Димитър Илиев записва чудесно постижение в efbet Лига

7 Dni Sport18.08.2023
Левски - Локомотив Пловдив, Димитър Илиев

Капитанът на Локомотив Пд – Димитър Илиев – ще отбележи знаков юбилей в днешното домакинство на неговия тим срещу Арда. Лидерът на “черно-белите” ще запише своя мач номер 350 в Първа лига. Постижение, до което до момента са достигали едва 23 играчи в историята на елитната ни дивизия. Митко Илиев натрупа тази бройка, носейки екипите на родния си Локомотив Пд, както и тези на ЦСКА, Локомотив Сф, Миньор Пк, Пирин Бл и Монтана.

Дебютът му бе през есента на далечната вече 2004 година. На 11 септември Едуард Ераносян го пусна в 62-ата минута на двубоя Локомотив Пд – Локомотив Сф на „Лаута”, спечелен от “черно-белите” с 4:0. По това време той още не беше навършил 16 години. Само малшансът му попречи да се разпише още в дебютния си мач за клуба.

Първото попадение дойде две години по-късно – на 23 септември 2006 година, а Локо разгроми на „Лаута” опашкаря Черноморец Бс-Сф с 6:0.

По време на първите си стъпки с екипа на „смърфовете”, Митко Илиев попадна в може би идеалната компания, за да израсне, а в последствие да се превърне в лидер, капитан и легенда на клуба. В първия му сезон „черно-белите” бяха актуални шампиони на България, а треньор беше легендата Едуард Ераносян. В състава пък личаха имената на Мартин Камбуров, Иван Пасков, Владимир Иванов-Фугата, Бобан Янчевски, Георги Илиев, Александър Тунчев, Кирил Котев, Методи Стойнев. Митко Илиев остана на „Лаута” до 21-ата си година, като първият му период не бе особено бляскав. А и клубът бе изпаднал в криза на всякакви нива след убийствата на двама собственици – Георги Илиев през 2005 година и Александър Тасев през 2007-а.

Между 2010-а и 2012-а година той премина през Миньор Перник, ЦСКА, Пирин и Монтана. След това малко по-трайно – за две години – се установи в Локомотив Сф. През 2014-а напусна и „червено-черните” и опита късмета си в чужбина. Игра четири свзона в Полша, където носи екипите на Висла Плоцк и Подбескиджие.

През 2018-а година се завърна в родния си Локомотив Пд и започна най-хубавият период в кариерата му и един от най-силните в историята на клуба. „Черно-белите” спечелиха в две поредни години Купата на България. Това стана след паметни победи над Ботев Пд с 1:0 през 2019-а и над ЦСКА-София след 0:0 и дузпи година по-късно. Към тези два трофея бе добавена и една Суперкупа. Капитан и лидер на отбора при постигането на тези големи успехи беше именно Димитър Илиев. Силните му изяви на два пъти му осигуриха избирането и за футболист номер 1 на България. С него Локомотив Пд изигра паметни мачове в Европа, където успя да отстрани словашкия Спартак Търнава, чешкия Словачко, както и черногорския Искра Даниловград. И в трите години отпадна достойно от Страсбург, Копенхаген и особено Тотнъм. “Шпорите”, начело с Жозе Моуриньо, ходиха дълго време по мъките през 2020 година, докато успеят с дузпа, гарнирана и с два червени картона за Локо, да прекършат „черно-белите” и да ги победят с 2:1.

Митко Илиев е реализатор номер 1 от футболистите, които в момента играят в Първа лига, с отбелязаните от него 84 гола. Най-честата му жертва е Славия. Срещу „белите” е отбелязал 8 гола. Следват Черно море и Берое, срещу които се е разписал по 6 пъти, а в пловдивското дерби има на сметката си 5 попадения във вратата на Ботев. Достигна и до националния отбор, за който изигра 13 мача и отбеляза 3 гола.

Всички тези постижения наредиха Митко Илиев до най-големите легенди на клуба, а от съвременните – до ранга на фигури като Мартин Камбуров. Еднакво класен и полезен е както като централен нападател, така и изтеглен малко зад него. С интелекта си, изобретателността си, отличния си пас и реализаторското си умение, той се превърна в любимец на многобройните привърженици на Локомотив и си извоюва огромен авторитет е съблекалнята. А мястото му в залата на славата на клуба изглежда непоклатимо.

Автор: Здравко Гюров / „Мач Телеграф“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ