Феновете на ЦСКА в тотален шаш от Велизар Димитров: Един гони Ел Мастро от ЦСКА, друг го връща за същото

7 Dni Sport01.08.2023
велизар димитров

Велизар Димитров е един от най-емблематичните футболисти на ЦСКА през новия век. След края на състезателната си кариера бе главен скаут на украинския Металург Донецк, а след това изпълняваше същата длъжност в ЦСКА. В периода му на “Армията” той работи с Нестор ел Маестро. В интервю за “Тема спорт” 44-годишният Димитров сподели мнението си относно завръщането на сърбина с английски паспорт в Борисовата градина.

Вили, емоциите в ЦСКА много бързо отидоха на другия полюс. Докато положително бе приеман фактът, че за първи път от много време един треньор изкарва цял сезон и започва втори, се стигна до неговата смяна. Правилна ли бе тя?
– Трябва да отдадем заслуженото на Саша Илич. Той успя да донесе стабилност и сигурност. Научи отбора да побеждава и през миналата кампания ЦСКА постигна не една и две от така наречените шампионски победи. За съжаление, малко не достигна да бъде спечелена титлата, но по-големият проблем бе, че армейците не показваха играта, която приляга на името и традициите на клуба. Аз неведнъж отбелязах в последните месеци, че в ДНК-то на червените е заложено тимът да доминира, да атакува, да смачква противника, да забавлява публиката. Това не го видяхме. И поради тази причина, смятам че бе задължително да се потърси надграждане и да се направи следващата стъпка.

Къде сбърка Саша Илич?
– Аз вече казах, че ЦСКА не играеше атрактивния и доминиращ футбол, който му приляга. Не видяхме изграден стил на игра. Отборът се мъчеше в почти всеки мач.

Възможно ли е ръководството да е имало готов вариант, тъй като само часове по-късно бе обявено назначението на Нестор Ел Маестро. Как оценяваш това решение и нямаш ли чувството, че армейците се въртят в омагьосан кръг?
– Дали Ел Маестро е бил готов вариант, могат да кажат само собствениците и тези, които са го поканили. За мен подобно решение е изненадващо. Нямам обяснение защо изборът падна върху бивш треньор, който така и не успя да постигне нещо запомнящо се, а и си тръгна по не най-приятния начин.

Ти познаваш работата му от съвместния ви период в ЦСКА – ще се справи ли?
– Да се справи с какво? Нали никой не си мисли, че в периода, в който не беше в ЦСКА, Ел Маестро е променил представите си за футбола? Нека припомня, че за по-дефанзивен стил бе освободен Бруно Акрапович, много хора не харесваха работата на Илич точно поради тази причина, а сега се кани отново треньор с такъв профил. Всъщност аз не съм сигурен как се избира треньор в ЦСКА. Обсъждат ли се вижданията му за футбола, мисленето, идеите…

Не смяташ ли, че след като се е стигнало до такава раздяла в първия му престой, то повторен опит изглежда с предизвестена развръзка?
– Не виждам какво по-различно може да се случи от това преди пет години. Дано да греша, но… Сега какво се е променило? Собствениците са се променили или Ел Маестро е сменил вижданията си за начина на игра? От друга страна, какво постигна той във времето, в което не бе на “Армията”? Как се разви? Как надгради? В момента се правят паралели с Николай Костов, който се завърна в Левски. Е, няма нищо общо. От една страна, Костов идва след 10 години, в които е работил в клубове с амбиции и никъде не е бил освободен заради лоши резултати, каквато е съдбата на Ел Маестро в тези 4-5 години, в които не бе в ЦСКА.

Така и не се разбра причината за раздялата с Ел Маестро през февруари 2019-а. Ти знаеш ли каква бе тя? Твърди се, че е заради слаби резултати…
– Значи тогава го гонят за слаби резултати в контролите, а сега го канят пак… Не ми звучи логично. А и не съм сигурен, че това е причината. Тогава в подготвителния лагер бяха победени Виктория Пилзен и едни сериозни китайци… И откога резултатите в контролите са определящи?

Как ще коментираш факта, че Нестор не се задържа никъде за повече от година?
– Това говори само по себе си. Няма какво толкова да се коментира.

В ЦСКА, като че ли са загубили доверието в българските треньори, след като последователно на поста са Алън Пардю, Саша Илич и Нестор Ел Маестро…
– Като гледам, чуждите треньори не носят кой знае какви резултати и успехи, напротив.

Преди назначението на Ел Маестро имаше слухове, че сред предложените имена са тези на Загорчич, Томаш, Янев, Стамен Белчев… Нестор по-добър вариант ли е от тях?
– Аз вече казах, че за мен той в никакъв случай не е правилен избор. Смело мога да кажа, че двама от споменатите треньори, ако получат доверието и шанса, който имаше Саша Илич, ще постигнат много повече. За мен е крайно време в ЦСКА да се даде шанс на треньори от новото поколение, част от което е и Ел Маестро, но тези треньори да са носители на ДНК-то на ЦСКА. Според мен те заслужават много повече да получат шанс и съм убеден, че ще постигнат много повече от недоказани наемници като Ел Маестро, Крушчич и прочие.

Има ли ЦСКА отбор, селекция, ширина, за да се бори за титлата?
– Според мен – да.

Как ще повлияе на тима очертаващото се ранно отпадане от евротурнирите?
– Щеше да е много добре, ако бъдат преодолени румънците, но според мен селекцията закъсня. Бяха привлечени добри играчи, които обаче не бяха готови за тези мачове. Трябва им време. Сега няма смисъл да се режат вени. Необходимо е случилото се в първия мач срещу Сепси да се приеме с хладен ум, да се извадят изводите и да се тръгне към по-голямата цел. Не казвам да не се опита всичко в реванша, разбира се. Ако се стигне до чудото в Румъния – супер, но ако не, няма смисъл от трагедии, защото не е срамно да отпаднеш от носителя на Купата и Суперкупата на Румъния.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ