„Искам да кажа истината за провала на ръководството на ЦСКА. Заложиха всичко на „червено“, ама без кръчмар.“

7 Dni Sport21.07.2023
ЦСКА - Хебър Пазарджик, Матиас Фаетон

Бившият наставник на ЦСКА – Георги Василев – сподели мнението за представянето на ЦСКА на старта на първенството. “Червените” стигнаха само до точка при гостуването си на Хебър, завършвайки 0:0.

“ЦСКА се провали тежко на старта на сезона и не успя да победи почти изпадналия през миналата кампания Хебър. След ожесточената борба за титлата и шумната селекция армейците бяха напомпали мускули само за да се блъснат челно в здравия защитен блок на тима на Любослав Пенев. Нулевото равенство в Пазарджик бе учудващо за мнозина, но в същото време сигналните лампи бяха налице.

Трябва да се отдаде заслуженото и на домакините, които показаха, че няма да имат нищо общо с изминалия сезон. Треньорският щаб бе проучил много добре силните страни и слабостите на ЦСКА и с организирано и стегнато представяне Хебър се противопостави успешно на армейците. Притеснителното за Саша Илич и неговия екип обаче е, че тимът му така и не успя да намери верните решения в хода на мача.

Ако трябва да сме честни, поглеждайки стартовия състав на ЦСКА, трудно можем да открием много мощ и острота в офанзивен план, които да накарат Хебър да се пропука фатално. Хайнц се губеше по фланга и може би правилната позиция за него е зад нападателите, където през пролетта показа, че умее много добре да се справя с диригентската палка. Жираир Шагоян продължава да е пълна енигма, макар че вече цяла година е на „Българска армия“. Линдсет и Кареасо не са типичните плеймейкъри, а Марк-Емилио Папазов бе активен, но с изключение на един хубав удар с глава коефициентът му на полезно действие беше доста нисък.

ЦСКА привлече три класни за родните стандарти попълнения в атака, но включването на Фаетон и Естрада през втората част показа, че те ще се нуждаят от известно време, за да се напаснат към тима. Разбира се, когато даваш немалко пари за играчи, каквато е ситуацията на „Армията“ през това лято, очакваш техният период за адаптация да е максимално кратък. Но аз съм изпитвал на гърба си и риска, когато един футболист е провел само няколко тренировки с отбора и ти трябва да разчиташ на него да влезе и да обърне развоя на даден мач. Често това не се оказва успешно и такъв беше случаят и с ЦСКА в Пазарджик. А нищо чудно да се повтори и в следващите седмици. Защото с някои играчи форсирането изиграва лоша шега и след това те още по-бавно влизат в нужния ритъм.

Виждаме, че дори и големи звезди в световния футбол често се нуждаят от по няколко месеца, или дори цял сезон, за да се напаснат към новите условия, съотборници, изискванията на треньора. Докато сякаш ръководните фактори в ЦСКА заложиха всичко „на червено“ и стискаха палци, че привлечените футболисти веднага ще захапят, казано на футболен език. Още срещу Хебър обаче видяхме, че сметките им са били без кръчмар и тимът се представи ужасно.

И сега се оказва, че ЦСКА влиза в битка с времето и ще се опита да го излъже. А целта ще е да се допуснат минимален брой грешки, докато Фаетон, Санянг и компания успеят да се адаптират и да повишат класата на състава, с каквато идея са привлечени.

Мъдрите хора казват, че по-добре началото да е лошо, отколкото краят. Но в България по-често се ръководим от друга поговорка – „Денят се познава от сутринта“. И сме склонни да правим резки завои при негативни резултати на старта на сезона.

През миналия сезон Саша Илич натрупа аргументи в своя полза и стана първият треньор в последните години, провел две поредни летни подготовки с тима. Получи и най-скъпата селекция от доста време насам. За да използва нейния пълен потенциал обаче, сърбинът е длъжен да намери решения в настоящата ситуация. Защото с каквито и изпълнители да разполагаш в конкретния момент, трудно можеш да търсиш оправдания, когато не си победил Хебър.

В Борисовата градина прибързаха с ентусиазма и той бързо бе охладен. Следващите седмици ще покажат дали щетите бързо ще бъдат поправени, или ще се стигне до криза. Саша Илич и тимът влизат в битка срещу времето. В Пазарджик ЦСКА показа, че все още е далеч от истината и трябва да ускори темповете, ако иска да постигне целите си”, коментира Гочето пред “Тема спорт”.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ