Гриша Ганчев взе ЦСКА на дъното! Оставете го на мира, за да го върне на върха

7 Dni Sport08.08.2023
Гриша Ганчев

Новият сезон започна, а в ЦСКА сякаш се превърна в традиция да има турболентност при излитането. „Армейците“ стартираха с равенство срещу Хебър, а след това се случиха и злополучните мачове с носителя на Купата на Румъния – Сепси. ЦСКА записа и една победа срещу новака Крумовград, а само преди няколко дни направи равен у дома срещу Славия. Защо се стигна до тази ситуация? Ще се опитам да отговоря и на себе си в следващите редове.

Няма да измисля топлата вода, ако кажа, че футболът на моменти е доста нелогична игра, но все пак и тя има своята логика понякога. „Червените“ завършиха миналата кампания на сантиметри от върха. Саша Илич и момчетата се бориха до последен дъх и с цялото сърце, както се пее в една песен на Сектор „Г“, но не стана. Разочарованието на всички беше огромно.

Случайно ми попадна едно интервю на треньора на Арсенал, който също изпусна титлата по доста нелеп начин, след като имаше комфортна преднина на финалната права. Та Артета казва, че било изключително тежко за всички в отбора и той самият е обмислял да си подаде оставката след края на сезона. Това е огромен стрес!

Как се чувства един привърженик след подобен сценарий? Сигурен съм, че всеки го е изживявал. Яд, гняв, тъга… Преливат всякакви емоции. А представяте ли си как се чувства един отбор? Как се чувстват футболистите, треньорите, ръководството? Тези, които от сутрин до вечер са се блъскали на Панчарево, работят неуморно, играят мачове всяка седмица, а понякога и през три дни. И накрая всичко да отиде в кофата по толкова злощастен начин. Някой ще каже, ама те са професионалисти, това им е работата. Естествено! Но тук става въпрос за емоционалната страна на нещата. Те може да са професионалисти, но преди всичко са хора и нищо човешко не им е чуждо. Най-големият стрес е именно за тях.

Колкото и да си силен психически, такова нещо няма как да не те разклати из основи. Нужно е поне малко време да се съвземеш, да осмислиш нещата, да се опиташ да ги поправиш и да вървиш напред. Тук е ролята на привърженика, който може да помогне този процес да премине по-бързо, на всеки един привърженик. Най-лесно е да се нацупиш, да обърнеш гръб и да изоставиш тези, които са се борили за теб цяла година, за отбора, за себе си… да затръшнеш вратата и да кажеш „гледайте си работата, нищо не става от вас“.

Когато същият този отбор крачеше победоносно по терените на България, тогава беше хубаво. Когато беше на една крачка от тилата, беше хубаво. Е, в крайна сметка не стана. Какво направи ръководството на ЦСКА? Подсили отбора по всички параграфи. Запази се ядрото от бивши играчи и се привлякоха качествени нови, вярвам че никой няма съмнение в това. Смени се и треньорът, защото каквото и да си говорим, футболът на Илич не отговоряше на това, което искат всички, които обичат този отбор. Да, носеше победи, но беше време да се надгради. Той направи каквото можа и всички са му благодарни.

Нестор ел Маестро е млад и изключително интелигентен треньор, който в тандем с Александър Гицов може да постигне много сериозни неща, но и за това трябва малко време. А и в крайна сметка нищо кой знае какво не се случило още. Сезонът е в своето начало. Всички загубиха точки. Никой от отборите не е на оптималното си ниво все още. А ЦСКА пък си личи и от самолет, че физически е на дъното. Като прибавим и психологическото състояние, за което вече си казах гледната точка и резултатът е налице.

Сега ЦСКА има нужда от малко спокойствие и нямам съмнение, че много скоро отборът отново ще се върне към победите, а и ще започне да радва всички привърженици с играта си. Това беше загатното още на мача със Славия, когато се видя някаква по-различна визия. Да – „червените“ не спечелиха, да – това е в ДНК-то на ЦСКА, но не всичко може да стане с магическа пръчка. Лично аз мисля, че някъде след паузата за националните отбори, „армейците“ ще покажат истинското си лице.

А сега предстои още един тежък мач – гостуване на Лудогорец. Този двубой нищо няма да реши, но може да даде сериозен тласък на „армейците“ за излизане от дупката. Ако ЦСКА успее да се пребори с хората на Ивайло Петев, несъмнено напрежението в отбора ще спадне и усмивките пак ще се върнат на „Българска армия“. А пък след това Нестор и щабът му ще имат нужното време да коригират всичко и да започне една нова ера. Един нов етап, който ще затвърди надграждането в клуба. Паралелно с това се очаква да започне и строежът на новия стадион, а това вече ще бъде истинско изстрелване в космоса. Има още много работа за вършене, но трябва търпение и подкрепа. Когато Гриша Ганчев пое клуба, той беше на дъното, но след дългогодишна битка, ЦСКА отново започва да възвръща своя облик и не е далеч деня, в който целият пъзел ще бъде нареден.

Автор: Topsport.bg


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ