Юлиян Инджов: Време е да кажа истината за ЦСКА в пълния ѝ обем, за фамилия Ганчеви също

7 Dni Sport21.06.2023
ЦСКА, Прескоференция, Юлиян Инджов

Строителният предприемач Юлиян Инджов близо 8 години участваше във финансирането на ЦСКА.

През пролетта на 2015 г. той са появи сякаш от нищото и придоби акции, след като Александър Томов не успя да му се издължи. Остана собственик със сериозон дял и след идването на Гриша Ганчев на “Армията” през лятото на 2016 г. и това продължи до началото на този година, когато Ганчев изкупи неговите 38.1% в клуба. Няколко месеца по-късно пред “Тема Спорт” Юлиян Инджов коментира случващото се в Борисоватв градина за първи път, откакто не е част от ръководството на ЦСКА.

Г-н Инджов, вече половин година не сте в ЦСКА, продължавате ли да следите какво се случва на “Българска армия”?
– Горе-долу следя, да. Информирам се, гледам, знам какво се случва с отбора.

Тимът беше толкова близо до шампионската титла, но отново остана втори за сметка на Лудогорец…
– Футболът е пряко отражение на това, което представлява държавата. Така че беше ясно какво ще се случи. И в държавата не могат да сменят главния прокурор, и там не могат да сменят президента на футболния съюз. А това значи, че не може да се смени и шампионът.

През призмата на времето каква е равносметката ви за годините, които изкарахте в ЦСКА?
– Със сигурност не мога сам да си давам оценки. С каквото съм могъл, съм помогнал, за да може клубът да се намира в състоянието, в което е.

Щастлив ли сте, че ви се случи нещо подобно, или по-скоро съжалявате?
– Това е един етап от моя живот, който за съжаление премина, без да успеем да завоюваме шампионската титла. Но няма какво да се оправдаваме. Надявам се следващите, които поеха щафетата, да помогнат и да надградят върху нашите усилия.

С какви чувства се разделихте с клуба и другия собственик Гриша Ганчев?
– С приятелски отношения. Нямаме какво да делим. Не сме делили нито отбора, нито парите, нито каквото и да е.

Какво взехте от съвместната си работа с Гриша Ганчев?
– Общо взето, видях, че има все още какво да науча. Ако още веднъж се занимавам, може би ще направя някои подобрения. Ако ми се случи нещо подобно още веднъж в живота.

Тоест планирате завръщане във футбола?
– За известно време – не, няма такава вероятност. Но, така да се каже, посъбрахме акъл, който при подходящ случай ще ни помогне да сме по-добри в менажирането на клуб от тези мащаби. Не точно във футбола, но и в спорта по принцип. Аз подкрепям спорта.

Имате ли конкретна идея, към която сте се насочили?
– Не, няма нищо конкретно. Да кажем, че изчакваме да видим дали ще има промяна в държавата. Ако настъпи промяна в държавата, може би ще има и промяна в нашето отношение.

Възможно ли е да продължите да помагате на ЦСКА под някаква форма и занапред?
– Никога не съм отказвал и винаги съм насреща за ръководителите на ЦСКА. Не бих отказал на господин Ганчев, стига да има нужда от помощ. Но мисля, че в момента хората в клуба се справят добре.

В последния сезон се забелязва промяна в селекционната политика и ЦСКА започна все по-често да плаща трансферни суми за футболисти, вместо да привлича само свободни агенти. Според вас това стъпка в правилната посока ли е?
– Човек не може да каже нещо дали е правилно, или не, докато не се видят резултатите. След време на база постигнатото от ЦСКА ще можем да определим дали този подход е стъпка в правилната посока.

Как бяха разпределени функциите в ръководството през последните ви години в клуба?
– Семейство Ганчеви имаше пълната свобода да взима оперативни решения и имаше моята безусловна подкрепа. Нашата основна мотивация бяха шампионската титла и новият стадион, но за съжаление не успяхме да достигнем до тях.

Смятате ли, че ЦСКА най-накрая ще има нов модерен стадион?
– Относно темата със стадиона предпочитам да се въздържа от коментар.

Каква е причината за това?
– Ами, защото не съм оптимист. А когато съм песимист, по-добре да не коментирам.

Знаем, че вие се занимавате основно със строителство и сте запознат с процесите в тази сфера. Каква е причината да сте песимист?
– Просто всичко зависи от държавата и общината. А когато зависиш от тези два фактора, трудно можеш да постигнеш резултати. Освен това виждате, еколози, природозащитници… Удари под кръста, колкото искате.

Значи смятате, че ЦСКА много трудно би се преборил да получи разрешение за реконструкция на стадион “Българска армия”?
– Не, че е трудно. Този въпрос няма как да подмине и ЦСКА, и Левски. Просто това е държавна политика. А и смятам, че това не може да стане само с частни средства, финансирането трябва да е публично-частно. Ако държавата поиска, ще намери начин и ще се осъществи тази реконструкция на “Българска армия”. Но съдейки от поведението до момента, смятам, че е точно обратното – държавата не иска ЦСКА да има нов стадион. Включително и главният архитект, който пред медиите казва: “Аз всичко давам”, но вече 10 години не е придвижил Устройствения план на Борисовата градина.

Имали ли сте разговори с него на тази тема през годините?
– Да и в тях многократно сме получавали уверения, че всичко ще е наред, но след това конкретните действия липсват.

Това ли е една от причините да излезете от управлението на ЦСКА?
– И това, да.

А какви са другите?
– Да дадем път на хора, които биха могли да инвестират повече средства в клуба.

Автор: Мартин Костадинов / „Тема спорт“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ