало този специалист, трябва да му се даде време да покаже работата си.

Преди две години вашият екип начело със Стойчо Младенов пое ЦСКА в много сходна ситуация. Колко голямо е предизвикателството пред Нестор Ел Маестро?

– Да, тогава също имаше лоши резултати в началото на сезона – загуба с 0:4 от Лудогорец за суперкупата и 0:0 с Лиепая на „Армията“ и треньорът беше сменен. Със сигурност в самото начало е доста трудно, когато не познаваш футболистите и техните качества. Но вие видяхте, че ние направихме много силна есен тогава. Изиграхме общо 33 мача! Преодоляхме три опонента в Лигата на конференциите, влязохме в груповата фаза, в първенството бяхме съвсем близо до върха. За съжаление отборът не надгради през зимата, а трябваше да го направи с няколко нови попълнения и се стигна до този срив през пролетта. Но що се отнася до моментната ситуация, щом Нестор Ел Маестро се е съгласил да поеме отбора при тези обстоятелства, не може да търси оправдания и е длъжен да намери изход от кризата.

Способен ли е да го направи?

– Рано е да се каже, времето ще покаже. Ясно е, че той

за две седмици не

може да промени

отбора според своите виждания. Трябва да му се даде време и след няколко месеца да видим дали ЦСКА се подобрява и върви в правилната посока. Дали решението е правилно, или не, щом ръководството му е гласувало доверие, трябва да му даде и нужната подкрепа.

Изкарвам ви от настоящето и ви връщам към миналото. Получихте поздрави от бившия играч на Аустрия Виена Манфред. Какви са спомените ви от сблъсъците с австрийците през 1992 г.?

– Спомням си добре и двата мача. Срещнаха се два силни отбора. До последните минути резултатът в Австрия беше 1:1, но после допуснахме два гола. В София победихме 3:2, но за съжаление не успяхме да наваксаме изоставането и отпаднахме. Преди реванша знаехме, че ще е много трудно, но вярвахме в обрата. Сякаш тези

увереност и манталитет

вече не присъстват

в нашите отбори в Европа. Но тогава бяхме и повече българи в състава, което сега няма как да се получи.

Воденият от вас Струмска Слава започна добре сезона във Втора лига…

– Опитваме се да работим и да се развиваме. Отборът е основно съставен от млади момчета. Нашата цел е да се укрепим в средата на класирането, да. За да можем да влизаме спокойни в мачовете и да радваме хората в Радомир. Бюджетът ни не е голям, но аз се радвам, че работа с млади момчета, които искат да се развиват. Освен това имам пълната подкрепа и свобода от ръководството в лицето на г-н Кирил Николов, което ме прави много щастлив.

Каква е ситуацията с вашия племенник Валентин Антов? Ще остане ли в Монца и през новия сезон?

– Вальо беше контузен близо месец, имаше здравословни проблеми. Затова и не е участвал пълноценно в подготовката и тепърва ще навлиза в тренировъчния процес. Почти сигурно ще остане и ще се бори за място в Монца. Поне аз не съм чувал за евентуален негов трансфер или преотстъпване. Надявам се съвсем скоро да е готов за игра и да се завърне на терена.

Автор: Мартин Костадинов / „Тема спорт“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ