Никола Цолов изтърва златен шанс за първи точки във Формула 3

7 Dni Sport08.07.2023
Никола Цолов Алпин

Никола Цолов изтърва един златен шанс да спечели първите си точки в кариерата във Формула 3 в спринтовото състезание на пистата „Силвърстоун“.

Българинът стартира 23-ти на британското трасе след разочароващата си квалификация вчера. Още в първи завой той напусна трасето и потъна до дъното на класирането, след което за по-малко от две обиколки почти стигна до топ 20.

В следващите няколко тура Цолов задържа позицията си преди над „Силвърстоун“ да завали сериозно в осмата от 18 обиколки. Това принуди рейс контрола да изкара колата на сигурността, а част от пилотите се насочиха към бокса, за да сменят сликовете си с гумите за мокро.

Никола бе един от тези, които спряха още в осмия тур, заедно с Дино Беганович, Никита Бедрин, София Фльорш, Оли Грей и Роберто Фария. Обиколка след тях механиците си посетиха и Люк Браунинг, Пол Арон, Пепе Марти, Оли Гьоте, Зак О’Съливън, Джони Едгар, Мари Боя, Макс Естерстън, Маккензи Кресуел и Кейлън Фредерик.

След спиранията Никола се изкачи до 14-то място преди рестарта, който дойде в края на 12-я тур. Тогава обаче валежът вече беше спрял и пистата започна да изсъхва бързо.

В началото след подновяването на надпреварата предимство имаха пилотите, които бяха с мокрите гуми, но след като техните съперници загряха сликовете си балансът на силите се обърна. В един момент Цолов влезе в топ 10, но след като пилотите със сликовете повишиха своето темпо той потъна до 15-та позиция на финала и отново остана с празни ръце.

Отпред победата беше за Франко Колапинто, който се възползва от контакта между Себастиан Монтоя и Тейлър Бернард веднага след рестарта. Монтоя стартира първи и контролира състезанието, но бе ударен от Бернард още в първия завой след подновяването на надпреварата.

Колумбиецът потъна в класирането, но със сликовете успя да се върне в десетката и в финишира осми. Компания на Колапинто на подиума правеха лидерът в генералното класиране Габриел Бортолето и Кристиан Менсъл. Точки от днешното състезание взеха още Кайо Колет, Габриеле Мини, Хю Бартър, Леонардо Форнароли, Монтоя, Идо Коен и Марти. Испанецът беше единствен от пилоти, сменили своите гуми, който взе точка от днешното състезание.

За Колапинто победата днес е много специална, тъй като той се състезава за екипа на МП Моторспорт. Именно за него караше и загиналият на „Спа“ миналата седмица нидерландец Дилано ван’т Хоф.

Седмият кръг за сезон 2023 във Формула 3 приключва утре с основното състезание, което ще стартира в 10:20 часа сутринта българско време. То ще бъде с продължителност от 22 обиколки или 45 минути плюс една обиколка. Както и днес и утре Никола Цолов ще трябва да стартира 23-ти след разочароващото си представяне в квалификацията вчера.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ