Край със „Сървайвър“ по bTV! Турци и Джаферович го закопаха, няма да има нов сезон

7 Dni Sport07.08.2023
4

Месец преди старта на новия тв сезон служителите в родните големи електронни медии уж официално се водят във ваканция, но всъщност тайно се готвят за предстоящата война за рейтинг. На този фон обаче засега се пази пълно мълчание около световнопризнатия, но провален у нас риалити формат „Сървайвър”, който миналата пролет глътна много пари на Би Ти Ви, а не донесе почти никакъв рейтинг. В телевизията май смятат да се откажат от проекта за неопределено време.

 

Докато в Нова телевизия подгряват аудиторията си за новия сезон на „Игри на волята”, в Би Ти Ви мълчат за оригинала, от който са заимствани всички подобни риалитита, а именно – „Сървайвър”. Вече е август, а дори и дума не се обелва за кастинг за следващ сезон. За сравнение – кастингът за третия сезон за „Ергенът”, което е единственото хитово шоу в телевизията през изминалата пролет, беше обявен още преди да стане ясно кой печели втория сезон. За „Фермета” кастинги по традиция се обявяват във финалния епизод на предходното издание, същото е и с „Мастършеф”, както и с много други риалитита. Само за „Сървайвър” никой нищо не споменава.

Възможно ли е телевизията да се е отказала от утвърдения световен формат заради провала на последния му към момента седми сезон у нас? Той не само че беше рейтингова дупка, но дори малкото зрители, които го гледаха, не спряха да го критикуват. Хората масово намираха формата за прекалено скучен, епизодите – за разтеглени и лишени от интрига, а за победителя Благой Георгиев смятаха, че е избран предварително. Припомняме, че това беше първият сезон у нас, продуциран от турската компания Acun Medya вместо от Евтим Милошев, който традиционно стои зад шоуто. Хората бяха недоволни и от избора на участници, и от монтажа на епизодите, и от еднообразието на игрите, и особено от водещия – Ваня Джаферович, който зае мястото на Владимир Карамазов. Феновете на играта призоваха Би Ти Ви да върне предишния формат с актьора и продуцента Милошев. Нищо чудно обаче телевизията да е подписала договор с турската фирма не само за едно издание на риалитито, а за няколко поредни. Това означава, че няма право да възлага проекта на друг, докато разписаните сезони не бъдат снимани, излъчени и най-важното – заплатени. Ще излезе твърде скъпо за шоу, което никой не гледа.

Има обаче вратичка за измъкване от ситуацията, която вече беше използвана при злополучното предаване на Силвена Роу „Моето звездно парти”. Договорът с нея беше за два сезона, но не беше фиксиран срок за снимките на втория. Тъй като сезон 1 не бе достатъчно успешен, от телевизията решиха, че няма да снимат сезон 2. Същото най-вероятно е положението и със „Сървайвър”. По-евтино за Би Ти Ви ще е да спре шоуто отколкото да го снима, когато няма кой да го гледа, или да плаща неустойки, ако реши да сменя продуцента.

Единственото, което може да направи без проблеми, за да угоди на зрителите, е да смени водещия. Но това не означава, че ще вземе Владо Карамазов на мястото на Ваня Джаферович. Актьорът се върна на щат в Народния театър и едва ли ще има 3 свободни месеца, за да снима риалитито. Засега не е ясно кой ще може да го замести пълноценно.

Всички тези теми в момента се обсъждат в Би Ти Ви, а решението за бъдещето на „Сървайвър” трябва да бъде взето най-късно до средата на септември, научи „Уикенд”. Възможно е телевизията въпреки всичко да реши да прави нов сезон и да обяви кастинг за него, пък макар и след 2-3 месеца. По-вероятно е обаче да потърси нещо друго, с което да запълни програмата си напролет.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ