Цялото интервю на Ел Маестро: Оплака се какво му е завещал Илич, скъса се да хвали Десподов…

7 Dni Sport10.08.2023
payimage-595670

Новият треньор на ЦСКА Нестор Ел Маестро даде първото си голямо интервю след повторното заставане начело на тима. Той говори за предаването „Домът на футбола“ по Диема Спорт преди сблъсъка с Лудогорец.

Г-н Ел Маестро, с какво запомнихте първия си престой в ЦСКА?

– Много емоции и луди моменти със сигурност. И по някакъв начин това беше успешен период, защото след ЦСКА моята кариера тръгна нагоре. Определено имах прогрес. Тогава, както и сега от гледна точка на феновете и медийното отразяване, което има ЦСКА, мога да кажа, че това е най-големият клуб, в който съм работил.

Имаше ли колебания у вас в момента, в който бяхте поканен да се завърнете?

– Със сигурност не съм имал колебания. Имах някои семейни проблеми по отношение на това дали да приема офертата. Това е мое решение, но семейството ми очакваше всичко това да бъде обсъдено. А те бяха просто информирани, че пътувам за България и ще подпиша с ЦСКА.

Коя е главната ви цел, завръщайки се в клуба?

– Още преди 5 години, когато бях в ЦСКА, научих едно нещо. Независимо от играчите, с които ЦСКА разполага, и от ситуацията, в която се намира клубът, целите винаги са високи и едни и същи. И нищо друго не се приема добре. Трябва да спечелим всичко възможно.

Как се стече кариерата ви след ЦСКА?

– По много позитивен начин. Веднага след като напуснах ЦСКА, се появи възможност да поема един от най-добрите отбори в Австрия. Само трябваше да изчакам да свърши сезонът. Но истината е, че нямаше как да поема Рапид Виена, тъй като съм прекарал много време в Аустрия. А това е съпоставимо с враждата между ЦСКА и Левски. Но имах информация, че може да получа покана от някой от другите традиционни клубове – Аустрия, Щурм Грац или ЛАСК Линц. И просто трябваше да изчакам и да се подготвя за новото предизвикателство. След Щурм отидох в Саудитска Арабия, където всички правят трансфери в момента. Впоследствие офертата от Турция беше малко изненадваща, но не се замислих и приех да стана треньор на Гьозтепе.

Къде намирате причините за състоянието на ЦСКА в момента?

– Със сигурност нямахме оптималния старт на сезона. Това ще прозвучи като извинение, а аз не искам да бъде така. Но мисля, че заради малкото време между края на миналия сезон и началото на този можеше да се подготвим и по-добре в паузата.

Физическата подготовка ли визирате?

– Да, и физически. Истината е, че подготовката и работата, която отборът е свършил през юли месец, очевидно се отразява на старта на сезона. И това е видно от резултатите. Не мисля, че проблем са качествата на новите попълнения, защото виждам, че те са силни играчи. Вярвам, че клубът е свършил добра работа на трансферния пазар с новите попълнения, в които не съм бил замесен. На всички тези футболисти ще им е нужно време за адаптация към начина на живот в България и стила на игра тук. Когато това се случи, съм убеден, че ще имаме сериозна роля през този сезон.

Желаете ли да привлечете нов нападател и нуждаете ли се от подкрепление на други позиции?

– Откакто съм в ЦСКА, постоянно получавам този въпрос. Аз не работя по този начин. Не се нуждая от нищо в момента. Смятам, че моята роля е да работя с отбора и играчите, които са налични. Да се адаптирам към текущата ситуация. Имаме контузени играчи и по-малко опции. И със сигурност недостатъчно попадения. Можем да купим двама нови нападатели. Но тогава клубът може да се запита: „Каква е ролята на треньора?“. Задължението да изстисквам максимума от наличните футболисти е напълно мое.

Каква е ситуацията с Майкъл Естрада?

– Всички работим усилено, за да може той да подобри своята физическа подготовка. Той е футболист със страхотна визитка. Ако успее да достигне игровата си форма, ще ни бъде от голяма полза. Естрада има по-различен профил и стил на игра в сравнение с това, което Назон и Фаетон носят. Той е реализатор, типичен таран. И може точно това, от което се нуждаем в предни позиции в момента.

Какво трябва да се промени в отбора?

– Звучи сякаш питате какво трябва да се промени в самия клуб, а смятам, че той е организиран добре. На терена се нуждаем от промяна в почти всеки аспект. От моята гледна точка всичко трябва да се промени. Искам отборът да приеме моята идентичност и философия.

Това е дълъг процес. Подобряваме се с всеки изминал ден и всяка тренировка. Видно е, че се нуждаем от повече динамика. И генерално, но и заради стила на игра, който искам да практикуваме. Желая да се защитаваме агресивно и високо по терена. А напред да атакуваме вертикално, директно, зад отбраната на съперника. С доста повече динамика и по-често. Това не е задължително да означава повече изминати километри от футболистите, но по-интензивно движение от тях. Работим върху това сериозно.

Във възможно най-лошия момент ли идва мачът с Лудогорец?

– Не знам, може и да е в най-подходящия. Попитайте ме отново в понеделник. Ако можех да избирам, бих искал повече време за подготовка с отбора. А и още малко време, за да може някои от ключовите ни играчи да се възстановят от травмите си. Имаме четирима контузени футболисти, които биха били в стартовия състав срещу Лудогорец в Разград. А това се явява голям проблем. Разбира се, имаме опции, които да запълнят тези празнини, но с пълен състав щях да съм изцяло удовлетворен.

Вашият бивш възпитаник Кирил Десподов ли е най-опасният футболист на Лудогорец?

– В последните няколко години Кирил се утвърди като най-постоянният офанзивен играч в България. Статистиката му показва ясно и красноречиво качеството му. Той е главната опасност в отбор като Лудогорец, който има голям набор от силни нападатели.

На „Българска армия“ витае известно напрежение, как се отразява то на вас и играчите?

– На мен лично напрежението изобщо не ми влияе. Винаги съм имал много изолиран и дистанциран начин на живот, който мисля, че ми подхожда. Ежедневието ми извън Панчарево е изключително скучно и почти нищо не ме афектира дали в позитивен или негативен план. Съветвам и футболистите ми да живеят така, но те са други хора и характери и няма как да го направят. Напрежението, което носи всеки играч на ЦСКА, прави този клуб толкова специален. Футболистите са наясно с тази тежест и мисля, че са достатъчно силни, за да се справят с нея.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ