Левски чуйте ме внимателно: Георги Миланов сега е по-нужен, отколкото преди 2 години

7 Dni Sport05.07.2023
Вихрен Сандански - Левски, Роналдо, Георги Миланов

„Лудогорец започна подготовка с германец“, „ЦСКА вади милиони, за да детронира разградчани“, „Армейците плащат рекордни суми за нападател и защитник“. Такива новини идват от лагерите на първия и втория в класирането през миналия сезон, които си оспорваха титлата до последния съдийски сигнал. Бройката на новите при третия в подреждането ФК ЦСКА 1948 Сф пък отдавна е изпусната.

На този фон отроненото от новия треньор на Левски Николай Костов „разговаряме с Георги Миланов“ си е направо нищо. Още повече че това бе очаквано, защото почвата около халфа бе опипана доста отдавна. В този период на годината феновете тръпнат в очакване на някоя „трансферна бомба“, с която да си чешат езиците поне до официалните мачове: „Новият е страшен“, „С него ще мачкаме“. Заради финансовото състояние това лято за сините сякаш не е толкова синьо.

Второто изречение на Костов по адрес на евентуалното първо попълнение, което вече е познато на синята публика, бе: „Мисля, че той е точният човек, който може да попълни празнотата в средата на терена“. И то е важното.

При първия престой Миланов бе носен на ръце от феновете. Името му бе скандирано още от дебютния двубой – на 8 август 2021-а при 0:2 от Арда на „Герена“. Защото той бе и първото сериозно име, приело да заиграе за скъсания финансово Левски. Да, той не бе участвал в официален мач близо 1.5 години, но все пак във визитката му пишеше Футболист №1 на България за 2012-а. В началото той бе използван на няколко поста – полузащитник, крило, офанзивен полузащитник, попълваше всякакви дупки, докато дошлият след него Станимир Стоилов направи отбор по свой вкус (б.а. – в дебюта на Мъри бе и дебютният му гол – 2:2 срещу Локо Пд на „Лаута“ на 12.09.2021 г.). В онзи състав Георги даваше тон за преса, изпълняваше статичните положения, умееше да изостри играта. Тези му качества са известни. С промените, които прави Николай Костов, обаче на сините в момента им трябват други компоненти. И Миланов може да ги осигури.

Набива се на очи, че схемата 4-2-3-1 е променена на 4-1-4-1. И в момента в предмостието на защитата е Андриан Краев. Той безспорно е халфът в Левски, който е най-полезен в дефанзивен план. За тази позиция, а и за изискванията на Костов обаче, той не е най-подходящ. Националът би бил полезен малко по-напред, където да „бие съперниците“ и да се възползва от физиката си. Но за да е свръзка между отбраната и офанзивните играчи, се искат други неща. Които има точно Миланов. Георги умее да се нагърби с изнасянето на топката и да я „набута“ на съотборник, който след това бързо да превземе терен. В изминалите два спаринга точно това липсваше на сините. Те трайно владееха кълбото, правеха продължителни нападения, разменяха двойни подавания, но… не успяваха да изненадат съперника. Футболът на Костов не е толкова директен – с нападения предимно по фланговете и от там центрирания. И заради липсата на бърз преход и превземане на територия в досегашните спаринги, а от там и създаване на чисти положения, той го определи като скучен. Определено в момента на Левски му трябва човек като Миланов. И затова е нужно хората от ръководството да реагират. Ситуацията в момента е малко като: „Пари за нови – нема, действайте“. Въпреки че при представянето на новия треньор изпълнителният директор Даниел Боримиров обяви за цел титлата, към момента сините отстъпват сериозно кадрово на тимовете от миналия сезон, които бяха пред тях в класирането. А финансово изглежда са на светлинни години. И ако не подобрят нещата игрово, то бараж за ЛК отново ще е таванът.

ГЕОРГИ МИЛАНОВ В ЛЕВСКИ

Сезон  Първа лига     Купа БГ          ЕКТ     Суперкупа     Общо

                        М         Г          М         Г          М         Г          М         Г          М         Г

2021/22           23        2          5          2          –           –           –           –           28        4

2022/23           18        2          2          1          3          –           1          1          24        4

ОБЩО            41        4          7          3          3          –           1          1          52        8

Сезон 2021/22

Турнир           М         Мин    Г          ЖК      ЧК

Първа лига     23        1619    2          1          –

Купа България           5          429      2          1          –

ОБЩО            28        2048    4          2          –

Сезон 2022/23

Турнир           М         Мин    Г          ЖК      ЧК

Първа лига     18        1337    2          4          –

Купа България           2          160      1          –           –

Лига на конференциите       3          256      –           –           –

Суперкупа     1          83        1          –           –           –

ОБЩО            24        1836    4          4          –

Автор: Янаки Димитров / „Тема спорт“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ