Новият треньор на Спартак II: Приемам предизвикателството да сме първи в класирането

7 Dni Sport16.06.2023
Screenshot 2023-06-16 at 9.38.24

Ивелин Петков е новият старши треньор на Спартак II, съобщава официалният сайт на клуба. 32-годишният специалист става част от амбициозния проект на вторият тим след една година да намери място в професионалния футбол. И. Петков притежава бакалавърска и магистърска степен в НСА „Васил Левски“, специалност „спорт за високи постижения“ – футбол. Работил е като кондиционен треньор, анализатор, помощник и старши треньор в Първа, Втора и Трета лига, в отборите на ПФК „Монтана“, ПФК „Славия“, ПФК „Витоша“- Бистрица, ПФК „Литекс“, ФК „Ямбол 1915“. Притежава лиценз за треньор УЕФА „А“, лиценз за кондиционен треньор и Coerver coaching за развиване на индивидуални и групови технико-тактически умения във футбола. Специализирал е в ПФК „Левски“, ФК „Пескара“, ФК „Фиорентина“, ФК „Ливърпул“ и ФК „Улвърхемптън“

Ивелин разкри пред клубния сайт повече за себе си и работата в клуба.

-Как се стигна до твоето назначение?

-След разговори със спортния директор Енгибар Енгибаров, с когото бяхме заедно във „Витоша“ – Бистрица и познава добре моята работа, получих покана и съм поласкан, че клуб като „Спартак“ Варна, с такива фенове и такова амбициозно ръководство ме поканиха и не ми отне много време да приема предизвикателството.

-Целта обаче е влизане във Втора лига. Какви са възможностите?

-Абсолютно никой дублиращ отбор от В група не е финиширал първи в класирането, за да спечели промоция за Втора лига, така че е доста амбициозно, но аз вярвам, че с това постижение ще станем първият такъв отбор. Надявам се, че ще успеем и ще сме пример за другите отбори в България. Разбира се, търсим и баланса да изграждаме футболисти. Искаме да създадем продукт, който да се реализира в първия отбор, в тясно сътрудничество с треньорите. Тези футболисти, които се научат да работят под напрежение в последствие ще им е по-лесно в първия отбор. Защото в мъжкия футбол навсякъде се изискват резултати. Така че, тази подготовка във втория отбор с преследване на цели, ще им бъде предимство занапред. Когато извикаме футболист в мъжкия отбор, не го питаме дали е ставал шампион до 12 или до 15 години например, а искаме да видим какво може. Ако успеем да изградим футболисти, които да прославят името на Спартак и школата, за мен ще е чест и удоволствие. Но като треньор няма как да не се радвам на точков актив и класиране.

-Наясно ли си със състава, само на играчите от академията на Спартак ли ще разчиташ?

-Имам яснота, говорих с досегашния треньор и ръководител на академията Васил Петров. Ще работим с него в тясно сътрудничество. Трябва да спазваме правилото за играчи до 21 години.

Тоест можем да използваме играчи, не по-големи от родените през 2002-а г. включително. Школата на Спартак е основното, но ако има добър футболист, който да отговаря на изискванията и има желание да играе за клуб като Спартак, ние сме отворени. А също и футболисти от първия отбор, които отговарят на възрастта. Все пак селекцията е отворена.

-Повече за програмата за подготовка?

-Предвиждаме старт на подготовката на 26-и този месец. Надяваме се на 5 или 6 съперника за контроли. В процес на разговор сме кои да са те и кога да са срещите. Трябва да се съобразим със старта на сезона, което все още не е обявено. Например миналата година бе 12-и август. Възможно е тази година да е седмица по-рано, но все още няма яснота.

-Има стажове в чужбина, какви са ти треньорските предпочитания?

-Бил съм и в Италия и в Англия на стажове. Повлиян съм от новите тенденции. Във фаза защита съм фен на италианските отбори, в атака следя работата на испански и немски специалисти като Гуардиола и Клоп. Най-важното е отборът да има облик, да има почерк и да се раздава. Любимият ми треньор е Диего Симеоне, защото футболистите му са воини. Винаги съм искал моите футболисти да дават всичко на терена, а мисля, че това ще приляга и на клуб като Спартак.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ