Саша Илич го е заявил ясно в лицето на всички, от фенове до Гриша Ганчев и сие: Няма, няма и няма, свиквайте

7 Dni Sport24.07.2023
ЦСКА - Крумовград, Тобиас Хайнц

Саша Илич застана начело на ЦСКА през миналото лято, когато заяви, че изповядва офанзивен футбол. След няколко месеца, в които опитваше да атакува с изявени крила обаче, той промени схемата на игра на по-прагматичната 3-5-2 и тя даде резултат, като държеше тима в борбата за титлата до последния кръг. Именно тогава Илич, притиснат и от кадрови проблеми, отново изненада, като заложи на 4-1-4-1 срещу Левски и „армейците“ победиха с 2:0.

С лятна подготовка на разположение и силна селекция, включваща офанзивни флангови футболисти, треньорът реши да продължи да настоява с тази формация и ЦСКА игра именно с четирима в защита по време на лагера си в Австрия. Тимът обаче все още не се е напаснал към новата постройка, а взетите през лятото не са адаптирани. Това пролича в първия кръг срещу Хебър в Пазарджик, където „червените“ не успяха да разбият защитния блок на домакините, пише „Тема Спорт“.

С петъчния двубой срещу Крумовград Илич демонстрира, че и през този сезон няма да робува на тактически схеми, а ще се ръководи единствено от състоянието на тима си и противника. Спрямо наличния потенциал той върна в употреба 3-5-2, като на върха на атаката действаха Хайнц и новото попълнение Фаетон. И промяната даде резултат. „Армейците“ бяха много по-подредени и последователни в действията си спрямо първия мач в Пазарджик.

ЦСКА ще действа по този начин и в четвъртък срещу Сепси, а най-вероятно и в някои други двубои. Видя се, че постът на Хайнц не е по фланговете, а там разочарова и Шагоян. Така за момента 4-1-4-1 не е оптималният вариант за тима. 3-5-2 пък помага на Санянг доста по-бързо да се адаптира, тъй като има допълнителна подкрепа в дефанзивен план. Същото се отнася и за Браян Кордоба.

Ако през миналия сезон Саша Илич стана пословичен с безпрецедентните ротации на изпълнители, през настоящия сърбинът освен футболистите ще сменя често и постройката на игра и така ЦСКА ще бъде много по-гъвкав по отношение на схемата си.

Снимка: Официален сайт на ЦСКА


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ