Прясната златна медалистка Станимира Петрова: Време е да кажа истината за Стефка Костадинова

7 Dni Sport03.07.2023
Screenshot 2023-07-03 at 13.38.16

Златната медалистка на България в кат. 54 кг в бокса от Европейските игри в Полша Станимира Петрова даде ексклузивно интервю пред Дарик радио от летището на път към България. На финала Станимира победи с категоричното 5:0 румънката Ланута Перижок, за да триумфира за втори път на този мултиевропейски форум, след като преди 4 години тя грабна златото във вторите Европейски игри в Минск, но в кат. 57 кг.

„Супер, за мен и на връщане към България е готино. Сега сме на летището в Краков, със Светлана сме на по кафе“, каза тя от Краков.

По повод взетата квота за Олимпийските игри в Париж, Петрова заяви: „Да, не исках да се разсейвам и да говоря предварително. По три причини беше много важна победата“.

„Събраха се трите причини. Много съм доволна от цялото представяне на състезанието. Познавам румънката, играли сме много пъти – на 51 кг., на 54 кг. и на 57 кг. Тя е агресивен противник, с който трябва винаги да си нащрек, понякога играе доста мръсно, но все пак е сериозен противник. Тя е европейска шампионка и световна вицешампионка. Всички противнички бяха трудни. Най-притеснена бях за първата среща, в която играх срещу настоящата европейска шампионка от Украйна, с която имам загуба в последното Европейско в Будва, но се радвам, че се справих с всички“, заяви боксьорката за развоя на турнира.

„Страхотен момент, трети шанс за спечелване на медал от Олимпиада. Ще дам всичко от себе си. Аз всички пъти давах, но не се случваха нещата, като се надявам сега да се случат. Досега сме само двете със Светла с квоти, но се надявам, че и при мъжете, и при жените ще се увеличат квотите за Париж“, заяви доволната Станимира Петрова за завоюваната квота за Париж.

„Да, на мен ми се иска от всички категории да отидем в Париж“, допълни тя.

По повод формата на Европейските игри, тя разясни: „То е като Европейско първенство, но в същото време е като Олимпийски игри на Европа. Този път организацията бе по-странна, защото бе разпръснато в различни градове. Нямаше общо с изданията в Баку и Минск. В Закопане бяхме само бокса и ски скоковете на трева. На нас много ни се искаше да участваме на откриването и закриването на Игрите, защото бяхме на 200 километра от Краков, което е много за състезател, на когото му предстои спечелване на квота. Аз го усетих като европейско първенство с представители на бокса“.

„Да, той дойде за полуфиналите, гледа срещите и на финалите. След това по телефона ме поздрави и Стефка Костадинова. Аз й благодарих за разговора, който проведохме в Токио, защото тя може би е най-големият мотиватор и думите, които ми каза, ме накараха да остана и да продължа“, каза тя за поздравите от Красимир Инински.

„Това беше първото и ключовото, но и други фактори и хора влияят върху решението ми, но това ми се е запечатало като доста ключово и се радвам, че и сега проведохме разговор“, каза Петрова за причините да продължи да се занимава с бокс.

„Страхотно е чувството, всяка победа носи удоволствие и удовлетворение на спортиста, защото това е отблагодаряване за труда. Това си говорим с момичетата – от началото на годината не сме почивали изобщо. Аз само почивах покрай времето, в което бях в болница“, коментира натоварения график тя.

„Приела съм го, всяко зло за добро. Може би сега съм по-спокойна и приемам по-спокойно нещата. Всяка победа си е едно удоволствие и признание за спортистите“, допълни тя за ситуацията при нея след контузията.

„Не мисля, че трябва да променяме нещо конкретно в подготовката. Тази година и на турнир Странджа, и тук се представям добре. Това означава, че вървя в правилната посока и затова се доверявам на треньорите. Каквато програма ни направят, ние просто изпълняваме“, каза накрая Петрова за предстоящите Олимпийски игри в Париж.

Автор: „Дспорт“

Снимка: БОК / Любомир Асенов – LAP.bg


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ