Илия Груев пред Дарик: Айнтрахт иска ролята си на фаворит и няма да подцени Левски

7 Dni Sport22.08.2023
Левски - АПОЕЛ Бер Шева, Отбор

Илия Груев-старши даде ексклузивно интервю пред Дарик радио преди двубоите между Левски и Айнтрахт Франкфурт в плейофа на Лигата на конференциите. Груев смята, че германският тим е фаворит, но „сините“ имат своите шансове. Илия Груев говори за силните и слабите страни на Айнтрахт Франкфурт преди първия двубой срещу Левски на стадион „Васил Левски“ в четвъртък.

„Очакванията ми са подобни като на всички, а те са Левски да се представи достойно срещу Айнтрахт Франкфурт. Разбира се, че в София идва един Айнтрахт, който е фаворит в двата мача на хартия. Но в края на краищата, Левски има своите шансове и се надявам да ги използва по най-добрия начин“, заяви Груев.

„Първо много неща се случиха в Айнтрахт Франкфурт през последната година. Всички знаем, че преди две години отборът спечели Лига Европа. Миналата година Айнтрахт не се представи убедително в първенството, но с финален спринт успя да завърши на 7-мо място. Старши треньорът Оливер Глазнер ги напусна миналата година и аз лично го харесвах много като начин на игра. Сега клубът се ръководи от Дино Топмьолер, който е млад треньор. Той бе помощник на Юлиан Нагелсман в РБ Лайпциг и Байерн Мюнхен. По време на подготовката Топмьолер имаше сериозни проблеми да наложи своя стил на игра, а и Айнтрахт загуби два мача от регионални отбори и имаше напрежение. След една убедителна победа за Купата на Германия срещу Локомотив Лайпциг и след тази срещу Дармщат, отборът показва, че се стабилизира“, каза още той.

„В мача срещу Дармщат ми направи впечатление, че Франкфурт игра доминантно в система 3-5-2. Айнтрахт играе т. нар. 3-3-2-2, с трима централни защитници, един дефанзивен халф и двама халф-бекове, както и две осмици и двама нападатели. Това предразполага натоварен център и владение през центъра. Да не забравяме, че там играят Ельес Шкири, който дойде в клуба от Кьолн, Марио Гьотце – мозъка на отбра и Себастиан Роде, който се контузи и отпада за мача с Левски. Това е добра новина за „сините“, защото Роде е класен футболист, който е човекът, носещ манталитета на отбора. За мен това е голяма загуба за Айнтрахт Франкфурт. Напред играят Йеспер Линдстрьом и Рандал Коло Муани, а те са футболисти, които наистина добре могат да комбинират и да търсят дълбочината със завършващи удари. Те са подпомагани по крилата от Филип Макс и Жуниор Дина Ебимбе“, продължи Илия Груев.

„За мен Левски обаче има своите шансове, защото Айнтрахт Франкфурт игра вчера едва втория си мач за сезона, докато „сините“ са доста по-напред с материала заради игровия си ритъм“, коментира още той.

„Айнтрахт играе много бързо. Това е предимство за отбора, както и за германския футбол, защото тук самото темпо е много по-високо. Гледах няколко мача на Левски и мога да каже, че отборът се опитва да играе бързо и динамично, но разликата е в самото темпо, защото Левски е този, който задава темпото в България. В предни позиции в Германия винаги се търсят бързи футболисти, защото бързината не се тренира, а се купува. Айнтрахт Франкфурт разполага в лицето на Коло Муани и Линдстрьом доста бързи играчи, които имат добри качества да играят и един на един“

„Аз мисля, че Айнтрахт ще се опита да задържи Коло Муани. Последните информации, че Пари Сен Жермен е отправил втора подобрена оферта, защото първата бе отхвърлена категорично. Факт е, че този футболист дойде неизвестен миналата година и само респект за клуба, защото да направиш един такъв трансфер за 1 година игра, е наистина страхотно. Великолепна работа на скаутското звено на Айнтрахт Франкфурт. Мисля, че в първия мач френският национал ще бъде на разположение“, уверен е Илия Груев.

„Аз не мисля, че ще има подценяване, защото целта на такива отбори е винаги да играят в европейските клубни турнири. Не е тайна за никой, че въпреки че разполагат с добри финансови възможности, получават добри финансови средства, а и за този тип клубове е важен и авторитетът. Голяма е еуфорията във Франкфурт, защото отборът разполага с едни от най-преданите фенове. Левски трябва да се подготви за реванша, защото 55 хиляди души има на всеки мач на стадиона, който е един от най-хубавите в Германия. Просто Левски трябва да бъде достатъчно добре подготвен. Мисля, че Левски се готви достатъчно добре за своите противници“, коментира Груев.

„Аз мисля, че е преимущество за Левски – да играе на пълен стадион. Разбира се, не е на „Герена“, а на „Васил Левски“, но там ще дойдат много повече хора. В никакъв случай не трябва да бъдат подценявани и феновете на Айнтрахт Франкфурт, които са просто невероятни. Барселона беше изключение, защото феновете на „орлите“ си купиха билети чрез хора от там и околностите на града. От тогава такова нещо повече не може да се получи. Айнтрахт Франкфурт гостуваше във Франция преди две или три години и тогава пристигнаха 9000 фена на отбора. Харесва ми, че отборите правят хореографии и налагат дрескодове. Аз съм убеден, че феновете на Левски ще допринесат за по-доброто представяне на отбора в четвъртък. Това мисля, че не е новост за Левски – да играе пред пълни трибуни“, заяви Груев.

„Ние в България сме фенове на експерименти и да си отлагаме мачовете от първенството, когато играем в ЕКТ. Тук в Германия няма такова нещо. Просто това, че играеш за турнирите не ти дава право да си отложиш мача. Сигурно и тези футболисти са натоварени, но тука това изобщо не стои на дневен ред. Те си играят в неделя, после четвъртък, а след това в неделя. За тях не е проблем“, каза още той.

„Когато Левски елиминира първия път Щутгарт, аз мисля, че на следващата година, когато се паднаха отново да играят, в Германия определено съм чувал, че се говорило за реванш. Тогава обаче Левски за втори път елиминира Щутгарт. Така че Левски има своите шансове. Ще бъде много трудно, защото Айнтрахт Франкфурт е много класен отбор и има футболисти с характер и качества. Левски има своите шансове, защото Николай Костов е много по-опитен треньор от Дино Топмьолер, а това е преимущество за Левски. „Сините“ играят чисто футболно с 4-3-3 и това ми харесва и 4-2-3-1, а това помага да се играе по крилата. Когато един отбор като Айнтрахт Франкфурт играе с трима в защита и само двама флангови, там играеш един на един, и това ще е преимущество за Левски. Разбира се, че Франкфурт е фаворит и иска този роля и в същото време няма да подценят по никакъв начин Левски“, завърши Илия Груев.

Автор: Томислав Русев / „Дспорт“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ