Пламен Андреев с поредно международно признание

7 Dni Sport18.07.2023
ЦСКА - Левски, Юрген Матей, Пламен Андреев

Пламен Андреев оглави поредна международна класация. След като наскоро той бе определен за №1 при вратарите в своята възрастова група, сега той отново е поставен на върха в разширена класация на младите вратари под 25 години. Тя е съставена от Международната футболна обсерватория (CIES) в Швейцария.

Андреев е лидер в класацията, в която попадат сериозни имена като стража на Пари Сен Жермен Джанлуиджи Донарума, този на Валенсия Гиорги Мамардашвили и украинският талант Анатолий Трубин. Родният страж събира най-голям коефициент за натрупан опит в сравнение с колегите си, който се основава на участията му през миналия сезон – 3,64.

Втори в подреждането е вратарят на Генк Мартен Вандервоорт с 3,31, а третата позиция е за стража на Шахтьор (Донецк) Трубин. И двамата обаче са по-възрастни от Андреев – на по 21 години. Диего Коща (Порто) е четвърти, а Донарума (ПСЖ) – пети. Шестата и седмата позиция са съответно за Люка Шевалие (Лил) и Гиорги Мамардашвили (Валенсия).

На осмото място имаме още един повод за радост, тъй като там е друг българин – Стефан Смъркалев. Макар той да имаше епизодична роля в първия отбор на Ботев (Пд), Стефан обаче бе неизменен №1 във втория тим на „канарчетата“. Той дели това място с Гавин Базуну от Саутхамптън. Топ 10 завършва с Велко Илич от Бачка Топола.

Въпреки, че е само на 18 години, през миналия сезон Андреев пази в цели 35 мача на вратата на Левски.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ